Vis mer

Maten for deg som sliter med prestasjonsangst på kjøkkenet

Herlige høstgryter som gir applaus til kokken.

• Flere matsaker på db.no/mat

(Allers): Har du invitert gjester i helgen, gleder deg til å se dem, men gruer deg til matlagingen?

Her er redningen: Langkokt høstgryte.

Skal du lage mat til mange, er gryter et supergodt valg. Grønnsakenes smak kommer fram og kjøttet blir bare bedre og bedre ettersom det koker.

Når du først har gjort unna kutte- og delearbeid, er det bare å la gryten småputre mens deilige dufter skaper herlig forventning til middagen.

HØSTGRYTE (4 porsjoner)

Høyrygg, tomater og grønn­saker som får koke riktig lenge i en gryte, gjør kjøttet svært smakfullt og mørt. Denne gryteretten tar litt tid å lage, men den er utmerket til søndagsmiddag.

• ca. 1 kg høyrygg av storfe
• salt og pepper
• olje til steking
• 1 dl hvitvin
• 1 løk
• 1 gulrot
• 1 persillerot
• 1 boks hele tomater
• 2-3 dl buljong vann + terning
• 2 laurbærblad

Tilbehør:
• kokt potet
• sylteagurker
• salat

HERLIG SØNDAGSGRYTE: En gryterett med grønnsaker, mørt kjøtt og deilig saus. FOTO: ALL OVER PRESS
HERLIG SØNDAGSGRYTE: En gryterett med grønnsaker, mørt kjøtt og deilig saus. FOTO: ALL OVER PRESS Vis mer

1. Sett ovnen på 150°. Krydre kjøttet rundt det hele med salt og pepper og stek det gyllent i litt olje i en stekepanne.

2. Legg kjøttet over i en gryte med lokk som tåler ovnsvarmen. Kok ut stekepannen med vin og hell i gryten.

3. Skjær løk i båter og gulrot og sellerirot i biter. Legg i gryten sammen med tomatene, buljong og laurbærblad. Kok opp og sett så gryten i ovnen i ca. 1 ½ time. Kjenn på kjøttet slik at det er riktig mørt når det er ferdig.

4. Del kjøttet i mindre biter og pynt med hakket persille. Server med kokte poteter, sylteagurker og en salat.

Les også: Spis deg i søvn

LAKSEGRYTE MED LIME OG SPINAT (4 porsjoner)

Både laks og reker trives i ­selskap med lime og spinat.

• 600 g laksefilet
• 250 g fersk champignon
• 1 ss smør
• 1 ts salt
• ¼ ts hvit pepper
• 3 dl vann
• 2 dl lett crème fraîche, 18 %
• 1 ss grønnsakfond, fra flaske
• 1 ts sambal oelek
• ½ ss honning
• strimlet skall og saft av ½ lime
• 2 ts maisenna
• 65 g ferske spinatblader
• ca. 250 g reker med skall

1. Skjær laksen i biter. Skyll og skjær sopp i skiver. Stek det i smør i omganger i en panne. Strø på salt og pepper. Legg over på tallerken.

LAKSEGRYTE: Smaksrik middag som er enkel å lage. FOTO: ALL OVER PRESS
LAKSEGRYTE: Smaksrik middag som er enkel å lage. FOTO: ALL OVER PRESS Vis mer

2. Hell vann, crème fraîche, fond, sambal oelek, honning, limeskall og -saft og maisenna
i en kjele. Kok opp under omrøring. La det koke i noen minutter.

3. Skyll spinaten og rør den i sausen sammen med laksebiter og sopp. Varm forsiktig opp til fisken er akkurat gjennomkokt.

4. Rens reker og strø dem over. Server med ris og tomatsalat.

Les også: Tid for lam

ITALIENSK GRYTE
(4 porsjoner)

Potetmos eller stekte potetbåter og en salat er godt å servere til.

• 500-600 g svinefilet
• flaksalt
• nymalt pepper
• 2-3 ss hvetemel eller glutenfri melmiks
• smør til steking
• 1 dl tørr hvitvin
• 2-3 dl kyllingbuljong ­(vann + ­terning)
• 3 ss sitronsaft
• 2 ss hakket kapers
• ½ dl hakket persille

1. Skjær kjøttet fritt for sener og fett. Del kjøtt i skiver og tørk det godt. Bland sammen hvetemel, salt og pepper. Vend kjøttet i melblandingen og stek det i smør noen minutter på hver side. Ta det opp og hold det varmt.

ITALIENSK GRYTE: Denne vil du bare ha mer av! FOTO: ALL OVER PRESS
ITALIENSK GRYTE: Denne vil du bare ha mer av! FOTO: ALL OVER PRESS Vis mer

2. Hell vin i pannen, la det koke til ca. halvparten er igjen. Hell i buljong, kok til sausen blir litt fyldig (ca. 5 minutter).

3. Legg i kjøttet. Tilsett sitronsaft og kapers og varm dette i noen minutter.

4. Smak til med salt og pepper. Pynt med persilledryss.

Les også: Forbered hagen på vinteren

Les også: Maria ble mamma som 48-åring