- Megapiksler betyr ingenting

Lær deg heller hva som faktisk er viktig når du skal kjøpe kamera.

PIKSELFORVIRRING: Det er ikke nødvendigvis pikslene som er det viktigste når du skal kjøpe kamera. Til det er sensorene for små og resultatet kan gi dårligere bilder. Foto: Kati Neudert
PIKSELFORVIRRING: Det er ikke nødvendigvis pikslene som er det viktigste når du skal kjøpe kamera. Til det er sensorene for små og resultatet kan gi dårligere bilder. Foto: Kati Neudert Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Mange, særlig kvinner, spør etter noe som er lite og hendig. De vil ga god og oversiktlig meny som er enkel å bruke, sier Ingar Syvertsen ved salgsavdelingen i spesialbutikken Foto og Video.

Men selv om praktiske hensyn er viktig, er noen tekniske funksjoner ved kameraet viktigere enn andre, når du ønsker å ta gode bilder. Det du bør sjekke når du skal kjøpe kamera, er ikke nødvendigvis det mest opplagte.

I reklamebrosjyrene fra Lefdal og Elkjøp står ofte antall megapiksler først i lista over spesifikasjoner. Her bør man være på vakt og tenke omvendt, mener ekspertene:

- Det er viktig å ikke ha for mange megapiksler i et lite kamera. Sensoren i små kameraer er mindre, og resultatet med mange megapiksler og stor zoom blir dårligere bilder, sier Syvertsen.

Han mener det optimale for et kompaktkamera er 12 megapiksler.

Lars-Vidar Nordli er journalist i HjemmePC og har foto og kamera som spesialfelt.

- Megapiksler spiller ingen rolle for bildekvaliteten. Når du presser mange megapiksler inn på en liten bildebrikke, blir det lettere skapt støy og korn som kan svekke bildekvaliteten, sier Nordli.

Speilrefleks, hybrid eller kompakt? Nordli har et befriende enkelt råd til deg som vil bli fort ferdig med valget. Kan du tenke deg å bruke 3500-4000 kroner på et kamera, er Nordli ikke i tvil om hva som gir mest fotoglede, med mindre minimal vekt og størrelse er viktigere enn bildekvalitet:

- Du får det du betaler for. Det er klar sammenheng mellom pris og kvalitet i kameraer. Men du får mer igjen for et rimelig systemkamera enn et dyrt kompaktkamera.

Ekspertene vi har spurt er enige om at det i dag går en slags grense der virkelige gode kameraer begynner på rundt 3000 kroner. Syvertsen i Foto og Video mener også at mange av de dyrere kompaktkameraene er svært gode, og at hybridkameraene gir mye verdi for pengene.

Trenger du virkelig en speilrefleks, eller holder det med et kompaktkamera? Kanskje mellomtingen, en hybrid, er noe for deg? Sjekk forklaringene i faktaboksen til høyre.

Tre viktige spørsmål Ifølge Nordli er bildekvaliteten det aller viktigste å spørre om når du skal kjøpe kamera. Det er da tre ting som virkelig teller - sensor, blenderåpning og bildeskarphet/korn.

- Sensorstørrelsen oppgis ikke alltid i spesifikasjonene for kompaktkamera, men er viktig. For kompaktkameraer varierer det fra 1/3 tomme til 1/1,8 tomme.

- OK, men hvordan leser du disse tallene?

- Når sensoren blir mindre, blir forstørrelsesgraden større, forklarer Ingar Syvertsen

Med andre ord, jo lavere tall under brøkstreken, desto bedre. For speilrefleks og hybrid får du sensorstørrelser fra "Four Thirds" (17,3 x 13 mm) og opptil fulllformat, som tilsvarer 36 x 24 mm.

Lyset avgjør Stor blenderåpning gir mye lys på bildebrikken, og det er bra for bildekvaliteten. Blenderåpningen angir hvor mye lys som slippes inn. Også her er lave tall bra.

For kompaktkameraer er det vanlig med F2,8-3, og bra med F1,8. Hybridkameraer og speilreflekser kan ha F1,8 eller F1,4, men dette krever også dyrere objektiver for å gi fullt utbytte.

Selgere er glade i tall, for det er lett å oppgi dem. Bildeskarphet og korn er det vanskeligere å lese av spesifikasjonene.

Speilrefleks, hybrid og kompakt

Dette er de vanligste typene kamera.

Systemkamera er en fellesbetegnelse for hybrid og speilrefleks.

Speilrefleks

 • • Fysisk større enn andre kameraer
 • • Stor bildebrikke (også kalt sensor), som gir bedre bildekvalitet
 • • Speilet i kameraet gjør at du ser nøyaktig det du tar bilde av, og ikke en elektronisk gjengivelse eller komprimert/tilpasset versjon
 • • Innstillingene er fysiske knapper og derfor raskere å endre enn de elektroniske menyene i andre kameraer
 • • Objektiver/optikk kan skiftes ut
 • • De fleste selges i pakker som inkluderer et objektiv + minnekort (kits), men ikke alle

Hybridkamera

 • • Stor sensor og du kan skifte objektiv/optikk, som på et speilreflekskamera
 • • Elektronisk søker i stedet for speil, derfor langt lavere vekt
 • • Rask autofokus og god bildekvalitet, som på et speilrefleks
 • • Mer menystyring, som på et kompaktkamera

Kompaktkamera

 • • Alt inkludert i selve kameraet, objektivet kan ikke skiftes ut
 • • Fra ca. 8 -18 megapiksler. Objektivene varierer fra ca. 3x til 42x zoom
 • • Noen har spesielle funksjoner - noen er vanntette, andre støtsikre
 • • Noen helautomatiske, noen har flere manuelle innstillinger
Kilder: fotovideo.no, Lars Vidar Nordli

- Da må du ty til tester. Søk på nettet etter tester av de aktuelle kameraene, anbefaler Lars Vidar Nordli.

Anbefaler hybriden Ingar Syvertsen blir entusiastisk når han snakker om de nye hybridkameraene, og forventer masse spennende på dette området framover.

- Reiser du mye, så velg hybrid. Det kan du ta med deg overalt. Og du får samme brennvidde som med en speilrefleks. Den eneste forskjellen fra speilrefleks er at en elektronisk søker erstatter speilet.

I stedet for en totalpakke på rundt fem kilo, får du et glimrende og lett kamera på rundt en kilo, påpeker eksperten.

- Kjøp stativ! Mange av dagens kameraer kan du også gjøre videoopptak med, gjerne i HD-kvalitet. Så trenger man egentlig et eget videokamera da?

- Kvalitetsmessig blir videoen meget bra. Forskjellen er at videokameraene er bedre eget til film, altså bedre på å følge motiver i bevegelse.

- Så det er best å holde kameraet i ro mens man filmer?

- Ja. Og kjøp et stativ, det gir mye bedre stabilitet og dermed bedre film.

Bedre kamera gir mer glede - Hvis jeg er en latsabb som aldri gidder å lære meg noe annet enn autofokus, får jeg noe ut av et dyrere kamera da?

- Ja, for de avanserte kameraene har mye mer avansert autofokus og bedre optikk, så bildene blir bedre.

Du får altså bedre bilder selv om du ikke er flink til å lære deg de mer avanserte funksjonene.

Men Ingar Syvertsen, som har solgt kameraer siden 1962, er opptatt av at du i det minste lærer deg det aller viktigste når du skal ta bilder.

Så her er fototipset selv de aller lateste blant oss godt kan lære seg:

- Trykk på utløseren til rett tid, slik at bildet blir eksponert på rett måte. Trykk utløseren halvveis ned først og vent til du har fokusert der du vil i bildet, før du tar det. Noen av de nye hybridkameraene har veldig rask utløserfunksjon, så da går det fort, sier Syvertsen.

Ekspertens favoritter Vi ba Hjemme-PCs fotoekspert Lars Vidar Nordli plukket ut tre gode kjøp i kategoriene kompakt, hybrid og speilrefleks. Her er hans begrunnelser, og de beste prisene vi fant på nettet:

Kompaktkameraer Billig:  Pentax Optio RZ18

- Ikke forvent topp bildekvalitet, men her får du 18x zoom under tusenlappen, 16 megapikslers oppløsning og HD-video i 720p.

890 kroner hos www.dustinhome.no

Middels:  Canon PowerShot SX260 HS

- Canon pleier være et trygt kameravalg. Dette er et kraftig, lite kompaktkamera med 20x zoom og videofunksjon i full HD-kvalitet.

2390 kroner hos www.pixmania.com

KOMPAKTFAVORITTER: Pentax Optio RZ18, Canon PowerShot SX260 HS og Nikon Coolpix P7100 er kameraene Hjemme-PCs fotoekspert Lars Vidar Nordli anbefaler i tre ulike prisklasser. Foto: Produsentene
KOMPAKTFAVORITTER: Pentax Optio RZ18, Canon PowerShot SX260 HS og Nikon Coolpix P7100 er kameraene Hjemme-PCs fotoekspert Lars Vidar Nordli anbefaler i tre ulike prisklasser. Foto: Produsentene Vis mer

Dyrt: Nikon Coolpix P7100

- Avansert kompaktkamera med god bildekvalitet og mange muligheter.

2990 kroner hos www.japanphoto.no

Hybridkameraer Billig:  Panasonic Lumix GF5

- Panasonic har alltid levert gode hybridkameraer. Lumix GF5 har en oppløsning på 12 megapiksler og full HD-video i en svært kompakt kamerakropp.

3985 kroner med 14 - 42 mm objektiv hos www.japanphoto.no

Middels: Olympus PEN E-P3

- Olympus leverer et lite og kompakt hybridkamera i E-P3. 12 megapikslers oppløsning, videofunksjon med full HD-oppløsning og OLED berøringsskjerm.

6795 kroner med 14-42 mm objektiv hos www.fotovideo.no

Dyrt: Sony Alpha NEX-7

- Kanskje verdens beste hybridkamera for øyeblikket, men du må betale for det. 24 megapikslers oppløsning, serieopptak med ti bilder i sekundet og veldig god videofunksjon.

9795 kroner med 18-55 mm objektiv hos www.elkjop.no

Speilrefleks Billig: Canon EOS 1100D

- Et av markedets billigste speilreflekser akkurat nå, og et alternativ for dem som ikke vil legge for mye i første speilreflekskjøp. 12 megapiksler og 720p HD-video.

2890 kroner hos www.dustinhome.no

Middels: Sony Alpha A77

- Avansert speilrefleks med et innovativt gjennomsiktig speil som gjør autofokusering veldig raskt, også under videoopptak. 24 megapikslers oppløsning.

8990 kroner med 18-55 mm objektiv hos www.europhoto.no

TRE HYBRIDER: Nordlis anbefalte hybrider, fra billig til dyrt, er Panasonic Lumix GF5, Olympus Pen E-P3 og Sony Alpha NEX-7.
TRE HYBRIDER: Nordlis anbefalte hybrider, fra billig til dyrt, er Panasonic Lumix GF5, Olympus Pen E-P3 og Sony Alpha NEX-7. Vis mer

Dyrt: Nikon D800

- Det mest proffe kameraet vi tør anbefale til "vanlige" forbrukere. Her bør man ha litt fotoerfaring fra før. 36 megapiksler med ren bildekvalitet og en vekt på 1 kg.

21.995 kroner uten objektiv (selges foreløpig ikke i kit) hos www.netshop.no

Les også:
Canon EOS 650D - ditt nye speilrefleks?
De ti feteste fotoappene
Billigkamera med høy oppløsning
Rått lite kamera fra Sony

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TRE FAVORITT-SPEILREFLEKSER: Tre gode kjøp, ifølge Hjemme-PCs Lars Vidar Nordli: Canon EOS 1100D, Sony Alpha A77 og Nikon D800. Foto: Produsentene
TRE FAVORITT-SPEILREFLEKSER: Tre gode kjøp, ifølge Hjemme-PCs Lars Vidar Nordli: Canon EOS 1100D, Sony Alpha A77 og Nikon D800. Foto: Produsentene Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer