Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Matglad? Start påsken på fransk

1500 restauranter- også norske - med egen vri på fransk kokkekunst .

FRANSK: For andre år på rad kan du teste ut fransk mat på utvalgte norske restauranter. 21.mars hyller 1500 restauranter over hele verden det franske. Denne sitronterten kan du lage hjemme. Kjøkkensjef Mariusz Salamon på Grefsenkollen restaurant deler oppskriften med Dagbladets lesere. Foto: KARINA RØNNING
FRANSK: For andre år på rad kan du teste ut fransk mat på utvalgte norske restauranter. 21.mars hyller 1500 restauranter over hele verden det franske. Denne sitronterten kan du lage hjemme. Kjøkkensjef Mariusz Salamon på Grefsenkollen restaurant deler oppskriften med Dagbladets lesere. Foto: KARINA RØNNING Vis mer

- Vi holder vanligvis stengt mandag kveld, men gjør et unntak. Er man med, så er man med, sier Mariusz Salamon, kjøkkensjef
på Grefsenkollen restaurant i Oslo.

Hele verden med Det er ikke han som bestemte at 21.mars 2016 skulle være verdensdagen for fransk kokkekunst.

I andre deler av verden er kommende uke ei vanlig uke, ikke påskehøytid. Men så glad er kjøkkensjefen i fransk kokkekunst at Grefsenkollen stiller opp. Det samme gjør andre norske spisesteder.

Salamon har polsk bakgrunn og lang fartstid med fransk gastronomi fra michelinrestauranter i London og andre deler av verden.

Les også: Sjekk hva mesterkokkene har i skapet hjemme

Salamon planlegger nå detaljene i seksretters-menyen som spenner over alt fra due i rødvin til kveite med artisjokk, posjert andeegg, franske oster og to desserter.

Foretrekker du å hylle det franske med egen innsats, her er råvarene du trenger for å lage fransk mat.

Har du lyst, kan du prøve å lage en av dessertene som skal serveres på Grefsenkollen. Oppskriften på Salamons sitronterte finner du nedenfor.

Du kan også ta kaka som den tidligere franske ambassadøren, Jean-Marc Rives.

Andre gang Det er andre året på rad at Goût de France, eller Good France som arrangementet heter på engelsk, går av stabelen. Restaurantene og kokkene som deltar er invitert av det franske utenriksdepartementet. Grefsenkollen er eneste norske som er med for andre gang.

- Arrangementet ble svært vellykket i fjor. Derfor gjentar vi det i år, sier den franske ambassadøren, Jean-François Dobelle, til Dagbladet.

POLSK-FRANSK: På Grefsenkollen restaurant lages fransk mat med norske råvarer av nesten bare polske kokker. 21.mars inviterer de norske gjester på fransk gastronomi med en egen seksretters meny. Foto: KARINA RØNNING
POLSK-FRANSK: På Grefsenkollen restaurant lages fransk mat med norske råvarer av nesten bare polske kokker. 21.mars inviterer de norske gjester på fransk gastronomi med en egen seksretters meny. Foto: KARINA RØNNING Vis mer

I alt 1500 restauranter på fem kontinenter skal på en og samme kveld gi alle som ønsker det en smak av Frankrike på tallerkenen. Når folk setter seg til bords tar de del i en over fire hundre år lang tradisjon.

Helt siden 1600-tallet har det franske kjøkken dominert den vestlige verdens kokekunst. Da ble «råvarenes rette smak» tidens slagord, mens man tidligere ofte hadde hatt «forkledning» som mål.

Moderne franskinspirert Målet på Goût de France er ikke å lage fransk mat, slik du får den på klassiske restauranter i Frankrike.

Målet er å tilby moderne, franskinspirert mat i ulike prisklasser.

Som gammel kolonimakt understreker man at «det franske kjøkken ikke skal ha noen form for overherredømme på den internasjonale kulinariske arena».

Kokkene som deltar skal ikke gi avkall på sin egen matkultur, snarere kombinere den med det franske kjøkken.

Fornyelse og fantasi er velkommen, sammen med sunne, lokale råvarer.

Og visst kan nordmenn lage fransk matGeir Skeie vant Bocuse d'Or i 2009. Det samme gjorde Charles Tjessem i 2003, Terje Ness i 1999 og Bent Stiansen allerede i 1993.

I 2015 var det Ørjan Johannessen som gikk helt til topps i konkurransen, oppkalt etter den legendariske mesterkokken Paul Bocuse .

Håpet er at det samme skal skje i Lyon for Årets kokk, Christopher Davidsen, neste år.

Dyrt og billig Vil du spise på Grefsenkollen, koster seksretteren i underkant av en tusenlapp, mens vinpakken er noe rimeligere.

KLAR: Kjøkkensjef Mariusz Salamon har detaljene klare for seksretteren 21.mars. Foto: KARINA RØNNING
KLAR: Kjøkkensjef Mariusz Salamon har detaljene klare for seksretteren 21.mars. Foto: KARINA RØNNING Vis mer

På lille franske L'ardoise ved Bislett i Oslo er inngangsbilletten mer overkommelig. Der tilbyr kokken Martin Gaudin
en helfransk fem retters meny for 425 kroner.

Restauranten er best på det søte, mente våre anmeldere i fjor høst da de besøkte spisestedet, drevet av tre franskmenn; en kokk, en sommelier og en konditor. De lot seg mest imponere av konditoren.

En fransk privat chef, Cyril Gouttebel, bosatt i Oslo, står også klar med en meny og bil til å rykke ut hjem til deg, om du skulle få lyst til å invitere venner og spise fransk mat på privaten.

«Chef Gouttebel» kan også skaffe lokaler om heimen skulle bli i minste laget for en hyllest til det franske.

Stavanger og Trondheim Også andre norske byer byr på fransk mat 21.mars.

I Stavanger kan du spise hos François Hanzel på Rustik Café. Kafeen i Stavanger sentrum tilbyr hjemmelaget mat «med fransk aksent» laget av norske råvarer.

I Trondheim står Håvard Klempe i Jossa Mat og Drikke klar med fransk meny. Jossa blir drevet av de samme som driver storebroren Credo restaurant.

Restaurantene ligger i samme hus og bruker de samme råvarene. Credo var blant de heteste kandidatene både i år og i fjor til en stjerne i den nordiske michelinguiden.

Mer om menyene og arrangementet 21.mars kan du lese her.

Første kjendiskokk Helt nytt er ikke arrangementet. Allerede i 1912 fikk Auguste Escoffier ideen om den såkalte "Epikurmiddagen". Escoffier var den første kjendiskokken i det 20 århundret.

Visste du forresten at franske restauranter må bevise at maten er hjemmelagd? Et eget gryteskilt på menyen viser hva som er laget på stedet. Pålegget er gjort av myndighetene for å bevare landets kulinariske rykte.

MATGLAD: - Prøv noe fransk sammen med resten av verden,oppfordrer Jean-François Dobelle, ny fransk ambassadør i Norge. Foto: TINE FALTIN
MATGLAD: - Prøv noe fransk sammen med resten av verden,oppfordrer Jean-François Dobelle, ny fransk ambassadør i Norge. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Escoffier utga i sin tid 5000 oppskrifter i åtte store kokebøker, med «Le Guide Culinaire» som den mest kjente.

Escoffier ville tilby den samme menyen, samme dag, i byer over hele verden, med flest mulig gjester. Dette pågikk noen år.

Etter at fransk gastronomi kom inn på Unesco-listen over menneskehetens immaterielle kulturarv, ble Escoffiers kongstanke, dog en smule mindre striks, vekket til live.

Om tanken har livets rett kan du vurdere selv 21.mars.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media