Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Maten som øker forbrenninga

Disse oppskriftene tar under 30 minutter hver.

UNDER 30 MINUTTER: Frister denne pølsegryta med chorizo og bønner? Oppskrifta finner du nederst i saken. Foto: Christina Sundien/Schibsted forlag
UNDER 30 MINUTTER: Frister denne pølsegryta med chorizo og bønner? Oppskrifta finner du nederst i saken. Foto: Christina Sundien/Schibsted forlag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Målet er å holde blodsukkeret jevnt. Da føler du deg mett, får bedre konsentrasjon og en høyere fettforbrenning, sier kostholdsekspert Ola Lauritzson om oppskriftene i den nye boka «Lavkarbo ekspress».

Den har 100 oppskrifter som kan lages på under 30 minutter. Her får du tre av dem. Det er moderat lavkarbo; andelen energi fra karbohydrater ligger på 30 prosent.

- Oppskriftene er ikke en «quick fix». De må bli del av en langsiktig livsstil. Å finne balansen mellom proteiner, naturlig fett og nyttige karbohydrater er oppskriften for å lykkes på lang sikt. Komplementer med hverdagsmosjon, rask gange, sykling og jogging, så gir du deg selv de beste forutsetninger for en sunn livsstil, sier Lauritzson.

Ikke kutt ned på alt Ernæringsfysiolog Inge Lindseth ved 4M-klinikken i Oslo mener størstedelen av befolkningen bør redusere karbohydratmengden.

KJAPP LAVKARBO: Kostholdsekspert Ola Lauritzson forklarer at målet med oppskriftene er et kosthold som holder blodsukkeret jevnt. Foto: Shibsted
KJAPP LAVKARBO: Kostholdsekspert Ola Lauritzson forklarer at målet med oppskriftene er et kosthold som holder blodsukkeret jevnt. Foto: Shibsted Vis mer

- Ingen bør gå på ekstremdietter. Men et variert kosthold med mindre karbohydrater enn det tradisjonelle norske, kan alle følge, sier Lindseth.

Har du i utgangspunktet et normalt kosthold, trenger du ikke tenke så nytt i overgangen til lavkarbo, mener han.

- Men går du på lavkarbo, kan du ikke være redd for fett. Fortsetter du på et magert kosthold, vil du ikke bli mett.

image: Maten som øker forbrenninga

Han anbefaler fett fra avocado, nøtter, mandler og pinjekjerner, fet fisk, olivenolje, kokosolje og til dels smør.

Fett har mer energi Fordi fett er mer energirikt enn karbohydrater, vil man ved å redusere karbohydrater og øke fettmengden gå ned i matvolum.

- Spiste du før tre brødskiver med magert pålegg, vil én med smør og fett pålegg gi samme energimengde. Det vil ikke gi den samme metthetsfølelsen med det samme, men dette er bare i en overgangsfase, sier Lindseth.

For volum er bare en av flere sultfaktorer. Også blodsukkeret spiller inn. Med et lavere karboinntak blir det jevnere, og sultfølelsen mindre.

HUSK FETTET: Ernæringsfysiolog Inge Lindseth minner om at lavkarbokosthold krever at du henter energi fra andre kilder. Foto: 4M-klinikken
HUSK FETTET: Ernæringsfysiolog Inge Lindseth minner om at lavkarbokosthold krever at du henter energi fra andre kilder. Foto: 4M-klinikken Vis mer

- Få sliter med sultfølelse i mer enn et par måltider etter omleggingen.

Spis dessert! Ifølge Lindseth er det lurt å holde på energifordelingen i hvert enkelt måltid. Ikke «spare» karboandelen så du kan skeie ut på kvelden.

- Skeier du ut slik ofte, vil du fort komme inn i blodsukkersvingningene et høykarbokosthold gir, sier han.

- Mange av mine pasienter som har hatt et kosthold med mindre karbohydrater en stund forteller at de føler seg dårlige om de skeier ut. De føler seg litt uvel og kvalm eller får tilbake karbohydratsuget, sier han.

Han anbefaler likevel å unne seg noe søtt etter maten av og til.

- Spis dessert! Inntak av karbohydratrik mat etter annen mat reduserer effekten på blodsukkeret. Man spiser også gjerne mindre da, sier Lindseth.

Han anbefaler ostekake, nøttekake, frukt eller sjokoladekake med mye egg og mørk sjokolade, men bare to-tre ganger i uka.

Oppskriftene Lunsj: Hot pølsegryte med bønner 4 porsjoner
300 g chorizo m/ 70 % kjøttinnhold
1 boks/400 g hakkede tomater
2 ss tomatpuré
1 dl buljong
1 pakke/140 g bacon, i strimler
2 ss rapsolje
1 løk, finhakket
2 ts hakket rød chili
1 ts chilipulver
1 ts malt spisskummen
½ ts malt svart pepper
5 dl kokte bønner
 
Skjær chorizo i skiver. Ha tomater i kjele, tilsett puré og buljong og kok opp. La småkoke på svak varme. Legg bacon i ei kald steikepanne og varm opp. Fres det sprøtt i eget fett og la det renne av på kjøkkenpapir. Tørk av steikepanna og varm rapsoljen. Steik løken myk og blank. Tilsett chorizo og la den steike i et par minutter. Ha bacon, løk og pølse i kjelen med tomater. Tilsett chili og krydder. Vend forsiktig inn bønnene. La gryta trekke på svak varme til alt er gjennomvarmt. Er smaken for sterk og skarp, rund den med litt sukker eller ketchup.

Foto: Christina Sundlien/Schibsted forlag4 porsjoner

4 dl hel bokhvete

12 dl vann

½ ts salt

Friske bær

Ha bokhvete, vann og salt i en kjele. Kok opp, og la grøten småkoke på svak varme i ca. fire minutter, eller til bokhveten er mør. Rør om av og til. Server med melk, og spander gjerne noen friske bær til.

En porsjon, omtrent: 7,4 gram proteiner, 1,3 gram fettt og 43,8 gram karbohydrater.Middag: Stiltonbiff med hvitløkkrydret søtpotetmos
Foto: Christina Sundlien/Schibsted forlag4 porsjoner 4 dl hel bokhvete 12 dl vann ½ ts salt Friske bær Ha bokhvete, vann og salt i en kjele. Kok opp, og la grøten småkoke på svak varme i ca. fire minutter, eller til bokhveten er mør. Rør om av og til. Server med melk, og spander gjerne noen friske bær til. En porsjon, omtrent: 7,4 gram proteiner, 1,3 gram fettt og 43,8 gram karbohydrater.Middag: Stiltonbiff med hvitløkkrydret søtpotetmos Vis mer

En porsjon, omtrent: 26,2 gram proteiner, 28,4 gram fett, 23,1 gram karbohydrater.

Frokost: Bokhvetegrøt

Foto: Christina Sundien/Schibsted forlag4 porsjoner

600 g søtpoteter, skrelte, i biter

200 g poteter, skrelte, i biter

2-3 hvitløkfedd

4 skiver mør biff à ca. 150 g, romtemperert

75 g stiltonost

1 ss olivenolje

Havsalt og nykvernet svart pepper

Friske urter til pynt

Kok opp lettsaltet vann i en stor kjele. Tilsett søtpotet, potet og hviløk. Kok opp, demp varmen og la det småkoke til potetene er møre, ca. 20 minutter. Sil av vannet, men ta vare på 1 dl. Ha i olivenolje og mos potetene og hvitløken med et potetstamper. Tilsett kokekraft til mosen har passe konsistens. Smak til med salt og pepper. Sett på grillen i stekeovnen, eller varm en stor jernstekepanne til den er svært varm. Grill eller stek biffene raskt på begge sider til de har fin farge, og er litt mindre stekt enn du liker det. Smuldre stiltonosten over biffene og la den smelte. Kvern over litt pepper og legg biff og mos på varme tallerkener. Server med en gang. 

En porsjon, omtrent: 41 gram proteiner, 14,7 gram fett, 33 gra karbohydrater.
Foto: Christina Sundien/Schibsted forlag4 porsjoner 600 g søtpoteter, skrelte, i biter 200 g poteter, skrelte, i biter 2-3 hvitløkfedd 4 skiver mør biff à ca. 150 g, romtemperert 75 g stiltonost 1 ss olivenolje Havsalt og nykvernet svart pepper Friske urter til pynt Kok opp lettsaltet vann i en stor kjele. Tilsett søtpotet, potet og hviløk. Kok opp, demp varmen og la det småkoke til potetene er møre, ca. 20 minutter. Sil av vannet, men ta vare på 1 dl. Ha i olivenolje og mos potetene og hvitløken med et potetstamper. Tilsett kokekraft til mosen har passe konsistens. Smak til med salt og pepper. Sett på grillen i stekeovnen, eller varm en stor jernstekepanne til den er svært varm. Grill eller stek biffene raskt på begge sider til de har fin farge, og er litt mindre stekt enn du liker det. Smuldre stiltonosten over biffene og la den smelte. Kvern over litt pepper og legg biff og mos på varme tallerkener. Server med en gang. En porsjon, omtrent: 41 gram proteiner, 14,7 gram fett, 33 gra karbohydrater. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!