ØL I MATEN:  Mange bruker vin i maten. Øl som smakssetter er mindre kjent. Foto: MARI SVENNINGSEN /MATPRAT
ØL I MATEN: Mange bruker vin i maten. Øl som smakssetter er mindre kjent. Foto: MARI SVENNINGSEN /MATPRATVis mer

Med et par desiliter øl i gryta skaper du festmat midt i uka

Gryte med mørkt øl som kan løfte dagen.

• Flere matsaker på db.no/mat
I takt med at interessen stiger for øl, øker også motet til å prøve seg fram med øl i maten.

Ikke så rart. Øl kan nesten kalles flytende krydder. Øl får andre smaker til å bli tydeligere og forsterker råvarenes egen smak.

I gryta nedenfor finner du langkokt kjøtt, urter, grønnsaker og litt sopp. Alt sammen setter smak, men gryta ville ikke vært det samme uten øl.

Sødme Her er det brukt mørkt øl, som gir mye sødme og lite bitterhet.

Øl kan brukes både som smakstilsetning, marinade og væske å koke i.  Noen koker til og med fårikål i øl.

Kylling, kjøtt og skalldyr liker seg godt i øl, men bør, i motsetning til vin, som oftest tilsettes mot slutten av prosessen.

Det er bare å prøve seg fram. Etterhvert som du blir flinkere, kan du eksperimentere med nye smaker.

Mørkt øl er best i en høstgryter, lysere sorter er best til når du skal koke krabbe. I brød passer alle typer øl kraftigere enn pils.


FESTGRYTE MED MØRKT ØL

(4 porsjoner)

600 g ytrefilet av storfe

2 dl mørkt øl

1 stk kjøttbuljongterning

1 ss soyasaus

2 ss tomatpuré

2 ss frisk timian, finhakket

Artikkelen fortsetter under annonsen

1 stk løk, finhakket

2 båt hvitløk, finhakket

1 ts salt

1 ts pepper

200 g sopp, gjerne østerssopp

2 stk gulrot

2 stk persillerot

1 ts maisstivelse (maizena)

3 dl basmatiris


Slik gjør du:

•Skjær kjøttet i strimler.

•Bland øl, buljong, soyasaus, tomatpuré og timian i en gryte. Kok opp og la det koke i 2 minutter.

•Brun kjøtt, løk og hvitløk i en

stekepanne på sterk varme, ha det over i gryten. Ha i salt og pepper og la det hele småkoke på svak varme i 45 minutter.

•Skjær sopp i båter og gulrot og persillerot i staver. Tilsett dette når det er 10 minutter igjen av koketiden.

•Rør maizenna ut i litt vann og rør det ned i gryten i en tynn stråle. Kok opp og la det tykne. Serveres med ris eller bulgur.

Oppskriften er levert av Opplysningskontoret for egg og kjøtt/matprat.no