TOPP ROSE´:  Rosaura er beste rosévin så langt i 2011mener Dagbladets vinekspert. Foto: Ole C. H. Thomassen
TOPP ROSE´: Rosaura er beste rosévin så langt i 2011mener Dagbladets vinekspert. Foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

Mellom rødt og hvitt finnes en deilig rosa verden

Rosévin til å nyte alene eller til et godt måltid.

En rosévin skal ha friskheten og gjerne mineraliteten til en hvitvin, og noe av aromaen til en rødvin.

Når vi samtidig opplever litt struktur og tannin, da har vi fått en vin som er en mellomting.

-Jeg synes uten tvil at de tørre utgavene er de beste. Og det er bare rosévinene som lages på bare røde druer som holder mål, mener Dagbladets vinekspert Ken Engebretsen.

Ken mener også at verdens beste roséviner kommer fra Provence.

Alternativ
Siden disse begynner med priser i overkant av 200 kroner flaska, vender vi blikket mot alternativene.

Særlig Italia og Spania har produsenter som har fått fram flotte rosa viner.

For det har skjedd en formidabel utvikling av «midt imellom»-vinene.

Rosé er ikke lenger bare «terrassevin» for alle andre enn franskmenn.

Utvalget er stort, og flere lages tørre nok til å være et matalternativ til hvitvin og rødvin — særlig på varme dager.

Allergi
Og med varmen kommer pollen.

Det er en kjent sak at histamin i rødvin gir økt plage for allergikere, særlig i pollensesongen.

Et vanlig alternativ er å finne seg en lett Valpolicella eller en ueiket, men kraftig, hvitvin.

Eikelagrede, tanninrike viner, gir også mange en økt risiko for hodepine.

-Tannin blir her mest å regne som en signalfaktor, fordi produksjonsmetodene gir økt bakterieeksponering. Dette fører til høyere innhold av histamin, sier vinansvarlig hos Arcus, Frithjof Nicolaysen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er kjent at det er mindre hygienisk å bruke trefat enn ståltanker. Derfor er det mulig å finne rødviner med relativt høyt tannininnhold som har lavt histamininnhold. Nicolaysen forteller at det jobbes med bedre merking av vin og at det finnes rødviner som allerede er merket med lavt histamininnhold.

Eller en god rosé.
Er du plaget av allergi eller hodepine i forbindelse med rødvin, er det gode råd å få.

Rådene får du gratis på ditt nærmeste polutsalg.

Vi har selv hatt god erfaring med Valpolicella i pollensesongen. Dette bekreftes av ekspeditøren på polet, som også tilføyer at andre lette fruktige italienske viner fungerer.

«Hvorfor prøver du ikke en god rosévin», var ett annet råd vi fikk.

Rosé metodene

I Europa er det bare i Champagne at det er tillatt å blande røde og hvite viner for å lage den rosa-varianten.

Vinmakerne i Australia og USA bruker blandingsmetoden, noe som normalt gir laver kvalitet på rosévinen.

De beste variantene er laget på tradisjonelt vis, etter Saignée-metoden.

Vinmakeren lager rødvin, men innen ett døgn av gjæringsprosessen, tapper han en del av mosten fra gjæringskaret.

Den avrente, «blødde», svakt rosa mosten, gjæres til en lys rosévin.

Druemost og skallrestene gjæres videre til rødvin.

Maserasjonmetoden er en forkortet rødvinsmetode. Her er druene er høstet for bare å lage rosévin. Drueskall er i kontakt med druemosten i 1—3 dager for å trekke ut farge og aroma. Mosten skilles ut og gjæringen fortsetter uten skallkontakt.

Metoden brukes over hele verden og er den vanligste i Italia og Spania.

Den beste i dagens test kommer fra Campania i Italia, laget av 100 prosent aglianico.

Feudis Rosaura får hele 90 poeng og koster 140 kroner.

Det er betydelig mye rosa vin for pengene.

Rosaura 2010

Varenr.: 3311501 (B) Poeng: 90 Pris: 139,50 kr. Sødme: 1

Aroma: Syrlige bær. Bringebær og solbær sammen med duft av frisk sjø, fjell og epleskall.

Smak: Strålende inngang, med syrlig, men fruktig midtparti. Herlig balansert vin.

Konklusjon: Beste rosévin så langt i 2011.

Passer til: Vi må da ikke ha mat til all vin? Denne er bar til å nyte, ved 12 grader Celsius.

Villa Gemma Montepulciano d' Abruzzo Cerasuolo 2009

Varenr.: 4833901 (BU) Poeng: 88 Pris: 149,90 kr. Sødme: Ukjent.

Aroma: Plommer, rips, urter, mint og nesten overmodne jordbær. Flott modnet preg med jordlig (mineralsk) innslag.

Smak: Fruktig, svær, frisk og helt vidunderlig. Markant, men balansert.

Konklusjon: En mektig rosé, som er en anelse for rik i alkoholen, men slik er 2009-årgangen. Denne krever mat, og må brukes som den kraftigste hvitvin eller en lettere rødvin.

Passer til: Tror den fungerer godt til stekt laks med mandelpoteter, - eller kyllingbryst bakt i ovn.

Ricossa Rosato 2010

Varenr.: 9138601 (BU) Poeng: 86 Pris: 134,90 kr. Sødme: 2

Aroma: Floral med nype, bringebær og urter. Frisk og tiltalende.

Smak: Syrlig og rent fruktig. På den lette siden, med bra trykk i tanniner, som merkes så vidt det er. Herlig fin fruktighet.

Konklusjon: Positiv overraskelse. En god rosé basert på nebbiolo og barbera fra Piemonte.

Passer til: Til fiskeretter med olje og middelsfylde, med andre ord som en frisk hvitvin.

Zaccagnini Cerasuolo Montepulciano d'Abruzzo 2010

Varenr.: 4410501 (BU) Poeng: 86 Pris: 134,90 kr. Sødme: 2

Aroma: Herlig frisk. Lett fruktig og bærpreget rosé, med duft av solbær, rips og gress. Behagelig å stikke nesa ned i glasset.

Smak: Fruktig og rund, med god kraft og styrke. Myk, men syrlig. Egentlig bare god.

Konklusjon: Dette er «pinnevinen» i roséutgave. Kledelig med en bit av druestilken hengende som et smykke på flaska.

Passer til: Svin og kylling - med fløtesauser og sopp.

Muga Rosé 2010

Varenr.: 5873701 (BU) Poeng: 85 Pris: 134,90 kr. Sødme: 2

Aroma: Herlig frisk rips og syrlige bringebær. Preg av frisk jord.

Smak: Syrlig og tett i frukten, med fin balanse mellom alkohol og struktur.

Konklusjon: Muga lager rene pene moderne hvite, rosé og røde Rioja. Et av de sikre valg både på polet og i bodegaen i Spania.

Passer til: Vel så god til fiskegratengen som til en svinefilet.

Laurent Miquel Cinsault Syrah 2010

Varenr.: 9103501 (BU) Poeng: 85 Pris: 106,90 kr. Sødme: 1

Aroma: Mandarin og kumkvat, med syrlige nyper og gress. Urter og syrlige bær.

Smak: Stram, syrlig og fruktig. Herlig tørr og syrlig finish.

Konklusjon: En topp rosé fra sørlige Frankrike.

Passer til: De herlige salatene med bacon, ost og oliven.

Torre Beratxa Garnacha Rosado

Varenr.: 9112506 (B) Poeng: 84 Pris: 94,90 kr. Sødme: 2

Aroma: Røde, modne epler, jordbær og plommer med en floral overtone av rosebusk.

Smak: Fyldig og rik, med delikat og rein kraftig smak. Avslutning med et lett bitt av tanniner.

Konklusjon: Kraftigere enn tidligere år. Nå med et mer modent fruktpreg.

Passer til: Sommerfriske og smakfulle retter.

Nobilis 2009

Varenr.: 1009901 (B) Poeng: 82 Pris: 99,90 kr. Sødme: 1

Aroma: Brynhilds bringebærdrops, røde epler, urter og syrlige, umodne jordbær. Behagelig.

Smak: Tørr, stram og herlig fruktig.

Konklusjon: Nobilis har vært god og er det fortsatt. 2009-årgangen er den beste på lenge. Frisk og med praktisk skrukork.

Passer til: Lette fiskeretter med salater.

Rosatello

Varenr.: 86101 (B) Poeng: 76 Pris: 99,90 kr. Sødme: 1

Aroma: Lyse bær, urter med friske toner. Innslag av tørr jord.

Smak: Enkel og lett. Med lett grep i syre og anelse tannin. Lett å drikke.

Konklusjon: Ingen opplevelse utover at du får væske i munnen og at den føles tørr, harmonisk og delikat. Noen ganger er jo det nok.

Passer til: Å drikke iskald.

Berberana Pink Dragon 2009

Varenr.: 1561001 (B) Poeng: 75 Pris: 79,90 kr. Sødme: 2

Aroma: Søtladne, overmodne jordbær med innslag av innsida av en ny bil, urter og våt jord.

Smak: Myk og harmonisk, søt med litt bitt i sidene. Nok friskhet til å rense okei opp bakover.

Konklusjon: Veldig billig vin. Tilfredsstiller mange i all sin enkelthet.

Passer til: Lette sommersalater med oliven og ost.

Santa Carolina Carmenère Rosé 2009

Varenr.: 1010001 (B) Poeng: 73 Pris: 99,50 kr. Sødme: 2

Aroma: Svale urter, voks, gasbind og nesle. Fruktig.

Smak: Alkoholen svir litt bakover. Egentlig ikke så veldig god.

Konklusjon: Drikkes iskaldt i små glass.

Passer til: Må jeg, så må jeg?

Ricossa Rosato 2010
Ricossa Rosato 2010 Vis mer