MORETUM:  Allerede før Kristus koste romerne seg med en form for pesto, kalt moretum, laget i en mortar,eller morter om du vil. Foto: MATPRAT.NO
MORETUM: Allerede før Kristus koste romerne seg med en form for pesto, kalt moretum, laget i en mortar,eller morter om du vil. Foto: MATPRAT.NOVis mer

Med denne oppdaget romerne noe veldig godt

Knuste urter med nøtter, ost og olje en slager i 2100 år.

• Flere matsaker på db.no/mat

Kanskje har du en morter og bruker den daglig.

Ur-kjøkkenet Dette er antagelig det mest ekte og opprinnelige du kan gjøre i matveien på et moderne kjøkken.

Lager du pesto eller egen krydderblanding er du del av en 2100 år gammel tradisjon.

De gamle romerne oppdaget tidlig hvor utrolig godt det kan smake å blande urter, nøtter, ost og olje.

UR-KJØKKENET: Over hele verden tilberedes mat på denne måten. Her lages den populære retten yam i Nigeria.  Men ordet morter, kan ingen ta fra italienerne. Det kommer fra det gamle Romerriket. Foto: AFP/PIUS UTOMI EKPEI
UR-KJØKKENET: Over hele verden tilberedes mat på denne måten. Her lages den populære retten yam i Nigeria. Men ordet morter, kan ingen ta fra italienerne. Det kommer fra det gamle Romerriket. Foto: AFP/PIUS UTOMI EKPEI Vis mer

Når du bruker morter er det god grunn til å føle deg «i slekt med jorda».

Den første oppskriften man kjenner der en morter er i bruk finnes i diktsamlingen «Appendix Vergiliana», utgitt i det første århundre før Kristus.

Har du dårlig tid, finnes det en rekke ferdigblandete pestoer på glass. Vi har testet, se hvilke du bør velge.

Moretum «Moretum» er en type urteblanding som i Romerriket ble spist med brød. En typisk «moretum» ble laget av urter, fersk ost, salt, olje og litt eddik. Nøtter var valgfritt.

Blandingen ble knust i en «mortar», derav navnet «morter». Kjekt å vite til neste gang du vil imponere i selskapslivet.

VARIANT: Kjøper du en morter, kan du imponere med egne krydderblandinger eller lage pesto til kjøtt, fisk og pastaretter.Her en variant i tre. Foto: EVEN BAST/ Dagbladet
VARIANT: Kjøper du en morter, kan du imponere med egne krydderblandinger eller lage pesto til kjøtt, fisk og pastaretter.Her en variant i tre. Foto: EVEN BAST/ Dagbladet Vis mer

I «Appendix Vergiliana» skildres bonden Simylus, som spiser mye moretum.

Han står opp ved soloppgang, gjør opp ild, maler korn og begynner å bake mens han snakker med sin afrikanske slave Scybale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Simylus lager moretum av hvitløk, ost og urter, spiser sin blanding og går ut for å pløye.

Rike romere kunne nyte luksuriøs mat som stekt struts og påfugl. Bøndene spiste korn, urter, druer og ville nøtter.

Moretum eller pesto er altså utpreget fattigmannskost. Det forhindrer ikke at smaken kan være himmelsk.

Har du ikke laget din egen pesto før, prøv nå.

TACOKRYDDER: Med en morter kan du lage eget tacokrydder og løfte tacomiddagen mange hakk.Foto: METTE MØLLER
TACOKRYDDER: Med en morter kan du lage eget tacokrydder og løfte tacomiddagen mange hakk.Foto: METTE MØLLER Vis mer

Pesto passer perfekt til spaghetti, men kan også serveres som kald saus til fisk, eller spes ut med mer olje og brukes som dressing.

Oppskrift på klassisk basilikumpesto finner du nedenfor.

Se også hvordan du kan lage pesto av ramsløk, skvallerkål og løvetann.