Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Megleren slipper unna med halvsannheter

Men ikke med løgner - slik skal du lese boligannonsen.

MANGE FLOSKLER: Det er vel ingen hemmelighet at dagens boligannonser er stappfulle av såkalte meglerfloskler. Men er det skadelig for språket vårt? illustrasjonsfoto: COLOURBOX
MANGE FLOSKLER: Det er vel ingen hemmelighet at dagens boligannonser er stappfulle av såkalte meglerfloskler. Men er det skadelig for språket vårt? illustrasjonsfoto: COLOURBOX Vis mer

Når boliger skal selges, er det ofte ikke bare boligen som styles, men også språket i annonsen pyntes på.

Og har du noensinne solgt eller kjøpt bolig, eller bare lest en boligannonse, har du nok kjennskap til «meglerspråket». Ord som høres ut som de betyr noe, men som ofte har en litt annen betydning.

Slike ord kan i noen tilfeller skape problemer, og det kan medføre erstatningsansvar for megleren, fordi han eller hun gir feilaktige opplysninger.

Her er noen av ordene du bør være skeptisk til om du finner dem igjen i en boligannonse. Og fortell oss gjerne om dine egne erfaringer med meglernes adjektivbruk.

Representativ Dette er tilsynelatende bare en mindre stigmatiserende måte å si «vestkant» på, med tanke på at 33 av de 45 treffene (Oslo) du får på Finns eiendomsmarked når du bruker søkeordet «representativ» er nettopp boliger tilhørende Oslos vestkant.

Et steinkast «Et steinkast» brukes stadig i boligannonser, men det er et mål som er vanskelig å forholde seg til. Begrepet sier noe om at avstanden ikke er stor, men noen ganger er et steinkast ganske langt, kan det vise seg i virkeligheten.

I denne annonsen heter det blant annet: «Bogstadveien shopping ligger et steinkast unna.» Med 377 meter som korteste målte avstand til Bogstadveien, er vel dette noe man kaller et heller solid steinkast.

Til sammenligning er verdensrekorden i å kaste en cricketball 128,6 meter.

Innholdsrik Akkurat nå er det 2108 innholdsrike (tilsynelatende) boliger til salgs på Finn.no, og her er variasjonen stor på hva meglers oppfatning av innholdsrik er.

Ikke overraskende er definisjonen av «innholdsrik» at noe er rikt på innhold. Men det ser likevel ut som om det er stor uenighet blant eiendomsmeglere om den faktiske betydningen av denne floskelen.

Denne leiligheten, bestående av entré, vindfang, bad, soverom og stue og en eldre kjøkkeninnredning i eikelaminat, blir altså beskrevet som en «innholdsrik leilighet med alt på en flate». Noe som står i sterk kontrast til denne litt mer «innholdsrike» (per definisjon) boligen, bestående av kjeller med gang, vaskerom, bad, innredet kjellerrom, 1.etasje med entré, hall, kjøkken, stue/spisestue, peisestue, og 2.etasje med gang, bad, allrom, 4 soverom, balkong.

Unik Et annen kjent adjektiv er «unik». I et land fullt av rekkehus, ferdighus og bygårder, er det overraskende mange boliger som er unike. Nå ligger det 833 boligannonser på Finn med ordet unik i seg- «en unik mulighet», «unik eiendom», «unik beliggenhet», «unik planløsning»...

Ifølge ordnett.no betyr unik enestående i sitt slag eller makeløs. Kan det virkelig stemme at 833 av boligene ute på eiendomsmarkedet er makeløse? Hvordan kan for eksempel disse fire boligene være unike- hvis de er helt like?

Herskapelig Et annet ord som blir brukt flittig i boligannonser er «herskapelig». Her kan du finne «herskapelig villa», «herskapelig enebolig», «herskapelig leilighet». Ja, du kan til og med sikre deg en leilighet i «herskapelige omgivelser». Skal man tro boligannonsene på Finn, er det 203 boliger på markedet nå som på en eller annen måte er herskapelige.

Litt av et potensial? Når man tar en nærmere titt på de 349 boligannonsene på Finn som tilsynelatende har «potensial», kan man gjerne konkludere med at denne floskelen er synonymt med furupanel, tapetstrier og 70-talls laminat.

Og har boligen «stort» eller «mye potensial» må du nok regne med at den trenger totaloppussing.

Pass på naboene Naboene og naboskap nevnes ytterst sjelden - og sikkert av gode grunner.

Men flytter du inn i en bolig med «meget godt nabolag», kan du risikere å ha naboene på døra ikke bare i tide, men også i utide.

Megler kan gå i baret Ifølge advokat Carl Bjurstrøm fra boligadvokat.no er eiendomsmeglere ofte flinke til å bruke såkalte meglerfloskler.

- Et steinkast, panoramautsikt, totaloppusset, drømmebad, høy standard er ord som ofte går igjen. Men sier megleren noe som er direkte feil, så kan megleren fort gå i baret selv, forklarer han.

- Megleren har et profesjonsansvar som gjør at han kan bli erstatningspliktig, hvis han gir feil opplysninger eller gjør en feil i megleroppdraget.

Meglerfloskler med glidende overganger Etter avhendingslovens §3-8 går selger god for opplysninger som megleren gir. Selger godkjenner også prospektet/ salgsoppgaven før visning. I den såkalte «meglerdommen» fra 2005 ble det slått fast at hvis en megler gir feil opplysninger om en eiendom, kan kjøper også kreve erstatning fra megler.

Meglere bruker ofte ord som oppusset, modernisert, nyrenovert, totalrenovert og så videre. Bjurstrøm påpeker at her er det ofte glidende overganger, men at megleren fort kan bli erstatningsansvarlig hvis det han skriver er et totalrenovert bad, faktisk ikke er totalrenovert, men bare flikket og malt på nytt.

- Det mest typiske er nok likevel at megleren holder tilbake opplysninger om boligen og dermed blir erstatningsansvarlig. Kommer det en 10-etasjers boligblokk og sperrer for panoramautsikten, og megleren vet om planene, så skal han også opplyse om byggeplanene.

- Gjør han ikke det, kan han fort måtte betale erstatning.

ET SOLID STEINKAST: Du skal ha en bra solid kastearm om du tar denne avstanden i ett kast. Faksimile: FINN.NO
ET SOLID STEINKAST: Du skal ha en bra solid kastearm om du tar denne avstanden i ett kast. Faksimile: FINN.NO Vis mer

Men forhold som enkelt kan ses og oppdages på visning, som utsikt, avstander til skoler, hav, butikker og liknende, er noe som kjøper må ta på sin egen kappe.

Flosklene utgjør ingen fare for språket Språkforsker og ordbokredaktør Tor Erik Jenstad forteller til bonytt.no at rent teoretisk kan overdreven og misvisende bruk av meglerfloskler føre til at ordene glir i betydning, men at det da først må etablere seg i allmennspråket.

- En språkforsker vil i tilfelle konstatere at det da har skjedd, uten å ta stilling til om det er bra eller galt.

- Jeg tror ikke meglerne er i stand til å ødelegge det norske språket, det blir altfor dramatisk. De kan i beste/verste fall bidra med å endre litt på betydningen av enkelte ord.

Fortell oss om flosklene Har du noen gode eksempler på «flosklete» boligannonser? Kanskje du har noen uheldige erfaringer? Del med oss i kommentarfeltet!

Les også:
Derfor får naboen oss til å klikke
Alt om bolig til salgs
- Advokater, dommere og arkitekter er typiske "naboer fra helvete"
Dette skal følge med boligkjøpet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media