SNURRIG MAT: Charlotte Mohn er glad i norske mattradisjoner. Matnyttige snurrer er hennes forslag til en norskere variant av pizzasnurrer og hun anbefaler gjerne spekeskinke som fyll. Foto: Håkon Eikesdal
SNURRIG MAT: Charlotte Mohn er glad i norske mattradisjoner. Matnyttige snurrer er hennes forslag til en norskere variant av pizzasnurrer og hun anbefaler gjerne spekeskinke som fyll. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Mat med tradisjoner

Mattradisjoner er viktig for kokka på Opaker. Charlotte holder de gamle rettene i hevd.

||| OPAKER GÅRD i Hedmark (Dagbladet): Tradisjonsmat på bygda har Dagbladets kokk Charlotte Mohn brukt som en fellesnevner for de fire rettene som forberedes på kjøkkenet.

Byggrynssuppe, matnyttige snurrer, nykålsalat og fiskekaker skal lages og smakes. Noen vil kjenne igjen alle fire — andre bare noen..

Gammeldags dessertsuppe— Byggrynssuppe er mat med masse karbohydrater, sier Charlotte.

— Det er næringsrik mat som egner seg til å ha med på en termos. Hun sier at retten er nærmest som en dessert eller et mellommåltid.
Den er veldig mettende — og er en god gammeldags dessertsuppe.

— Tilbehør er fløte, syltetøy eller kanel, sier Charlotte. — Den kan bli litt besk — men det brekker du med litt sukker.

Deig skal ta tidVi måtte spørre hva matnyttige snurrer er — og fikk til svar at det er bakverk med mat i. Ordinær god brødoppskrift som kan gjøres grov eller fin. Og som fylles med det du har i kjøleskapet.

— Bruk gjerne rester — eller lag den ren vegetar, sier Charlotte.

Retten tar to og en halv time — fordi du må gjøre mye med deigen.

— Den burde tatt to dager å lage hvis du ønsker optimal smak, sier hun.

— Deig trenger tid — det er et faktum!

Mat for alleMatnyttige snurrer er en erstatning for pizzasnurrer. Du kan bruke skarp eller mild ost. Liker du ikke spekeskinke — bruk røkt.

— Det er bare fantasien som stopper deg, sier Charlotte.

— Dette er mat for alle — og snurrene passer utmerket for småbarnsfamilier. Dette er lett mat til lunsj eller i bilen til jobben. Charlotte sier at det er mye å spare på å la være å kjøpe mat på bensinstasjonen.

FISKEKAKER: Kaker med gressløk og bacon. Oppskrift ligger nederst i saken. Foto: Håkon Eikesdal
FISKEKAKER: Kaker med gressløk og bacon. Oppskrift ligger nederst i saken. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

— Og det er trygghet å vite hva man putter i seg, legger hun til.

Skinkene våre bra nok Nykål er nesten like populær som våren. Rett nok er det meste fra utlandet tidlig i mai — men smaken er det ikke noe i veien med.

— Retten er en enkel primitiv sak — som vi ofte har en dårlig evne til å komplisere, sier Charlotte.

Kål, poteter og pålegg — ifølge kokka på Opaker fins det ikke noe bedre enn de rene smakene.

— Bruk fenalår og spekepølse, sier Charlotte.

— Du trenger ikke de utenlandske skinkene — våre er bra nok.

Hun anbefaler oss å gå til de som kan spekemat — og det er vanskelig å være uenig.

Lag mat og spis den uteFiskekaker er en klassiker for de fleste. Greit å ta med seg i hånda, på grovbrødet eller som en fullverdig middag.

— Det er latterlig enkelt å lage med en god foodprossesor, sier Charlotte.

Hun anbefaler å ta i bruk den fisken du liker best eller den du får tak i. Med bacon i kakene blir smaken ekstra god. Hun minner om at årstida vi er inne i passer til å være ute.

— Lag maten hjemme og gjør det enkelt, sier Charlotte Mohn til Dagbladet.

— Dette er mat for de som er på jordene, i hagen eller som picnic i parken.

VÅRMAT: Bygggrynsuppe er næringsrikt og godt.Foto: Håkon Eikesdal
VÅRMAT: Bygggrynsuppe er næringsrikt og godt.Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

MATNYTTIGE SNURRER - 2,5 timer
Fyll:
Skinke (kokt el. speket)
Ost (mild el. skarp)
Tomat
Urter

Deig:
1 l vann
1,5 kg hvetemel
2 håndfulle med grovt mel,
bruk det du har
2 håndfulle med frø, -solsikke,
sesam e.l.
1/2 pk gjær
3 ts salt
1 håndfull friske urter, hakkes

Slik gjør du det:
Bland mel, frø, vann, gjær og salt i en kjøkkenmaskin til en smidig deig, ca 10 min. Tilsett urtene og elt de inn i deigen, 1-2 min. La deigen hvile 1 time. Form deigen til et rektangel og dekk med skinke, ost, urter og tomater og rull det hele sammen. Kutt i skiver på ca 1,5 cm og legg de på et stekebrett med fyllet opp. Avkjøl på rist. Kan fryses!

Øltips:
Varenr: 34036 Hoegaarden White Beer kr 33,80, 33 cl Belgia
Friskt lys gyllent med ren frisk smak. Server iskald.

BYGGRYNSSUPPE - 45 min1 1/2 liter vann
100 g helgryn
100 g rosiner
1-2 ss sukker
1-2 ts salt
1 ss potetmel

Slik gjør du det:
Kok opp byggrynene til de er myke, ca 30 min. Tilsett rosiner, sukker og salt og kok suppen i 10 minutter. Rør potetmelet ut i litt kaldt vann, ha det i suppen og rør godt. Avkjøl. Kan serveres med litt fløte til.

Drikketips:
En klassiker som bør nytes med et glass frisk saft fra Lerum. Drue, rips
og solbærsaft uten tilsatt sukker.

FISKEKAKER - 30 min600 g fiskefilet
2 ts salt
1,5 ss potetmel
2-3 dl melk
3 ss hakket gressløk
1 pakke bacon

Slik gjør du det:
Del baconet i terninger og stek det lett i en panne, avkjøl. Del fisken i mindre biter og kjør den sammen med salt i en foodprosessor. Tilsett potetmel og melk og kjør det sammen til en glatt farse. Smak til med pepper og tilsett gressløken. Form kaker i hånda med en skje og trykk de litt flate i en varm steikepanne. Brun de pent på begge sider og etterstek de på svakere varme til de er så vidt gjennomstekte. Server de på brødskiva, som en fiskeburger, eller med kokte grønnsaker eller salat og poteter til.

Vintips:
Varenr: 34533 Gentil Hugel 2008, Alsace Frankrike kr 119,80
Herlig frisk og ren vin med lett fylde og kropp.

NYKÅLSALAT - 30 min1-2 hoder nykål, avhengig av str,
6 poteter
8 skiver fenalår
12 skiver spekepølse
1-2 ss sterk sennep
Ca 2 dl olje
1-2 ts eddik
Salt, pepper

Slik gjør du det:
Del nykålen i båter og kok/damp den lett mør i/over lettsaltet vann. Del potetene i båter el terninger og kok de knapt møre i lettsaltet
vann. Visp sammen sennep og olje og smak til med eddik, salt og pepper. Vend de varme potetene i dressingen. Legg poteter og kål lagvis sammen med spekepølse i terninger og riv fenalåret over. Dryss over hakket gressløk. Server gjerne litt rømme til.

SALAT: Her er nykålpotetsalat. Oppskrift nederst i saken.Foto: Håkon Eikesdal
SALAT: Her er nykålpotetsalat. Oppskrift nederst i saken.Foto: Håkon Eikesdal Vis mer