Med et fiskemarked bygd som en kirke, er Göteborg en by skapt for gastronomer

I Feskekörka har det blitt solgt fisk siden 1874.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Det er grytidlig morgen, men på Göteborgs fiskeauksjon er det allerede fullt trøkk.
 
- Det er mye bra fisk her i dag, sier grossist Harry Akkers mens han inspiserer det kalde lagerlokalet.

Auksjonen har holdt til i fiskehavna siden 1910. Hit kommer fiskebåter og lastebiler inn med det ferskeste av fisk og skalldyr i løpet av natta, slik at restaurantgrossistene og fiskehandlerne kan komme og kjempe om fangsten.

AUKSJON: Fiskeauksjonen har holdt til i fiskehavnen i Göteborg siden 1910. Foto: FRODE JENSEN
«FESKEKÖRKA»: Her har det blitt solgt fisk siden 1874, da Göteborgs daværende statsarkitekt Victor von Gegerfelt, ferdigstilte det futuristiske bygget som på mange måter kan minne om - som navnet antyder - en kirke. Foto: FRODE JENSEN
UTSIKT: Fra lunsjrestauranten sitter gjestene og titter ned på ferskfiskdiskene. Foto: FRODE JENSEN
GATEMAT: Fra matvognen Strömmingsluckan serveres stekt sild med potetmos og tyttebærsyltetøy. Foto: FRODE JENSEN
GOURMETBORG: Kokkene Niclas Yngvesson og Gustav Knutsson serverer herlig gourmetmat til akseptable priser på restauranten Bhoga, som har en stjerne i Michelin-guiden. Foto: FRODE JENSEN
VÆR SULTEN: På matvandring spiser du deg fra sted til sted i tre timer. Foto: Bernstone Fotografi AB
MATHALL: «Feskekörka» er en slags mathall for fisk og rommer et fiskemarked og to førsteklasses sjømatrestauranter. Foto: FRODE JENSEN
FISKEKYNDIG: Johan Andersson driver butikken Öckerö Fisk i Feskekörka sammen med Jonas Wickstrand. Han har alltid visst at han ville jobbe med fisk. Foto: FRODE JENSEN
VERDENSMESTER: Johan Malm eier fiskerestauranten Restaurant Gabriel sammen med sin far og er tidligere verdensmester i østersåpning. En konkurranse man både blir målt i hurtighet og presisjon. Foto:LARS ARDARVE

I Nordsjøens kalde vann vokser fisk og skalldyr langsomt og får derfor en mer konsentrert smak.

Fra fisk til fat Fra fiskeauksjonen går mye av fisken videre til fiskeutsalgsstedene i Feskekörka - en slags mathall for fisk.

Feskekörka rommer et fiskemarked og to førsteklasses sjømatrestauranter.

Her har det blitt solgt fisk siden 1874, da Göteborgs daværende statsarkitekt Victor von Gegerfelt, ferdigstilte det futuristiske bygget som på mange måter kan minne om - som navnet antyder - en kirke.

VERDENSMESTER: Johan Malm eier fiskerestauranten Restaurant Gabriel sammen med sin far og er tidligere verdensmester i østersåpning.  En konkurranse man både blir målt i hurtighet og presisjon. Foto:LARS ARDARVE
VERDENSMESTER: Johan Malm eier fiskerestauranten Restaurant Gabriel sammen med sin far og er tidligere verdensmester i østersåpning. En konkurranse man både blir målt i hurtighet og presisjon. Foto:LARS ARDARVE Vis mer

Bak fiskedisken hos utsalgsstedet Öckerö Fisk står en morgenfrisk Johan Andersson.

Helt siden 1954 har butikken solgt alt fra norske reker til Anderssons favoritt, lomre - en fisk i flyndrefamilien.

- Jeg begynte å selge fisk da jeg var åtte år gammel. Da solgte jeg makrell til sommergjestene på ei øy i Göteborgs nære skjærgård. Det var ingen tvil om at det var fisk jeg ville jobbe med, sier han bestemt.  

Artikkelen fortsetter under annonsen

Havets diamanter Rett over fiskebutikkene ligger Restaurant Gabriel.

Johan Malm eier fiskerestauranten sammen med sin far Gunnar, og kan skryte av at han er tidligere verdensmester i østersåpning.

Det er en konkurranse hvor man blir målt både i hurtighet og presisjon.

- Jeg er kanskje ikke den raskeste i verden, men jeg er veldig flink til å åpne dem slik at de ikke skades, sier han og serverer østers fra Lyon, toppet med en sorbé laget med Grebbestad Ostronporter - et øl med hint av østerssmak.

Fra lunsjrestauranten sitter gjestene og titter ned på ferskfiskdiskene, utgangspunktet for å servere sjømat i toppklasse.

Kulinarisk reisemål Fisk får du også servert fra Göteborgs matvogner - en trend som har tatt Göteborg med storm de siste åra.

GOURMETBORG: Kokkene Niclas Yngvesson og Gustav Knutsson serverer herlig gourmetmat til akseptable priser på restauranten Bhoga, som har en stjerne i Michelin-guiden. Foto: FRODE JENSEN
GOURMETBORG: Kokkene Niclas Yngvesson og Gustav Knutsson serverer herlig gourmetmat til akseptable priser på restauranten Bhoga, som har en stjerne i Michelin-guiden. Foto: FRODE JENSEN Vis mer

Rett utenfor den trendy interiørbutikken Artilleriet finner du matvogna Strömmingsluckan.

Her serveres stekt sild med potetmos og tyttebærsyltetøy. En uvant kombinasjon, men veldig godt.

I Göteborg er det aldri langt fra hav til tallerken. Det er også hemmeligheten bak byens posisjon som kulinarisk reisemål.