Med høstens friske plommer er du godt i gang

Prøv Brimis rause desserter fra hagen.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

ENKEL PLOMMEGRYTE: Dette er en perfekt høstdessert som er veldig lett å lage. Serveres som den er, eller med litt pisket krem eller vaniljeis til. Foto: METTE MØLLER
HØSTGODT: Arne Brimi bruker gode, norske epler i sin favoritteplekake. Kremen synes han smaker aller best når den håndpiskes. Foto: METTE MØLLER
KLASSISK EPLEKAKE: Oppskriften fikk Brimi på en lapp fra kona Unni. Foto: METTE MØLLER
PÆRER I SOLBÆR: Brimi lar høstens norske pærer trekke i mørkerød solbærsaft, og pynter med ryllikblomster eller timianblader før servering. Vaniljeis passer godt til. Foto: METTE MØLLER

Et stykke nybakt og lun eplekake med pisket krem er et av høstens høydepunkter for Arne Brimi.

Han bruker helst en klassisk og enkel oppskrift, en slik som har kommet vandrende fra ei husmorkokebok.

ENKEL PLOMMEGRYTE: Dette er en perfekt høstdessert som er veldig lett å lage. Serveres som den er, eller med litt pisket krem eller vaniljeis til. Foto: METTE MØLLER
ENKEL PLOMMEGRYTE: Dette er en perfekt høstdessert som er veldig lett å lage. Serveres som den er, eller med litt pisket krem eller vaniljeis til. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Eller på en lapp fra kona Unni.

- Dette er en oppskrift som hun har plukket opp. Det er rett og slett ei god, gammeldags eplekake. Så enkel og ekte. Jeg liker å formidle tradisjonsoppskrifter. Vi må ikke glemme dem, sier Brimi.

Best med håndpisket krem Han setter ei rykende varm eplekake på bordet. Den må stå litt før han skjærer i den.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

I mellomtida pisker han krem. For hånd. Det er gjort på et par minutter.

Kokken synes håndpisket krem smaker aller best.

- Eplekake med krem er klassisk. Mange har arvet en kakeoppskrift fra mor eller bestemor. Akkurat som i Italia er det husmorkjøkkenet som preger mye av identiteten vår. Det hjemlige kjøkkenet og den daglige kosten. Det finnes mye godt håndverk og kunnskap som vi må ta vare på, sier Brimi.

Pærer i solbærsaft I det store kjøkkenet på Vianvang lukter det søtlig og friskt fra to dampende gryter på komfyren.

Høstens norske pærer ligger og trekker i mørkerød solbærsaft, mens plommene luner seg i god eplesaft med vaniljestang.

Arne Brimi er glad for at høsten er kommet, med alle de gode råvarene den bringer med seg.

- Det er enkelt å lage rause og gode desserter med norsk frukt. Legg frukten i en god lake og la den trekke seg mør og god. Dette klarer alle å lage! Vi har mange flinke fruktbønder i Norge, og nå er det tid for å nyte all den fine frukten de produserer, sier Brimi.

• Tre gode gryter fra Brimi: - Lapskaus, det er den glemte festen.