Med et par desiliter øl i gryta skaper du festmat midt i uka

Gryte med mørkt øl som kan løfte dagen.

ØL I MATEN:  Mange bruker vin i maten. Øl som smakssetter er mindre kjent. Foto: MARI SVENNINGSEN /MATPRAT
ØL I MATEN: Mange bruker vin i maten. Øl som smakssetter er mindre kjent. Foto: MARI SVENNINGSEN /MATPRAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere matsaker på db.no/mat I takt med at interessen stiger for øl, øker også motet til å prøve seg fram med øl i maten.

Ikke så rart. Øl kan nesten kalles flytende krydder. Øl får andre smaker til å bli tydeligere og forsterker råvarenes egen smak.

I gryta nedenfor finner du langkokt kjøtt, urter, grønnsaker og litt sopp. Alt sammen setter smak, men gryta ville ikke vært det samme uten øl.

Sødme Her er det brukt mørkt øl, som gir mye sødme og lite bitterhet.

Øl kan brukes både som smakstilsetning, marinade og væske å koke i.  Noen koker til og med fårikål i øl.

Kylling, kjøtt og skalldyr liker seg godt i øl, men bør, i motsetning til vin, som oftest tilsettes mot slutten av prosessen. Det er bare å prøve seg fram. Etterhvert som du blir flinkere, kan du eksperimentere med nye smaker.

Mørkt øl er best i en høstgryter, lysere sorter er best til når du skal koke krabbe. I brød passer alle typer øl kraftigere enn pils.

FESTGRYTE MED MØRKT ØL

(4 porsjoner)

600 g ytrefilet av storfe

2 dl mørkt øl

1 stk kjøttbuljongterning

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer