Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Mat-tabber kan gi deg kraftig magetrøbbel

Regel nummer én handler om rått kjøtt.

BAKTERIER I MAT: Fisk er stort sett trygg mat, blåskjell bør spises med en gang etter servering, kylling må alltid være gjennomstekt og biffen skal stekes på begge sider. Illustrasjonsfoto: Colourbox
BAKTERIER I MAT: Fisk er stort sett trygg mat, blåskjell bør spises med en gang etter servering, kylling må alltid være gjennomstekt og biffen skal stekes på begge sider. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer

Det er ikke bare vi som trives i sol og sommervarme.

Også bakteriene i maten storkoser seg.

Vi viser deg hva du bør være forsiktig med når du lager og spiser sommermat.

- Grillsesongen er høysesong for mange mageinfeksjoner, sier Marit Kolle, seksjonssjef ved Mattilsynet.

Den viktigste regelen når du lager i stand sommermaten, er å holde rått kjøtt unna annen mat:

- Løfter du et rått biffstykke fra fjøla og over på grillristen, samtidig som du legger et ferdigstekt stykke tilbake på den samme fjøla, kan noen dråper kjøttvæske være nok til at det nystekte stykket blir infisert, sier Kolle.

Det samme kan skje dersom du stikker gaffelen først ned i det rå kjøttet og deretter over i salaten.

- Da kan det være fare for bakteriespredning over det hele. Er det snakk om fjørfekjøtt, kan tarmbakterien Campylobacter følge med kjøttet fra slakteriet, sier Kolle.

Stek kyllingen godt!

- Bakteriene befinner seg i hovedsak på overflaten av kjøttet. Steker du biffen eller indrefileten godt på begge sider, forsvinner bakteriene. Men dette gjelder først og fremst storfe og lam. Fjørfe bør alltid være gjennomstekt, på grunn av faren for salmonella, råder eksperten.

MATSIKKERHET: Marit Kolle, seksjonssjef ved Mattilsynet og Per Einar Granum, professor i mattrygghet ved Norges veterinærhøgskole. Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto og privat
MATSIKKERHET: Marit Kolle, seksjonssjef ved Mattilsynet og Per Einar Granum, professor i mattrygghet ved Norges veterinærhøgskole. Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto og privat Vis mer

Farseprodukter er adskillig mer lumske enn rent storfekjøtt. Fordi kjøttet er blitt malt opp og blandet med andre ingredienser, kan bakteriene forekomme i hele produktet.

- Hamburgere, for eksempel, bør alltid være stekt tvers igjennom, sier Kolle som ikke uten videre anbefaler biff tartar i sommervarmen.

Og i alle fall ikke hvis det er utenlandsk kjøtt eller kjøtt i utlandet. Det kan bety magetrøbbel!

- Det norske kjøttet har generelt god hygienisk kvalitet, for vi har for eksempel lite salmonella her i Norge, sier Kolle.

Trygg fisk

Fisk er faktisk noe av det tryggeste du kan spise i sommervarmen.

Her tar det nemlig ikke lang tid før bakteriene utvikler harsk lukt - og ingen orker vel spise fisk som lukter.

Når bakteriene utvikler seg i kjøtt, kan det ta lengre tid før lukten blir merkbar.

- Skal du spise rå fisk, som sushi, bør fiskefileten være frosset på forhånd. Unntaket her er oppdrettslaks som ikke behøver å fryses. Ved lagring av fisk bør temperaturen ligge nærmest mulig null grader, og rå fisk bør spises så snart som mulig, ifølge Kolle.

I 2010 ga Forbrukerrådet norske fiskebutikker tommel ned. Halvparten av 193 prøver hadde et så høyt innhold av forråtnelsesbakterier at kvaliteten ble betegnet som tvilsom eller uakseptabel.

Det er en tommelfingerregel at lett bedervelig mat som kjøtt- og fiskeprodukter aldri skal ligge i mer enn to timer på kjøkkenbenken - for ikke å snakke om i solsteken!

- Der bør maten helst ikke være i det hele tatt, sier Kolle.

Når man tar med seg kjøkkenet ut i det varme været, bør man helst ta den ubehandlede maten direkte fra kjøleskapet eller kjølebagen og over på grillen eller tallerkenen.

8 grillregler

1. Vask hendene godt før matlagingen.
2. Hold maten kjølig helt til du legger den på grillen (ha eventuelt maten i kjølebag).
3. Frossen mat skal være helt tint før den legges på grillen.
4. Marinade som er brukt på rått kjøtt må ikke brukes på mat som er ferdig stekt.
5. Grillmaten bør vendes ofte.
6. Kjøttfarseprodukter skal være helt gjennomstekte.
7. Hele kjøttstykker skal minst overflatestekes, men trenger ikke være helt gjennomstekt.
8. Hold rå og tilberedt mat fra hverandre. Ikke bland redskapene du bruker til rå mat og til tilberedt mat.

Forførende frukt

Vi skal heller ikke la oss lure av solmodne frukter og grønnsaker fra det store utland.

Om de ser aldri så betryggende ut der de ligger i tett plastfolie, kan forurenset vann i vanningsanleggene ha gjort dem til bakteriebomber.

- Rå grønnsaker og krydderurter fra land med liten tilgang til vann, som for eksempel Thailand og Vietnam, bør man være på vakt overfor, sier Kolle.

Før du gomler i deg bønnespirer, minimais og sukkererter eller putter dem i sommersalaten, så legg dem gjerne i vann oppblandet med litt eddik.

Det sure miljøet vil i alle fall ta knekken på noen av bakteriene.

Av samme grunn kan det være en idé å marinere grillkjøttet. Men marinader er selvsagt ingen fullgod garanti. Uansett bør ikke marinadene brukes som dressing etterpå, men kastes.

Bakteriekilden over alle bakteriekilder er faktisk egne fingertupper!

- Det er veldig lett å glemme vanlig håndhygiene når vi flytter middagen ut. Men det er også enkelt å gjøre noe med.

Ha alltid våtservietter og Antibac for hånden.

Og skal du på piknik i det grønne, så dropp den nostalgiske piknikkurven i rotting. Legg heller maten i en kjølebag med fryseelementer.

Skumle koldtbord

- Enkelte bakterier kan under gitte omstendigheter utvikle toksiner som vi blir syke av - og disse utvikler seg mer enn gjerne i mat, sier Per Einar Granum, professor i mattrygghet ved Norges Veterinærhøgskole.

Toksiner utvikler seg i ofte i typisk "koldtbordmat" som gravlaks, skalldyr, kjøttpålegg, spirer og sopp som har stått for lenge i romtemperatur. Etter forskriftene skal maten derfor aldri stå fremme i mer enn to-tre timer.

- Da nytter det heller ikke å sette dem tilbake i kjøleskapet for å ta dem ut igjen til en serveringsrunde to. Tidskvoten er oppbrukt, sier Granum.

Allerede i 12-14 grader er bakterieutviklingen i full blomst, og den holder koken til gradestokken tipper over 37, da dabber den av.

- Men toksiner dannes best ved romtemperatur. Allerede ved 30 grader begynner de å miste noe av futten, sier Granum.

Blåskjell bør heller aldri befinne seg som stående serveringstilbud på noe koldtbord. Straks vi har rørt ved dem, bør de spises. De er ekstremt ømfintlige overfor bakterieutvikling, ifølge professoren. Dessuten kan blåskjell inneholde algetoksiner om de ikke er plukket på et trygt sted. Oversikt over dette finner man på mattilsynet.no.

Vannsmitte

- Er du først blitt matforgiftet, finnes det ingen direkte behandling. Du blir kvalm, kaster kanskje opp, får magesmerter og kanskje diaré. Men du kan også bli alvorligere syk, og i verste fall kan du dø, selv om dette er svært sjeldent i Norge, sier Granum.

- En av de vanligste bakteriene som kan gi matforgiftning, er gule stafylokokker. Bakterien finnes på hudoverflate og i nesen hos friske mennesker. Smittekilden er som regel våre egne fingertupper.

- Bacillus cereus heter en annen, potensielt veldig giftig bakterie. Den har hovedsakelig nedslagsfelt i pasta, ris og melprodukter og er luktfri. Noen stammer danner toksiner raskt ved 14 til 30 grader og kan gi alvorlige symptomer - i verste fall med leversvikt og hjerneødem, selv om dette er svært sjeldent.

Yersinia enterocolitia finnes i svelget og tarmen til gris, og den smitter via både gris, sau, geit og hare. Via forurenset vann kan den smitte over på salater og urter.

- For noen år tilbake ble denne tarmbakterien funnet på importert ruccolasalat, sier professoren.

- Om sommervarmen kan være lumsk, er heller ikke kulde noen garanti mot bakterieutvikling. Yersinia enterocolitia kan formere seg ved kjøleskapstemperatur helt ned til minus to grader, sier Granum, som også minner oss om det såkalte noroviruset.

Får du det innabords, blir du garantert syk.

Det smitter gjennom nesten all slags mat, og ikke minst gjennom vann.

- Mange blir syke med kvalme, oppkast og diaré fordi de har glemt at også isbiter kan inneholde smittsomme tarmbakterier, sier Granum.

Fjellbekker og hundesnuter

Tarmbakterien Campylobacter trives også i guds frie natur. En rennende, krystallklar fjellbekk kan være bedragersk forfriskende, men samtidig en smittekilde god som noen. Tarmbakteriene kommer da først og fremst fra avføringen fra fugler og ville dyr. De er helt usynlige og kan være både lukt- og smaksfrie.

- Fyll i alle fall ikke vann i flaskene dersom fjellvann og kulper er mer eller mindre stillestående, advarer Kolle, som nødig vil ta naturopplevelsen fra folk.

Derimot trenger vi neppe frykte fluer og hundesnuter. Det er forsket lite på dette, men Marit Kolle tror likevel det er snakk om bagatellmessig smitte fra dyr og insekter.

Les mer:
Derfor får du diaré
Avføringen avslører deg
Øvelsen som slipper ut luft i magen
Vet du forskjell på Ibux, Paracet og Voltarol?

Saken ble opprinnelig skrevet av Bedre Helse for Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media