UTE I DET FRI:  Motivasjonsgruppa i Øvre Eiker har ryddet en tursti ved Hokksund Camping. Der har de også lagt inn forskjellige øvelser underveis i løypa. Svein Tore Andersen (i blått bak) har vært primus motor for turstien. Fra venstre: Synnøve Persson, Tom Persson, Mio Wal Brockseth (7) Kari Kristiansen, Svein Tore Andersen, Nils-Fredrik Braathen, Rolf Kirkemo og Helene Braathen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UTE I DET FRI: Motivasjonsgruppa i Øvre Eiker har ryddet en tursti ved Hokksund Camping. Der har de også lagt inn forskjellige øvelser underveis i løypa. Svein Tore Andersen (i blått bak) har vært primus motor for turstien. Fra venstre: Synnøve Persson, Tom Persson, Mio Wal Brockseth (7) Kari Kristiansen, Svein Tore Andersen, Nils-Fredrik Braathen, Rolf Kirkemo og Helene Braathen. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Med denne livsstilen kan du unngå diabetes

Du kan være disponert for diabetes, men livsstilen avgjør om du utvikler sykdommen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Gener lader revolveren, mens levesettet fyrer av kula.

Slik forklarer Trond Geir Jenssen hvordan en kombinasjon av gener og levesett utløser diabetes type 2. Jenssen er overlege ved Oslo universitetssykehus og faglig rådgiver i Diabetesforbundet.

Motivasjon og mosjon Diabetesforbundets motivasjonsgruppe i Øvre Eiker møtes hver uke for mosjon.- Mosjon og riktig kosthold er avgjørende for diabetikere, og med motivasjonsgruppa så får man litt drahjelp, forklarer Kari Kristiansen. Hun leder gruppen som har 39 registrerte medlemmer, hvor rundt 20 av dem er aktive hver uke. - Det sosiale er viktig, og motivasjonsgruppa blir også et forum for å utveksle erfaringer.Diabetesforbundets motivasjonsgrupper er i utgangspunktet tenkt som et 12 ukers program om hvordan leve med diabetes type to. Øvre Eiker-gruppa har gjort det til ei helårsgruppe som har foredrag en gang i måneden, i tillegg til ukentlig trening.- Da er det ulike diabetes-relaterte temaer som blir tatt opp. Det handler mye om bevisstgjøring, både når det gjelder mosjon og kosthold, forteller Nils-Fredrik Braathen, som også er med å lede gruppa. - Livsstilsendringene er det viktigste. For mange av medlemmene i gruppa har tirsdagene blitt hellige, det er tid de setter av til motivasjonsgruppa. Det hjelper å føle en tilknytning, sier Synnøve Persson.Gruppa har også laget en sti rundt Hokksund Camping som de bruker flittig.- Vi vet at for å leve godt med diabetes må man gjøre en liten innsats selv, både når det gjelder mosjon og kosthold.

Overvekt er en faktor for diabetes type 2, men undersøkelser viser at under halvparten av de med BMI over 40, som er det som karakteriseres som sykelig overvekt, har diabetes.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn