Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Maten som gir færre rynker

Med riktig mat og gode vaner blir du bedre rustet mot sol og rynker.

RYNKEMAT: Flere studier kobler kosthold til rynker. Nederst ligger oversikt over maten deltakerne med få rynker i en australsk studie spiste. Foto: Colourbox
RYNKEMAT: Flere studier kobler kosthold til rynker. Nederst ligger oversikt over maten deltakerne med få rynker i en australsk studie spiste. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Riktige fettsyrer vil gi færre rynker, sier hudlege Bjørn E. Bondevik, før han forklarer:

- Det ligger to mekanismer bak aldring av huden. Ytre påvirkning, som sol, og biologisk aldring. Biologisk mister huden evnen til å produsere nok kollagen og elastin, som holder den stram og elastisk. Samtidig øker nedbrytningen av bindevev, sier Bondevik.

- Da blir huden tynnere og slappere, blodkarene snevres inn og huden blir blass og blek. Fettsyrene sørger for at bindevevet ikke brytes ned like raskt, sier han.

LES OGSÅ: Dette må rynkekremen inneholde

Mat Og de riktige fettsyrene er omega 3 og omega 6-fettsyren gammalinolensyre (GLA). Også omega 9 i form av olivenolje er bra for huden.

- Viktigste egenskap er at de beskytter mot sola. Dessuten legger de seg inn i det øvre hudlaget som fett og forebygger rynker direkte. For det tredje er fettsyrene betennelsesdempende, sier Bondevik.

Ved problemer som tørr atopisk hud, psoriasis og akne oppstår en betennelse i huden. Denne svekker også produksjon av bindevev.

- Omega 3 og GLA danner blant annet hormonet prostaglandin, som demper all betennelse. Derfor vil de alltid kunne bremse aldring, sier Bondevik.

Det er gjort mange studier på fettsyrer og rynker. En japansk studie publisert i British Journal of Nutrition i fjor kobler et høyere inntak av både mettet og enumettet fett til økt elastisitet i huden. Justert for alder, røykevaner, BMI og solpåvirkning er også grønne og gule grønnsaker assosiert med en mer elastisk hud.

E-vitamin er også viktig.

- E-vitamin er antioksidant til fettsyrene. Omega 3 harskner fort. Uten E-vitamin vil du ikke få den samme nytten av fettsyrene, sier Bondevik.

Vaner Det er ikke bare kosten som spiller inn på hudkvalitet.

- Styrketrening øker produksjon av veksthormoner, som holder bindevevet i sjakk, sier Bondevik.

Å stresse ned og sove mer er også gunstig, forklarer han. Stress gir mer adrenalin, som snevrer blodkarene og dermed fører til at huden får mindre blodtilførsel. Samtidig øker stress produksjonen av kortison og reduserer mengden stresshormoner. Med tanke på at veksthormoner styrker bindevevet og kortison svekker det, er konklusjonen klar.

- Stress er en vesentlig faktor for rynker, sier Bondevik.

Mer sex Som ved trening, vil sex øke produksjonen av veksthormoner. Men også selve orgasmen er ifølge Bondevik gunstig for huden.

- Ved orgasme utløses enzymer som kan være positive for huden. Endorfiner gir også flere veksthormoner, sier han.

Solbeskyttelse Viktigst for å holde huden rustet mot aldring er beskyttelse mot sola.

- 90 prosent av hudens aldring skyldes først og fremst sol, men også røyking, forurensing og luftfuktighet, sier Bondevik.

Han utførte i 2006 en studie på atopisk eksem og omega 3,6 og 9 i kombinasjon med vitaminer og mineraler. Allerede etter fire uker var deltakernes hud forbedret. Etter 16 uker med kosttilskudd opplevde 14 av 17 deltakere en 50 prosents forbedring.

- Spiser du denne typen kosttilskudd vil du øke hudens evne til beskyttelse mot sola. Med mindre solsensitivitet får du færre rynker, sier Bondevik.

Sukker En australsk assosiasjonsstudie publisert i Journal of American College of Nutrition for noen år siden koblet blant annet sukker til økt solskade og rynker. Med funn fra både australiere, svensker, grekere og japanere konkluderte forskerne med at melkeprodukter, smør, margarin og sukker kan kobles til økt solskade og flere rynker.

De som spiste mye grønnsaker, olivenolje, enumettet fett og belgfrukter hadde mindre solskade og færre rynker.

- Sukker kleber kollagen og elastin ved at det dannes spesielle enzymer. Dessuten vil sukker kunne øke det såkalte frie testosteronhormonet, som igjen kan påvirke aknehud. Aknetilstanden forverres, rett og slett, sier Bondevik.

Den komplette lista fra den australske studien ligger under.

image: Maten som gir færre rynker