HELÅRSFAVORITT :  Nordmenn kjøper blåbær som aldri før.  Her en salat med blåbær og fiken. Oppskriften finner du nedenfor. Foto: METTE MØLLER
HELÅRSFAVORITT : Nordmenn kjøper blåbær som aldri før. Her en salat med blåbær og fiken. Oppskriften finner du nedenfor. Foto: METTE MØLLERVis mer

Matvaren nordmenn ikke kan få nok av akkurat nå

Blåbær er blitt trendy.

• Flere matsaker på db.no/mat
Har du også lagt merke til dem? Stablene av bær rett innenfor døra i matbutikken? Stadig oftere legger vi bær, særlig blåbær, i handlekurven - året rundt.

I fjor ble det importert 4633 tonn ferske blåbær, det er en dobling fra året før.

I tillegg til de ferske blåbærene ble det importert 2 052 tonn fryste blåbær.

Elsker blåbær I 2007 importerte vi 50 gram blåbær pr. hode. Nå gumler vi blåbær sent og tidlig.

-Vi har lagt vår elsk på blåbær, rett og slett, sier Toril Gulbrandsen, matkonsulent i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Det er ikke mange år siden friske bær knapt var å oppdrive om vinteren. De bærene vi spiste om vinteren hadde vi fryst ned selv.

Etterhvert fikk enkelte butikker små pakker med rips, blåbær, jordbær og bringebær, så dyre og eksklusive at de mest var egnet som dessertpynt til søndagsmiddagen.

Billig og tilgjengelig I dag er prisen så lav at vi gjerne legger to pakker friske bær i handlevogna samtidig. Bærene fins overalt.

GODT : Blåbær høyner smaken, her eggedosis med blåbær. Foto: METTE MØLLER Vis mer

-Det handler mye om tilgjengelighet. Når noe er godt og tilgjengelig, vil vi ha det, sier Gulbrandsen.

Vi spiser nå bær for 1,4 milliarder kroner i året. Bær har forlengst passert bananer som varegruppe.

Det produseres mer bær i Norge, men antall produsenter er ennå lavt. De som har begynt med blåbær klarer til gjengjeld å få fram bær av høy kvalitet og med lang holdbarhet.

Sunt Bærveksten er drevet fram av sunnhetsbølgen, mener forsknings-og utviklingssjef i Gartnerhallen, Nina Heiberg.

- Bær er et produkt vi kan spise med god samvittighet. Dessuten er bær søtt og enkelt å spise, sier hun.

SØTT OG SUNT : I 2007 importerte vi 50 gram blåbær pr. hode. I fjor slo vi til med nesten en kilo hver. Sunt, og en smart investering i egen helse. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Storspiserne av blåbær er godt voksne kvinner (over 40 år) som er opptatt av å spise sunt.

Spiser du mye frukt, bær og grønnsaker, bidrar du aktivt til å beskytte deg mot kreft og hjerte- og karsykdommer,viser forskning.

Bær er fulle av antioksidantkilder, kostfiber og vitaminer.

TRIKS: Ikke tid til å lage blåbærsyltetøyet selv? Kjøp et glass og hell over friske blåbær fra butikken. Da får syltetøyet tyggemotstand og oppleves nesten som hjemmelaget.Foto: METTE MØLLER Vis mer

Blåbærspisere skal også ha lavere risiko for å svekkes i hodet, ifølge en studie utført ved Harvard Medical School i USA.

Blåbær skal dessuten beskytte mot overvekt og høyt blodtrykk, viser studier fra Texas University og en forskningsrapport om polyfenoler  publisert i American Journal of Nutrition
 
Stort bruksområde Alle vet at kaker og desserter får et løft med bær.

Statistikken viser at mange nordmenn bruker bær som start på dagen, på havregrøt, yoghurt, i smoothie og på frokostblandingen.

Men bruksmåtene er mange. Det finnes dem som sverger til blåbær både i marinaden og sausen når de serverer stek.

Blåbær begynner også å bli populært i salater. 

Her har du en salat som setter farge på dagen.

BLÅTT : Enkelt og utrolig godt. Blåbær og vaniljesaus.:Foto: METTE MØLLER. Vis mer


SALAT MED BLÅBÆR

(fire personer)

50 g valnøtter
100 g blåbær
100 g red rhubarb, hjertesalat, feldsalat eller annen salat, gjerne en blanding.
5 fikener (tørkede eller ferske).
½ rødløk
2-3 kumquat eller ringer av klementin til pynt.

Slik gjør du:

Skyll salaten, skjær fikenene i små biter (evt større om de er ferske), og skjær rødløk.
Dryss over med valnøtter, hele eller grovt hakket.
Bland salaten forsiktg, server med god vinaigrette-dressing.
 
Tips: Ønsker du en fyldigere salat, legg til kylling og fetaost. Dryss over timian og press noen dråper sitronsaft over salaten før servering.