Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Maten i dette landet er blant verdens sunneste

Men det merker du ikke på smaken.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

DA NANG (Dagbladet Endelig fredag):

Det er ikke uten grunn at det vietnamesiske kjøkkenet er rangert som et av verdens aller sunneste. All matlaging baserer seg på ferske råvarer og minimal bruk av olje.

SUNT OG LEKKERT Det anbefales å være sulten når du entrer buffeten på Furama Resort i Da Nang. Foto: Tormod Brenna
RÅVAREMARKEDET Hver morgen kommer bøndene inn til markedet med sine ferske råvarer. Foto: Tormod Brenna
MORGEN I DA NANG: I Vietnam kan du som turist leve billig som ekte backpacker, eller du kan unne deg litt luksus, som her på flotte Furama Resort i Da Nang. Foto: TORMOD BRENNA
EKSOTISK: På Furama Resort i Da Nang spares det ikke på noe, noe du fort merker når Ngoc eller en av de andre servitørene møter deg med sin eksotiske velkomstdrink. Foto: TORMOD BRENNA
KJØKKENKUNST: Det legges mye arbeid i at maten skal se tiltalende ut. Foto: TORMOD BRENNA
REKER I SITRONGRESS:: Smaker like godt som det ser ut. Foto: TORMOD BRENNA
WOK: Kjøkkensjef Trãn Than Vu i aksjon med wokpanna. Foto: TORMOD BRENNA
KVELDSSTEMNING: På stranda i Da Nang. Foto: TORMOD BRENNA
HOI AN: Ved utløpet av The Thu Bon River ligger det severdige handelsstedet Hoi An, som også er kjent for sin fantastiske mat. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet

Dagbladet ble med kokken ved luksushotellet Furama Resort i Da Nang på innkjøpsrunde på det lokale markedet grytidlig en morgen.

Hit kommer landbrukerne med avlingene sine, hit kommer bøndene med nyslaktet kjøtt og levende kyllinger og fiskerne kommer med fersk fisk, reker og all verdens sjømat.

- All maten vi tilbereder til gjestene våre kommer herfra, sier Trãn Than Vu.

DELIKATESSER: Maten alene er verdt en tur til Vietnam. Foto: TORMOD BRENNA
DELIKATESSER: Maten alene er verdt en tur til Vietnam. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

- Hit kommer vanlige folk om morgenen eller i lunsjpausen og handler råvarer til dagens middag, og herfra henter alle hotellene råvarene sine. Vi bruker ikke konservert eller frossen mat i det hele tatt, sier chefen.

Helt ferskt Ferskt er det når det kommer på bordet også. Kjøttet kokes eller stekes bare lett for å bevare mest mulig av både farge og smak. Grønnsakene serveres aller helst rå, til nød lettfrest i wokpanne.

Mat, både å tilberede den og å spise den, har en viktig rolle i vietnamesisk kultur. De fleste oppskriftene er eldgamle, og overlevert nedover i generasjonene.

Litt enkelt sagt har det vietnamesiske kjøkkenet funnet sin identitet med påvirkning fra øst (Kina) kombinert med krydderrikdommen i vest (India).

LEKKERT OG GODT: Vietnamesisk kosthold består så å si utelukkende av ferske råvarer. På luksushotellet Furama Resort i Da Nang jobber et titalls kokker intenst for at maten både skal smake optimalt, og ikke minst ta seg godt ut. Foto: TORMOD BRENNA
LEKKERT OG GODT: Vietnamesisk kosthold består så å si utelukkende av ferske råvarer. På luksushotellet Furama Resort i Da Nang jobber et titalls kokker intenst for at maten både skal smake optimalt, og ikke minst ta seg godt ut. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

- Vi tilstreber å bevare maten så uberørt som mulig. Da er den mest næringsrik, best og også penest å se på, sier Trãn Than Vu.

For maten skal ikke bare smake bra og være sunn. Den skal også se bra ut. Og med det fargemylderet du finner i lokale frukter og grønnsaker, er ikke det noe stort problem.

Fargeeksplosjon Matvaremarkedet i Da Nang er som en sterkt utvidet regnbue. Seinere på kvelden finner du igjen den samme fargeeksplosjonen i buffeten på Furama og de andre hotellene langs strandpromenaden på China Beach.

- Du skal få lyst til å spise av å se på maten, sier Trãn Than Vu over wok-pannene.

Faller du for fristelsen til å forsyne deg både to og tre ganger - noe som fort skjer - er det ikke så farlig.

Den vietnamesiske maten er ikke så kaloririk. I stedet for oljebasert steking, bruker vietnameserne kraft eller vann til å frese maten i. 

Det vietnamesiske kjøkkenet ble nylig kåret til et av verdens tre sunneste av nettstedet Health.com. I tillegg er landet et eldorado for vegetarianere, og mange vietnamesere er vegetarianere selv, ut fra en buddhistisk filosofi.

Ris og krydder Vietnam er verdens nest største eksportør av ris, og risen er naturlig nok sentral i matlagingen.

Det samme er flittig bruk av krydder som setter sitt umiskjennelige særpreg på smaken uten å gjøre rettene for hotte for norske ganer.

Det smaker egentlig bare nydelig friskt, og ganske så annerledes enn om du prøver deg på en vietnamesisk rett basert på frysetørrede poseprodukter hjemme på kjøkkenet.

Også krydderet skal være ferskt.

- Da setter det en mer definert spiss på maten, sier kokken, mens han tilbereder kveldens hovedrett, grillet kylling med plenty sitrongress.

Fem elementer Det er gjerne fem forskjellige krydder i et godt måltid, basert på Wu Xing-filosofien, eller den beslektede hinduistiske Mahabhuta-tanken om at alt er bygd opp rundt fem elementer: Tre, ild, jord, metall og vann.

I matlaging kan dette gjenspeiles i at maten skal inneholde et krydder som representerer hvert av disse elementene. For eksempel kan en rett være tilberedt med krydder eller urter som skal gjøre maten både sur, bitter, søt, spicy og salt på en gang.

De vanligste krydderne i den vietnamesiske maten er gjerne koriander, grønn løk, hvitløk, sitrongress og rød chili. I tillegg tilsettes det gjerne flere urter som gir maten særpreg.

RETT FRA HAVET: Kjøkkensjef Tran Than Vu inspiserer nattas fangst på råvaremarkedet i Da Nang. Foto: TORMOD BRENNA
RETT FRA HAVET: Kjøkkensjef Tran Than Vu inspiserer nattas fangst på råvaremarkedet i Da Nang. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

En ting er i alle fall sikkert. Er du sulten i Vietnam og treffer på en kokk som kan sine ting, er du garantert mett, både på mat og smaksopplevelser etterpå.

God appetitt!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media