IDENTISK: Utenpå er Galaxy S4 svært lik forgjengeren, men den har fått større skjerm og kraftigere innmat.
IDENTISK: Utenpå er Galaxy S4 svært lik forgjengeren, men den har fått større skjerm og kraftigere innmat.Vis mer

Massiv og overveldende

I dag starter salget av toppmobilen Samsung Galaxy S4 i Norge. Galaxy S4 er en mobil som vil mye og som får til mye. Her er vårt førsteinntrykk.

Samsung har valgt den trygge vei med Galaxy S4, etterfølgeren til toppmobileen Galaxy S II og Galaxy S III. Samsung Galaxy S4 er en visuell tvilling med forgjengeren Galaxy SIII, selv om Galaxy S4 faktisk er litt smalere og litt tynnere enn forgjengeren. Dette til tross for at skjermstørrelsen har økt fra 4,8 til 5 tommer. Det er imponerende og gjør at mobilen er like håndterbar som som forgjengeren.

Side om side med mobilen som selger best i Norge, iPhone 5, ser Galaxy S4 ut som en gigant. Hvorvidt forbrukerne vil foretrekke den gigantiske skjermen til Galaxy S4 eller fortsette å kjøpe iPhone får vi svar på når Telenor og Netcom legger frem salgsstatistikken for mai.

Og når vi første er inne på toppmobiler. Visuelt synes vi nok at HTC One, som er årets toppmobil fra HTC, har lykkes bedre i å ta frem en ikonisk design samtidig som valget av aluminium som materiale fremstår som mer eksklusivt.

Når det er sagt har Galaxy S4 på ingen måte utseendet mot seg. For å ha en 5-tommers skjerm virker telefonen utrolig kompakt. Og med over 40 millioner solgte enheter av Galaxy SIII er det forståelig at Samsung ikke ønsker å endre for mye på en opplagt vinneroppskrift.

Kraftig Mens utseende er relativt uforandret, så har innmaten på Galaxy S4 blitt kraftig oppgradert i forhold til Galaxy SIII.

På innsiden sitter en firekjernet prosessor på 1.9 GHz, 2 GB minne og 16 GB lagringsplass. Kameraet har økt oppløsningen fra 8 til 13 megapiksler og skjermen leverer full HD-oppløsning (1920 x 1080 punkter). I tillegg er mobilen klar for 4G - som først og fremst betyr solid båndbredde på mobilsurfingen.

De foreløpige ytelsestestene vi har kjørt viser også at mobilen sparker godt ifra og skårer jevnt høyt i alle tester. Hvor godt den faktisk står seg mot andre toppmobiler skal vi komme tilbake til.

Funksjoner, funksjoner og funksjoner Men det er ikke ren og skjær kraft som først og fremst skal selge Galaxy S4. Det er funksjoner. Telefonen er spekket med funksjoner. Noen er nyttige, noen er morsomme og noen er innovative og nyskapende, men kanskje ikke like nyttige i en hektisk hverdag. Vi tar med noen av høydepunktene:

Dual Shot: En funksjon som bruker begge kameraene på en gang og filmer deg selv mens du filmer omgivelsene. En smart funksjon vi tror mange vil sette pris på.

Sound & Shot: Stillbilder med lyd. Også en morsom funksjon som kan fungere for enkelte anledninger.

Group Play: Parer flere mobiler sammen slik at alle spiller samme låt. Denne har vi ikke testet ut, men populariteten til koblede høyttalere som Music Angel Friendz viser at dette absolutt kan ha noe for seg.

PLAST: Dekselet på baksiden av Galaxy S4 er av ekte plast. Det er lett å få av og her tipper vi Samsung har ofret tilbehørsindustrien en tanke eller to. Det vil være veldig enkelt å bytte bakdekselet.
PLAST: Dekselet på baksiden av Galaxy S4 er av ekte plast. Det er lett å få av og her tipper vi Samsung har ofret tilbehørsindustrien en tanke eller to. Det vil være veldig enkelt å bytte bakdekselet. Vis mer

Air Gesture: Enkelte kommandoer kan utføres ved å føre hånden over mobilen. Morsomt, men det er som regel mer effektivt å bruke fingeren på skjermen. Kan være nyttig i enkelte tilfeller, som når du har på hansker.

Smart Pause: Øyekontakten pauser/starter for eksempel en film. Morsomt, men våre første forsøk viser at det nok er raskere å trykke på pause med fingeren. Det fungerer også noen ganger å skrolle nedover en nettside, men førsteinntrykket sier oss at dette nok er en funksjon vi kommer til å skru av.

Brukervennlighet Oppsettet av Galaxy S4 er både ryddig og enkelt. Spesielt om du har eid en Android og/eller en Samsung mobil tidligere.

Menyene er stort sett ryddige og vi setter pris på at mange av funksjonene har fått en liten tekstforklaring som forteller litt hva den aktuelle funksjonen gjør. For oss som tester nye mobiler nesten hver uke, så er det litt plagsomt at alle "bjeller og klokker" er slått på, slik at det piper, ringer, plinger, swosjer og swisjer i ett sett. Dette er lyder som kan slås av, men personlig kunne vi tenkt oss et litt mer lydløst standardoppsett.

Operativsystemet Android, som på Galaxy S4 er kommet til versjon 4.2.2, er etter vår mening et mer moderne brukergrensesnitt enn iOS og mer effektivt enn Windows Phone 8.

Konklusjon Det er mye som tyder på at Samsung har laget en ny storselger med Galaxy S4. Samtidig tror vi nok både HTC, Sony og LG puster lettet ut. Vi tror nivåforskjellen mellom de ulike toppmobilene i år er mindre enn noen gang tidligere.

Sony Xperia Z er en flott mobil med stor skjerm som også er vanntett. HTC One har en mer ikonisk design og skårer svært godt i tester. LG Optimus G er en prisgunstig 4G-mobil som også har mye å by på. Og ingen vet noe om og når Apple kommer med en oppfølger til iPhone 5. Om det blir en iPhone 5S eller en iPhone 6?

Samsung Galaxy S4 vil uansett kjempe helt i toppen på salgsstatistikkene og den har mye å by på. For mange kan det kanskje bli litt for mye av det gode, for andre vil Galaxy S4 kunne by på nye oppdagelser i lang tid fremover.

Prisen hos de rimeligste nettbutikkene er nå på 5.150 kroner.

Les også:

Smart og billig handsfri til bilen

Test: Sony Alpha 58

Test: Nokia Lumia 620

Funksjonen du MÅ aktiverer før mobilen blir stjålet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

LYNRASK: Ikke noe å si på nettverksytelsen til Samsung Galaxy S4. Her testet på en AC-ruter på 5 GHz-båndet.
LYNRASK: Ikke noe å si på nettverksytelsen til Samsung Galaxy S4. Her testet på en AC-ruter på 5 GHz-båndet. Vis mer