Måtte nødlande etter falsk terroralarm

Pilot sølte kaffe over dashbordet.

UHELL: Det var et fly av denne typen, Boeing 777, som nylig måtte lande som følge at kommunikasjonsproblemer etter at én av pilotene sølte kaffe inne i cockpiten. Arkivfoto: AFP/SCANPIX
UHELL: Det var et fly av denne typen, Boeing 777, som nylig måtte lande som følge at kommunikasjonsproblemer etter at én av pilotene sølte kaffe inne i cockpiten. Arkivfoto: AFP/SCANPIXVis mer

(Dagbladet): En irriterende, men heller dagligdags hendelse som en veltet kaffekopp kan få langt mer alvorlige konsekvenser når det skjer i cockpiten ombord i et fly.

Det fikk passasjerene og besetningen ombord et United Airlines-fly erfare tidligere denne uka, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kapringsforsøk Boeing 777-maskinen med 241 passasjerer ombord var på vei fra Chicago til Frankfurt på mandag da én av de pilotene ved et uhell sølte kaffe over kontrollpanelet.

I et forsøk på å tørke opp dette, greide den uheldige piloten å sende ut et nødsignal, nærmere bestemt kode 7500 som signaliserer kapring- eller kapringsforsøk.

Misforståelsen ble raskt oppklart med flygelederne på bakken, men flyet måtte likevel mellomlande i Canada for en sjekk.

- Besetningen meldte ifra at de hadde kommunikasjonsproblemer som følge av kaffeveltet. Etter hvert fant de også ut at det var noe galt med navigasjonsutstyret og kapteinen bestemte seg for å lande i Toronto, kommenterer Maryse Durette, talskvinne for kanadiske luftfartsmyndigheter til AP.

Ufarlig United bekrefter hendelsen.

- Lett turbulens førte til et uhell med drikke til én av besetningsmedlemmene. Det skapte problemer for flyets kommunikasjonsutstyr, forklarer Rahsaan Johnson, flyselskapets talsmann, til AP.

Han understreker at uhellet ikke hadde noe å si for flysikkerheten.

- Kapteinen valgte heller å mellomlande framfor å krysse Atlanteren med kommunikasjonsproblemer.

Feil frekvens Det er ikke første gangen i år amerikanske myndigheter får et feilaktig signal fra et fly som passerer over landets luftrom.

Den amerikanske kongressen og de nærliggende bygningene ble forrige søndag evakuert etter at flygelederne mistet kontakt med et fly som befant seg i restriksjonområdet over Washington D.C, ifølge Bloomberg.

Flyet var på fra South Carolina til Ronald Reagan Washington National Airport da piloten greide å bytte til feil radiofrekvens.

Flere jagerfly ble sendt ut for å følge passasjerflyet, før kontrolltårnet lyktes i å opprette kontakten på nytt etter 15 minutter.