Med denne oppdaget romerne noe veldig godt

Knuste urter med nøtter, ost og olje en slager i 2100 år.

MORETUM:  Allerede før Kristus koste romerne seg med en form for pesto, kalt moretum, laget i en mortar,eller morter om du vil. Foto: MATPRAT.NO
MORETUM: Allerede før Kristus koste romerne seg med en form for pesto, kalt moretum, laget i en mortar,eller morter om du vil. Foto: MATPRAT.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere matsaker på db.no/mat

Kanskje har du en morter og bruker den daglig.

Ur-kjøkkenet Dette er antagelig det mest ekte og opprinnelige du kan gjøre i matveien på et moderne kjøkken.

Lager du pesto eller egen krydderblanding er du del av en 2100 år gammel tradisjon.

De gamle romerne oppdaget tidlig hvor utrolig godt det kan smake å blande urter, nøtter, ost og olje.

Når du bruker morter er det god grunn til å føle deg «i slekt med jorda».

Den første oppskriften man kjenner der en morter er i bruk finnes i diktsamlingen «Appendix Vergiliana», utgitt i det første århundre før Kristus.

Har du dårlig tid, finnes det en rekke ferdigblandete pestoer på glass. Vi har testet, se hvilke du bør velge.

Moretum «Moretum» er en type urteblanding som i Romerriket ble spist med brød. En typisk «moretum» ble laget av urter, fersk ost, salt, olje og litt eddik. Nøtter var valgfritt.

Blandingen ble knust i en «mortar», derav navnet «morter». Kjekt å vite til neste gang du vil imponere i selskapslivet.

I «Appendix Vergiliana» skildres bonden Simylus, som spiser mye moretum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.