Maten kan du gjøre klar dagen før, da smaker den ekstra godt

Marker nasjonaldagen med et fristende koldtbord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

Arne Brimi forbereder alltid det meste av maten 16. mai, slik at det bare står igjen å montere sammen og pynte på festdagen. Slik blir det mindre stress å ha gjester, og mer tid til feiring og fest for verten.

På årets koldtbord står klassiske smaker som roastbiff av kalv, rømmemousse med laks og en fargerik og raus jordbærterte.

ROASTBIFF: Det er ikke mye festmat som er så realt som en hjemmelaget roastbiff. Her har Brimi brukt kalvekjøtt. Foto: METTE MØLLER
ROASTBIFF: Det er ikke mye festmat som er så realt som en hjemmelaget roastbiff. Her har Brimi brukt kalvekjøtt. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Legger du til et par, tre gode, norske oster og litt hjemmebakt brød, så er menyen perfekt. Da er det bare å glede seg, sier Brimi.

Han er glad i å markere tradisjoner, og feirer alltid nasjonaldagen med gode venner og god mat.

- Det skal være mye mat På et bra 17. mai-bord skal det være mye mat, og maten må kunne stå framme lenge, slik at folk kan bruke god tid på å spise seg mette.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- For meg er maten noe av det jeg virkelig ser fram til ved feiringa, sier Brimi, og setter fornøyd fram et stort fat med tynne skiver roastbiff, hvit og grønn asparges, smørstekte nypoteter og bakt småløk.

Fristende og vårlige smaker som passer perfekt på festbordet.

- Jeg merker at folk blir mer og mer opptatt av klassikerne igjen. Ekte og real mat som gir oss gode matminner, sier Brimi.

Laks eller ørret hører med Laks eller ørret hører også med 17. mai, og i år serverer Brimi fisken blandet inn i en delikat rømmemousse med masse finkuttet dill og persille.

Den trenger noen timer i kjøleskap for å bli fast og fin, så det er lurt å lage den ferdig dagen før.

Koldtbordets mest fargerike innslag er en nydelig bærterte med krydderrømme og masse friske jordbær.

For Brimi er dette en klassisk festkake, og han liker den ekstra godt med frisk krydderrømme som krem.

- Men her kan folk bruke den kremen de liker best. En god vaniljekrem smaker også godt sammen med syrlige jordbær, sier Arne Brimi.

• Les også: Mat, reis deg!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer