Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Maten du får servert her har du garantert aldri smakt før

- Vi setter opp nye femretters menyer hver eneste dag.

 VEGA:   På verdensarvøya Vega ligger Vega Havhotell som kombinerer det beste av norsk fisk med det beste av italiensk skinke. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
VEGA: På verdensarvøya Vega ligger Vega Havhotell som kombinerer det beste av norsk fisk med det beste av italiensk skinke. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Det er to lands nasjonalretter som møtes ute på verdensarvøya Vega.

SMAK:  Jon Aga har laget nye forretter av torsk og parmaskinke.  Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
SMAK: Jon Aga har laget nye forretter av torsk og parmaskinke. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Fisk fra norskekysten er i verdensklasse, det samme er Italias berømte skinke.

Parmaskinka er områdebeskyttet og lages bare i et lite området rundt byen Parma.

Jon Aga på Vega Ute i havgapet på Vega driver Jon Aga Vega havhotell sammen med kona Anna H. Aga. Han er kokk og vinkelner, hun hotelldirektør.

image: Maten du får servert her har du garantert aldri smakt før

Sommerstid strømmer turistene til havhotellet som vant publikumsprisen på Facebook i årets reiselivskåring - Norske Perler.

Resten av året fyller kurs- og konferansegjester hotellet for dager med matopplevelser kombinert med det verdensarvområdet Vegaøyan har å by på.

Femretters - Vi setter opp nye femretters menyer hver eneste dag, forteller Jon Aga.

Vegaværingen Anna H. Agas brødoppskrifter er berømte.

Men det er de nye forrettene Jon Aga har laget med torsk kombinert med parmaskinke vi kommer for å smake.

 I HAVGAPET:  Vegaøyan består av mer enn 6000 øyer, holmer og skjær. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI 
Foto: Kirsten Margrethe Buzzi/Dagbladet
I HAVGAPET: Vegaøyan består av mer enn 6000 øyer, holmer og skjær. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Foto: Kirsten Margrethe Buzzi/Dagbladet Vis mer

Når måltider ikke bare skal være en rask matbit for å tilfredsstille basisbehov, er det stas med flere retter.

Ikke noe er så godt som en vellaget forrett i seg selv, mener Aga.

Rent hav - Her på Vega finner man alt hva hjertet og smaksløkene begjærer. Klart rent hav på alle sider, frodige næringsrike jorder, svale vinder, mange soltimer og lys hele døgnet under vekstperioden er forutsetningen for kvalitet og egenart.

 VEGAØYAN:  Kom på Unescos verdensarvliste i 2004.  Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
VEGAØYAN: Kom på Unescos verdensarvliste i 2004. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

- Mitt mål er at hver enkelt råvare skal bli behandlet med stor respekt, sier den kjente kokken som også har gitt ut kokeboka «Jon Agas smak av Vega».

Middelhavsmat Aga liker å kombinere Vegas råvarer med Middelhavets smaker. Som i de to nye forrettene, pannestekt torskenakke med trøffelsmør, og torskemousse med parmaskinke.

- Røkt torsk er på vei inn, mener Aga.

De to nye torskerettene serverer han som forrett i dagens meny.

 PÅ JOBB:  Jon og Anna H. Aga driver Vega havhotell som serverer det beste av hva Vega har å by på i sesongen. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
PÅ JOBB: Jon og Anna H. Aga driver Vega havhotell som serverer det beste av hva Vega har å by på i sesongen. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Torsken får følge av mellomrett av blåskjellsuppe med kantareller, en liten vannbakkels med vaktelegg, røkelaks med trøffel og nyristet sjøkreps.

Lammerygg Hovedretten er kullstekt lammerygg fra Vega, med sky laget av elgbein, servert med fondantpoteter og Vega-grønnsaker.

Deretter to oster, camemberttype og blåskimmelost fra Strandli gård i Fiplingdal. Servert med Annas bananbrød og nøtteragu med appelsinsirup.

 VEGA:  SAUER BEITER I TURKØYPENE: i bakgrunn øya Søla, eneste fjelløy av alle Vegaøyan, et landemerke 432 moh. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
VEGA: SAUER BEITER I TURKØYPENE: i bakgrunn øya Søla, eneste fjelløy av alle Vegaøyan, et landemerke 432 moh. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Til dessert: Nyplukkete bringevær, med marengs og sjokoladeterrin.

Hovedrett Dagens torskeoppskrifter kan gjerne lages som en hovedrett, tipser Aga.

Istedenfor trøffel kan man bruke varmebehandlet sopp med masse smak, som kantarell.

Det siste tipset fra Aga bør du også få med deg: Nykokt krabbe, servert med aioli, brød og parmaskinke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media