Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Mat mot fyllesyke

Fire ting som funker.

MAT MOT FYLLESYKE: Det er fire ting som funker.  Foto: Erik Hannemann
MAT MOT FYLLESYKE: Det er fire ting som funker. Foto: Erik Hannemann Vis mer

|||

La oss gå vitenskapelig til verks. Det kan lønne seg, nemlig.

Det internasjonale, medisinske uttrykket for fyllesjuke er veisalgia. Og det kommer hæren fløtte meg fra norsk.

Ordet er satt sammen av to ord. Den siste delen, algia, kommer riktignok fra gresk og betyr smerte.

Den første delen kommer fra det norske ordet kveis, som betyr mark eller orm. Et gammelt, norsk uttrykk for fyllesjuke er visstnok mark i hodet. Antakelig var sykdommen svært utbredt her i landet, nok til at vi fikk æren for opphavet til det medisinske utrykket.

Det var litt fyllesjuke-fun-facts. Nå til maten.

Internettsiden Howstuffworks har som misjon å forklare vanskelige ting på en enkel måte. Den ble startet av en professor med det intelligensfordrende navnet Marshall Brain i 1998.

Om vi kan stole på deres gjennomgang av fenomentet veisalgia er det kort oppsummert fire ting som har effekt når uhellet er ute. Her snakker vi ikke om alle tingene du kan gjøre i forkant, men når hodet dundrer, kroppen er vissen og du gleder deg til å bli menneske igjen.

Det er fire ting som virker:

Egg Bananer Vann Juice


Hvorfor funker dette?

Egg gir deg energi i likhet med annen mat. Men egg har også store mengder cysteine. Det er et stoff som bryter ned en av giftene som forårsaker fyllesyken. Egg har altså potensialet.

Bananer sørger i likhet med annen mat å tilføre kroppen elektrolytter, men de tilfører kroppen kalium - et stoff som alkoholen sørger for at kroppen tappes for. Kiwi er for øvrig også full av kalium og du finner det i mange sportsdrikker også.

Vann motvirker dehydrering. Det hjelper også å tynne ut biprodukter i magen. Når du drikker mister kroppen både natrium og glykogen. Det kan erstattes om du har litt sukker og litt salt i vannet du drikker. (Og dersom du ikke visste det: Det er svært preventivt å drikke vann ved siden av mens du drikker alkohol.)

Juice inneholder fruktose som gir kroppen energi. Men, den store fordelen er at det øker farten på kroppens nedbryting av giftstoffer. Den erstatter også vitaminer og mineraler som ble skyldt ut av systemet når kroppen jobbet med alkoholen.

Da vet vi nok til å lage en skikkelig dagen-derpå-frokost:

Vi trenger en omelett med masse egg, smoothies, vann med sukker og salt og en heidundrende bananmilkshake.

Bananmilkshake: Kjør to bananer, en god skvett fløte, 2-3 spiseskjeer honning i en blender. Hell i nok melk til at du får kjørt det til en shake.

Under her finner du resten av oppskriftene.

Fortsatt god helg!


Les også:

Her er Polets 10 beste røde under 120 kroner

Slik steker du kjøtt

Dette er den sunneste yoghurten

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media