Maten som bygger muskler

Så mye bør du spise av den hver dag.

PROTEINBOMBER: De fleste har fokus på proteiner på grunn av deres rolle som byggestener for muskulatur, men proteiner har også andre flotte egenskaper.  FOTO: Thinkstock
PROTEINBOMBER: De fleste har fokus på proteiner på grunn av deres rolle som byggestener for muskulatur, men proteiner har også andre flotte egenskaper. FOTO: Thinkstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- I vestlig kosthold er det sjelden noe problem å få i seg not proteiner, og vi ligger som regel godt over anbefalt mengde. Behovet for folk flest er ifølge WHO 0,8 gram protein per kilogram kroppsvekt per dag, sier ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen i TheMa Nutrition og Kvinnetrening.no.

En person som veier 70 kilo vil altså ha behov for 56 gram proteiner hver dag.

- Det er imidlertid noen som har vanskeligere for å få i seg nok proteiner enn andre. Dette gjelder for eksempel veganere, dårlige vegetarianere, junk food-tilhengere samt de som er svært småspiste, som slankere, eldre med dårlig appetitt og syke, sier hun.

Hvor mye kjøtt? Men hvordan vet man så hvor mye proteiner man får i seg?

Spiser du middag med kjøtt eller fisk, får du i deg omtrent 20 gram protein per 100 gram vare. En vanlig kyllingfilet veier rundt 130 gram.

- Det er ikke noe problem å få nok proteiner i kostholdet så lenge man spiser skikkelig mat. Er man derimot en type som stadig bruker søtsaker som brunost, honning, syltetøy og nugatti på brødskiva, velger pølser, fiskeboller og annen farsemat til middag, og drikker juice og brus til måltidene, kan proteinopptaket bli mangelfullt, sier Mathisen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer