Maten som gjør deg søvnig

Spis deg til bedre nattesøvn.

SØVNMAT: Med noe mat kan søvnen komme litt lettere. Nederst ser du lista over maten som gjør deg søvning og maten som gjør deg våken.Foto: Colourbox
SØVNMAT: Med noe mat kan søvnen komme litt lettere. Nederst ser du lista over maten som gjør deg søvning og maten som gjør deg våken.Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er det slik at den som spiser pølsemat og kjøttmat hele dagen blir doven og lat? I alle fall er det slik at noen matvarer er mer gunstig enn andre før sengetid.

Stadig flere av oss sover dårlig av ulike grunner. Men problemene kan heldigvis være løsbare.

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky guider deg til hva du kan spise for å bli beroliget før sengetid, og hvilke matvarer du bør sverge til for å holde deg opplagt gjennom dagen.

Vi har også intervjuet flere søvneksperter om de beste avslappingsteknikkene og livsstilsendringer som kan hjelpe på søvnkvaliteten og innsovning.

Naturlig sovemiddel — Noen synes de blir trøtte av fisk, eller julemiddagen. Da er det gjerne størrelsen på måltidet som gjør en trøtt, sier ernæringsfysiolog Arsky i Bama.

Likevel er det ingen myte som har gitt grobunn til oppfatningen om at en kan bli søvnig etter et fiskemåltid. Noen matvarer er rike på aminosyren tryptofan, som er en byggestein i protein. I kroppen omdannes tryptofan til signalsubstansen serotonin som igjen danner melatonin, populært kalt kroppens søvnhormon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer