GRATINERT: Legg den på grillen eller i stekovnen noen med minutter, med ost, pistasjnøtter og timian, som på bildet. Du kan også bruke pinjekjerner om du heller vil. Foto: BON APPETIT/NTB SCANPIX
GRATINERT: Legg den på grillen eller i stekovnen noen med minutter, med ost, pistasjnøtter og timian, som på bildet. Du kan også bruke pinjekjerner om du heller vil. Foto: BON APPETIT/NTB SCANPIXVis mer

Melon, det er nå vi trenger melon

Søt og saftig, slukker tørsten og billig akkurat nå.

Sommervarme har flere fordeler - og noen ulemper. En fordel er at vi spiser mindre, og lettere. En av ulempene er at varme gjør oss tørste.

VANN I MUNN: Melon smaker utrolig forskjellig og samtidig gjenkjennbart. Verdens mest leskende frukt er vannmelonen. Melon kan du bruke gjennom hele måltidet. Her melonkule-salat, deilig til for eksempel iskrem. Foto:BON APPETIT/NTB SCANPIX
VANN I MUNN: Melon smaker utrolig forskjellig og samtidig gjenkjennbart. Verdens mest leskende frukt er vannmelonen. Melon kan du bruke gjennom hele måltidet. Her melonkule-salat, deilig til for eksempel iskrem. Foto:BON APPETIT/NTB SCANPIX Vis mer

Melon er svaret som når du vil spise lett. Og når verdens beste tørstedrikk, vann, ikke frister, hva er da bedre mot tørsten enn melon?

Rå, gratinert, grillet Når matlysten er sånn passe, prøv melonsalat. Måltidet gir metthetsfølelse, uten at du føler deg tung etterpå. Tørsten slukker du langt på vei mens du spiser.

VARIANTER: Det finnes mange forskjellige typer melon, både med og uten stein, og vi deler dem gjerne inn i to grupper: sukkermelon og vannmelon.Foto: BON APPETIT/NTB SCANPIX
VARIANTER: Det finnes mange forskjellige typer melon, både med og uten stein, og vi deler dem gjerne inn i to grupper: sukkermelon og vannmelon.Foto: BON APPETIT/NTB SCANPIX Vis mer

De fleste frukter og grønnsaker inneholder faktisk over 90 % vann. Den mest leskende av dem alle er vannmelonen.

Det finnes utallige typer melon. Det viktigste skillet går mellom vannmelon og sukkermelon. 

Froskeskinn, slott og kibbutz
Melonene har fine - og litt sære - navn som cantaloupe, ogen, galia og «piel de sapo». Det siste betyr froskeskinn. 

Navnene har sin forklaring. Cantolupe eller kantaluppmelonen er oppkalt etter det italienske slottet Cantalupo i Ancona, hvor den første ble dyrket. Galiamelonen er oppkalt etter en israelsk kibbutz, der de ble dyrket fram.

Melon har faktisk lesket folk i flere tusen år. Ifølge Wikipedia kommer melonen fra Persia og Afrika, der den ble dyrket allerede for 4000 år siden.

Helt sikre er man ikke. Slår du opp i Store Norske Leksikon er melonen en kulturplante fra India.

De fleste meloner varierer i vekt fra 400-500 gramopp til et par kilo. Synes du vannmelonene i butikken er digre, er det ikke noe mot melonene du finner i land som Spania. Der veier enkelte meloner opp til 20 kilo.

Flere melontyper finner du på nettsidene til Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Melon og feta Vil du ha andre smaker sammen med melonen, kombiner vannmelon med vårløk og fetaost. Skjær melonen i kuber, fest biter av feta, strø over vårløk og pinjekjerner og server som tapas.

Du kan også grille melonen eller gratinere melonskiver med ost og pistasjnøtter i ovnen (se bilde).

En uvanlig, men velsmakende grillspydvariant er vannmelon og tomat sammen (se oppskrift).

Melon hele måltidet Akkurat nå er melon på tilbud mange steder. En kjølig melonsuppe, kanskje med litt salt spekemat til, er super sommermat, som forrett eller lunsj i sola.

Når sola går ned og appetitten kommer, kan en salat med bacon, jordbær, melon, feta og valnøtter være svaret (se oppskrift favorittsalat).

Enda mer sofistikert er små kuler av cantaloupe-melon servert til sashimi av ørret med ponzusaus (se oppskrift).

Melonsorbet gir en frisk og god avslutning på måltidet. Sorbeten serverer du selvsagt i melonskallet (se oppskrift).

Har du ennå lyst på melon, lag en melonkulesalat eller pynt sommerkaka med melon i fine farger.