— Vi har helt ulik smak i forhold til menn

Men ellers er Pia og Jasmin enige. Les 27 råd for et godt mor-datter-forhold.

GOD KJEMI:  — Vi er heldige som har et så nært mor-datter-forhold, sier Jasmin og pia Haraldsen. Når mediene raser, utfordringene står i kø eller gode råd trengs, finner de støtte hos hverandre.  Foto: Anita Arntzen
GOD KJEMI: — Vi er heldige som har et så nært mor-datter-forhold, sier Jasmin og pia Haraldsen. Når mediene raser, utfordringene står i kø eller gode råd trengs, finner de støtte hos hverandre. Foto: Anita ArntzenVis mer

På et lite rom med treningsvekter «pisker» personlig trener og kjendismor Jasmin Haraldsen (59) kundene sine daglig. Det er bare én regel PT-kundene må akseptere. Hvis datteren Pia eller en av de to sønnene ringer, må Jasmin få ta telefonen.

— Det høres jo ut som om barna mine er så små, sier Jasmin mens hun holder hånda en meter over bakken, ler hjertelig og kikker bort på datteren Pia som fylte 30 år i fjor.

God kjemi Pia har vært kjent for hele Norge siden hun stilte opp i prinsesse Ingrid Alexandras dåp i sjokkrosa kjole. Jasmin ble ordentlig kjent da hun sammen med Pia deltok i sjekkeprogrammet «Pia og Jasmin» i 2009. Nesten 1000 menn meldte seg på i håp om å vinne radarparets gunst. Utad har deres forhold virket svært tett.

— I virkeligheten er det enda tettere. Vi prates hver dag. Gjerne flere ganger om dagen, sier Pia.

Allerede fra Pia var liten, ville hun være med mamma Jasmin over alt. Mens Jasmin skravlet med venninnene, satt Pia ved siden av og tegnet med store øyne og åpne ører. Noen ganger så venninnene seg nødt til å snakke på engelsk, slik at Pia ikke skulle forstå.

— Det er mange som ikke opplever det forholdet vi har, sier Jasmin og ser mot Pia.

Selv hadde hun aldri et like tett forhold til sin nå avdøde mor. Jasmin sier det tette båndet handler om den gode kjemien hun og Pia har.

Vårt tetteste bånd - Mor- og datterforholdet er kanskje det mest tilfredsstillende og opprivende forholdet kvinner deler. Det er vårt tetteste bånd, samt nøkkelen til våre andre forhold. Mødre og døtre er veldig nære - og det kan både føre til stor spenning og godt vennskap. I dag er forholdet enda mer komplisert, fordi grensene mellom mødre og døtre har flyttet seg. Sannsynligvis har en generasjon aldri tidligere hatt så mye til felles med neste, forklarer Linda Perlman Gordon.

Jasmin Haraldsen trener datteren Pia på sitt eget treningssenter Mind & Body på Fornebu.  Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
Jasmin Haraldsen trener datteren Pia på sitt eget treningssenter Mind & Body på Fornebu. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Hun er klinisk sosialarbeider, familieterapeut og pedagog, og har sammen med kollega Susan Morris Shaffer skrevet boka «too close for comfort? Questioning the Intimacy of Today´s New Mother-Daughter Relationship», om forholdet mellom mødre og voksne døtre i vår tid. På de neste sidene gir blant andre de to råd for å opprettholde et godt forhold.

Viktigste støttespiller - Når det blir problemer, kan det bli veldig store problemer. Ingen er så gode til å opprettholde konflikter som kvinner og mødre. Det kommer veldig mange følelser inn i bildet når de krangler, sier familieterapeut Solveig Vennesland.

Hun tror de fleste norske kvinner har et greit forhold til moren sin.

- Det har vært en del artikler og noen undersøkelser som viser at voksne kvinner fremhever mor som den viktigste støttespilleren de har, sier Vennesland.

Krangler Pia og Jasmins forhold har hovedsakelig vært harmonisk, og noe stort ungdomsopprør hadde ikke Pia behov for.

— Men vi har jo selvfølgelig kranglet og vært uenige vi også. Heldigvis er ingen av oss langsinte, sier Pia.

— Vi får det ut og så er det over. Vi klarer begge å se våre egne feil, og sier fra hvis vi har sagt noe vi ikke burde, sier Jasmin.

Nærhet og empati - Når forholdet blir komplisert, ser jeg ofte at døtrene opplever at mor ikke ser dem eller aksepterer valgene deres. De kan bli skuffet eller føle seg neglisjerte. Noen ganger føler mor at barna ikke stiller opp eller er til stede nok, sier psykolog Frode Thuen.

Ifølge ham kan sistnevnte ofte ha noe å gjøre med at mor ikke har vært nok til stede for barnet tidligere i livet.

— Sex snakker ikke Pia og jeg om. Det snakker jeg ikke om med venninner heller, sier Jasmin Haraldsen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
— Sex snakker ikke Pia og jeg om. Det snakker jeg ikke om med venninner heller, sier Jasmin Haraldsen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Forholdet er komplisert fordi mor og datter deler kjønn, forventninger, ritualer og kultur. Dermed har de også vanskelig for å erkjenne både forskjeller og likheter. Alt de deler gir potensial for empati og nærhet, men det hemmer også differensiering og individualisering, sier Gordon.

Viktige forskjeller - Et mor- og datterforhold kan likne vennskap gjennom ting som empati, å lytte til hverandre, lojalitet og det å bry seg om hverandre. Men forholdet har også karakteristikker som skiller det fra vennskap, for eksempel ansvarshierarkiet. Mor er den som i hovedsak sørger for å ivareta datteren emosjonelt, uten at dette går motsatt vei, sier Susan Shaffer.

De naturlige forskjellene gjør at mor og datter aldri vil være likeverdige på samme måte som vanlige venner.

- Likeverd er essensielt for vennskap, og det vil alltid være en ubalanse i en relasjon hvor én er den andres forelder. For å si det på en annen måte: en mor og en datter er aldri på samme sted i livet samtidig.

Mor har ansvar Men det betyr ikke at mor- og datterforholdet ikke kan være veldig nært og tilfredsstillende.

- Det at nåtidas mødre og døtre har så mye til felles, øker sannsynligheten for at de også deler vennskap. Vennskap kan ta slutt, men mor- og datterforholdet er permanent, selv om partene av en eller annen grunn ikke snakker sammen. Mor- og barnforholdet er derfor mer intenst og intimt enn noe annet, sier Shaffer.

Men en ubalanse vil alltid finnes:

- Døtre bør ikke føle ansvar for sine mødres følelsesmessige velvære, slår Shaffer fast.

Født fornuftig — Pia er en fantastisk datter. Hun tør å være seg selv og å gå utenfor trygghetssonen sin. Den distansen er kort her i Norge, sier Jasmin med blanke øyne før hun fortsetter å gi datteren en haug av komplimenter.

— Også har hun så gode manerer, avslutter hun.

Høfligheten og manerene stammer kanskje fra Jasmins mor. Hun var halvt engelsk, halvt indisk, og oppdro Jasmin innen britisk etikette. Britenes høflighet har deretter gått i arv. Da Pia kom til verden ble hun født med både britiske manerer og fornuft, mener Jasmin.

Sjekket mor og datter
Pia og Jasmin kan snakke om alt, bortsett fra én ting.

— Sex snakker vi ikke om. Det snakker jeg ikke med venninner om heller. Det er veldig privat, og jeg mener mange er altfor åpne om det, sier Jasmin bestemt.

Den medfødte fornuften slår til stadighet inn. Også da Pia og Jasmin takket ja til hovedrollene i sitt eget sjekkeprogram var det på én betingelse —  det skulle ikke bli noe klining. Og ingen bikinibilder.

— Det ble kanskje litt for kjedelig for det norske publikummet. Vi ville ikke gjøre forskjell på guttene, og da ble det jo ingen intriger, sier Jasmin som fant sin ektemann Jan Horn på tv.

— Faller dere for samme typen menn?

— Nei, svarer Pia kontant, ser på mora og småler.

— Vi har helt ulik smak når det gjelder utseendet og alt. Dessuten er vi jo på helt forskjellige stadier i livet. Jeg ser mer etter noen som kan være far til mine barn, sier single Pia.

— Det gjør ikke jeg, akkurat, ler Jasmin.

Pia om barn
Jasmin var i store deler av Pias oppvekst hjemme med barna. Pia vet ikke om hun kunne tenke seg å gjøre det samme hvis hun får barn.
 
— Jeg er en kreativ person, og måtte i så fall ha hatt noe kreativt å gjøre ved siden av. Men selv om jeg er en karrierekvinne, vil jeg gjerne være tilstede for barna, slik som mamma, sier hun.

Noe av det viktigste Pia har lært av sin mor, er medmenneskelighet. Også i dag er Jasmin alltid der for henne, og Pia kan ringe mamma når som helst. I hvert fall nesten.

— Det eneste som er litt dumt er at hun ofte ringer etter jeg har lagt meg. Da må jeg bare si at jeg ikke klarer å snakke, og at jeg må ringe opp igjen i morgen, ler Jasmin.

— Det er vel et av de få irritasjonsmomentene som finnes.

Denne saken ble opprinnelig publisert i Dagbladets magasin God torsdag. For mer fra magasinet, se her.

27 RÅD FOR ET GODT MOR-DATTER-FORHOLD: