PÅ GARDERMOEN: Det innleide Airbus A380-flyet, som nesten måler 80 meter i vingespenn, lander på Gardermoen i dag. Foto: NTB Scanpix
PÅ GARDERMOEN: Det innleide Airbus A380-flyet, som nesten måler 80 meter i vingespenn, lander på Gardermoen i dag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Luftfart

Måtte sjekke rullebanen etter monsterflyets landing på Gardermoen

Har plass til over 400 passasjerer og kan lette med en vekt på 560 tonn.

Ekstra beredskap var satt inn for å ta imot verdens største passasjerfly på Gardermoen torsdag. Flyet er nå klart til å frakte folk til og fra Mallorca.

Oslo lufthavn høynet beredskapen fordi det enorme flyet har et vingespenn på hele 79,8 meter, mer enn dobbelt så mye som et «mer normalt» passasjerfly, ifølge NRK.

– Vi har økt kontroll av rullebanene både før og etter landing, forteller kommunikasjonssjef i Avinor Gurli Høeg Ulverud.

Charterselskapet Ving sliter etter flytrøbbelet på Rhodos og leier inn flyet av typen Airbus A380 fra det portugisiske charterselskapet HiFly, skriver flysmart24.no.

Bare en tur

– Det er snakk om en tur fra Oslo til Palma på Mallorca og retur. Nedover skal vi ha med oss 238 passasjerer, mens flyet hjem skal ha med seg 403 reisende, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving.

Flybyttet kan ende i en positiv overraskelse for noen av passasjerene. Det er nemlig «kun» plass til 399 gjester i økonomiseksjonen, og selskapet kan derfor bli nødt til å flytte noen av gjestene opp på business eller første klasse for å få med seg alle. Totalt er det plass til 471 passasjerer.

FLYGENDE MONSTER: Stratolaunch heter det, og er verdens største fly. Nå testes flyet, som skal tjene som flygende utskytingsrampe for romraketter, i California. Planen er å få det på vingene i 2019. Video: Splash News / AFP / AP / NTB Scanpix / Zuma Press Vis mer

Ikke første gang

Ifølge flysmart24 har A380 besøkt Gardermoen noen få ganger tidligere, blant annet da flytypen ble testet for ekstrem vinterkulde, og da Lufthansa kom nordover for å vise fram det da nye flyet i 2010.b