Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Melka du bør holde unna deigen

Derfor bør du ikke bake med sur melk.

BRUK NESA: Lukter eller smaker melka rart, bør du ikke bruke den. Foto: NTB SCANPIX
BRUK NESA: Lukter eller smaker melka rart, bør du ikke bruke den. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For de av oss som husker tilbake til litt trangere tider, var det slett ikke uvanlig at melk som var blitt sur, forsvant oppi en og annen brøddeig eller vaffelrøre.

LES OGSÅ: Bruk riktig melk til baksten

Men er det greit å bruke opp melk som er blitt dårlig, på denne måten? Nei, sier ekspertene.

Derfor skal du kaste sur melk Norsk melk omsatt i butikk er pasteurisert, noe som gir den lenger holdbarhet. Pasteuriseringen tar knekken på de fleste bakterier, men  det vil likevel vokse fram bakterier utover i holdbarhetstiden, ifølge Margrethe Hovda Røed, seniorrådgiver i Mattilsynet.

-Melk er et næringsmiddel som er sammensatt av mange næringsstoffer, den har nesten nøytral pH og har høy vannaktivitet. Disse faktorene gjør at melka ikke bare er næringsrik mat for oss, men også et næringsrikt medium for mikroorganismer, forteller hun.

LES OGSÅ: Hva er egentlig forskjellen på rømme, kesam og matyoghurt?

Bakterier vil vokse til utover i holdbarhetstiden. I tillegg kommer en kjemisk nedbrytning av melka som fører til at melka etter hvert smaker unormalt, ikke lukter ferskt og blir klumpete.

-Slik melk kan være sykdomsfremkallende om den inneholder store mengder bakterier som gir sykdom, for eksempel Bacillus Cereus.

Det er slike bakterier som er årsaken til at man ikke skal drikke melk som lukter, smaker unormalt eller er klumpete, påpeker hun.

Utgått på dato? Bruk nesa Det betyr ikke at melk som har nådd holdbarhetsdatoen på pakken, automatisk er dårlig.

-Det er ikke farlig å drikke melk som har gått ut på dato om melka lukter og smaker normalt. Da kan den også fint brukes i bakst, sier kommunikasjonsrådgiver Olav Håland i Tine. 

Han anbefaler at man ser, lukter og smaker på melka før den eventuelt kastes.

Redaksjonens erfaring er at melk kan være holdbar langt over datoen på melkepakken, og enda lenger om den har stått uåpnet i kjøleskapet.

Unngå å gjøre melka dårlig Vil du unngå at melka blir sur, bidrar du selv ved å oppbevare melka i original kartong, lukke den etter bruk og sette den i kjøleskapet, ifølge Hovda Røed.

-Du kan selv gjøre melka dårlig om du lar den stå uten kjøling eller forurenser den ved for eksempel å drikke fra tuten eller heller melk tilbake i kartongen, påpeker hun.

LES OGSÅ: Derfor bør ikke melka stå i kjøleskapdøra

Det som er avgjørende for hvor fort melk blir sur, er hvor lenge melka står i romtemperatur før den settes tilbake i kjøleskapet, og at kjøleskapet holder lav temperatur.

Ifølge Håland kan det være forskjell i hvor fort kvalitetsforringende bakterier vokser opp i forskjellige melkeprodukter, avhengig av produktets innhold av blant annet fett og vann.

GÅTT UT PÅ DATO? Melk kan være gått ut på dato, men skal ikke være sur eller klumpete om du skal bruke den i baksten. Foto: BERIT B. NJARGA
GÅTT UT PÅ DATO? Melk kan være gått ut på dato, men skal ikke være sur eller klumpete om du skal bruke den i baksten. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!