- Melk stabiliserer vekten

Får du ikke gode nok resultater av treningen, sover dårlig eller sliter med vekten? Da drikker du kanskje for lite melk.

MELK: Det finnes mange gode grunner til å drikke melk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
MELK: Det finnes mange gode grunner til å drikke melk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.noVis mer

Det er ikke bra å drikke for mye fet melk, men ikke drikk for lite av det heller.

- Mange jenter holder seg unna melk, og en del spiser heller ikke noe særlig ost, yoghurt eller andre melkeprodukter, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius ved Nutricom.

Hun mener det er seks gode grunner til å drikke melk:
• Restituerer etter trening • Forbedrer søvnkvaliteten • Demper PMS-plager • Gir jevn vekt • Gir pene tenner • Forsterker skjelettet Melk som sportsdrikk Hva du spiser og drikker før og etter trening har mye å si for treningsresultatene.

- Det kan være lurt å drikke melk, gjerne sjokolademelk, rett etter en treningsøkt. Faktisk kan det være vel så bra å drikke melk som sportsdrikker eller proteintilskudd i forbindelse med trening, sier ernæringseksperten.

- Melk inneholder både karbohydrater og proteiner, og med det ekstra sukkeret som er i sjokolademelk vil du dekke kroppens behov for både karbohydrater og proteiner etter en treningsøkt.

- Dermed får du fylt opp kroppens glykogenlager slik at du kan prestere maksimalt neste gang du trener, samtidig som du sørger for optimal restitusjon og vekst av muskelmassen din.

Proteinet i melk er av svært god kvalitet, noe som gjør at proteiner fra meieriprodukter er vel så godt egnet til å danne muskler som proteiner fra kjøtt og fisk - eller proteinpulver, som dessverre ofte er av uren kvalitet.

En annen grunn til å drikke melk eller sjokolademelk etter trening, er at melkeprodukter inneholder både natrium og kalium, noe som gjør at væskebalansen gjenopprettes svært effektivt etter en treningsøkt.

Få bedre søvn Etter en lang og stressende dag kan det kanskje være vanskelig å sovne på kvelden. Et gammelt kjerringråd mot søvnløshet er å drikke en kopp varm melk med honning før leggetid. Og dette rådet har noe for seg.

- Melk inneholder mye av aminosyren tryptofan, som kan ha en beroligende effekt på oss. Når vi får i oss tryptofan, omdannes denne raskt til stoffer som roer ned hjernen og gjør det lettere for oss å sove.

MOT PMS: Humøret kan bli ustabilt under PMS. Melk kan hjelpe. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
MOT PMS: Humøret kan bli ustabilt under PMS. Melk kan hjelpe. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer

Hvis du vil være helt sikker på at du får sove, bør du også få i deg litt ekstra karbohydrater før leggetid.

- Grunnen til dette er at karbohydrater stimulerer kroppens utskillelse av insulin, et hormon som blant annet sørger for at det kommer mer tryptofan fram til hjernen, og du dermed slapper enda bedre av.

Sliter du med å få sove, bør du altså prøve et lett kveldsmåltid som inneholder både tryptofan og karbohydrater, for eksempel en brødskive med ost og et glass melk. For å få maksimal effekt, bør du spise minst en time før leggetid.

- Det er tiden det tar før tryptofanet fra melken når hjernen din.

Demp PMS-plagene Mange jenter plages med humørsvingninger og magesmerter i forbindelse med menstruasjon, og noen har så store plager at det går ut over daglige aktiviteter og det sosiale livet. Nyere forskning tyder på at en del av disse jentene vil få mindre plager hvis de får i seg mer kalsium.

- I forbindelse med menstruasjonssyklusen får vi kvinner et høyt nivå av østrogen under eggløsning og rett før menstruasjon. Når østrogennivået er høyt, blir nivået av kalsium i blodet lavere. Dette fører blant annet til at det blir mer av hormonet PTH i blodet.

PTH kan være ansvarlig for mange av de plagene man opplever ved PMS.

- Siden nivået av PTH stiger som følge av et lavt kalsiuminnhold i blodet, bør du som plages av PMS derfor være spesielt oppmerksom på å få i deg nok kalsium gjennom hele menstruasjonssyklusen, sier Borchsenius.

Jevnere vekt - Det kan være lettere å holde vekten, eller gå ned i vekt, hvis man får i seg nok melkeprodukter. En av grunnene til dette er at melk og andre meieriprodukter inneholder en del protein.

Proteiner metter godt og gjør det dermed lettere å holde vekten uten å være konstant sulten, mener Borchsenius.

- I tillegg ser det ut til at kalsiumet som finnes i melken binder en del av fettet i tarmen slik at det kommer ut med avføringen istedenfor å bli tatt opp i kroppen.

Hvis du jobber med å holde vekten stabil, eller hvis målet er å gå ned noen kilo, kan det altså være lurt å drikke litt melk og gjerne spise andre meieriprodukter som yoghurt, cottage cheese og ost.

- Og da bør du selvfølgelig velge de magre variantene uten for mye tilsatt sukker.

Et melkehvitt smil Mat og drikke som har en lav pH kan gi etseskader på tannemaljen. Slike skader blir stadig vanligere, antagelig fordi vi drikker langt mer juice og brus enn tidligere. Disse drikkene har en pH under 4,5 og er derfor spesielt skadelig for tennene.

En annen grunn til at etseskader er vanligere nå enn før, er at mange av oss har en tendens til å småspise. Surt godteri og sitrusfrukter er eksempler på ting vi gjerne spiser mellom måltidene, og som kan gi skade på tennene.

Heldigvis nøytraliserer spyttet vårt syreangrep på tennene. For å redusere syreskader kan det være lurt å avslutte et måltid med et glass melk eller litt ost, som har en nøytral pH og gjenoppretter syrebalansen i munnen.

Melk inneholder dessuten fosfat, kalsium og kasein, som alle har en beskyttende effekt mot karies.

Drikk deg til sterkere skjelett Skjelettet vårt er på sitt sterkeste ved 25-årsalderen. Deretter blir det gradvis svakere, og risikoen for beinskjørhet øker.

Hos kvinner øker tapet av beinmasse raskt etter overgangsalderen fordi østrogennivået synker. De som får i seg for lite kalsium over tid har større risiko for beinskjørhet enn andre.

- For lite vitamin D vil også øke risikoen, fordi dette vitaminet er nødvendig for at vi skal kunne utnytte kalsiumet vi får gjennom mat og drikke. Fysisk aktivitet og et sunt kosthold med nok kalsium og vitamin D vil virke forebyggende, sier Borchsenius.

Fordi melk er blant våre beste kalsiumkilder, bør du drikke melk eller spise melkeprodukter for å sikre kalsiuminntaket ditt.

- Hvis du ikke liker eller ikke tåler melk, skal du selvfølgelig la være, men da bør du ta kalsiumtilskudd, sier hun

Melk sunnere enn antatt? Tradisjonelt sett har melk og melkeprodukter vært en av våre viktigste kilder til mettet fett. Men siden dette fettet øker kolesterolet og dermed risikoen for hjerte- og karsykdommer, har mange valgt å begrense inntaket av melk og melkeprodukter.

Helt fram til 1980-tallet var det en bred enighet om at melkefett økte risikoen for hjerte- og karsykdom. Men i dag er det flere forskere som stiller spørsmål ved om melkefett virkelig er så farlig som det man har trodd. Likevel anbefaler vi å velge magre melkeprodukter framfor fetere typer. Mager melk inneholder akkurat like mye kalsium, protein og andre næringsstoffer som fetere melk, men mindre fett og kalorier.

Kilde: Cathrine Borchsenius


Les også:

Test av riskrem og yoghurt

Det sunneste stekefettet

4 effektive fettforbrennere

Saken ble opprinnelig skrevet av Shape-Up for Klikk.no. Les her.

HELSEDRIKK: Melk har mange helsefordeler. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
HELSEDRIKK: Melk har mange helsefordeler. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer