Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Mener dette kan bli en av Islands mest uvanlige turistattraksjoner

Graver ishule i Langjökull.

(Dagbladet): Langjökull er 950 kvadratkilometer stor, og Islands nest største isbre.

Isbreen består av 200 milliarder kubikkmeter is, hvorav 7000 av dem skal graves ut i forbindelse med Ice Cave Icelands ishuleprosjekt.

Se den blå isen fra innsiden I 2010 kom ideen om å lage det som angivelig skal være verdens største menneskeskapte ishule inne i en isbre. I mai 2015 skal den stå klar.

Målet er å gi besøkende en opplevelse av breen fra innsiden, og ikke bare ta dem med rundt og oppå, skriver Ice Cave Iceland på sine hjemmesider.

De mener at prosjektet vil bli en av de største og mest uvanlige turistattraksjonene som noen gang er bygget på Island.

Ishulen er blant annet ment å være en gyllen mulighet til å observere hvordan global oppvarming påvirker breen.

Lilja Run Bjarnadottir, forsker ved Norges Geologiske Undersøkelse, tror prosjektet kan bli en suksess.

- Personlig synes jeg dette høres ut som en spennende idé. Det er generelt stor interesse for breer. Mange ønsker å se dem med egne øyne nå som det varme klimaet gjør at de smelter fortere enn før, sier Bjarnadottir. 

Basert på sine egne erfaringer tror hun at de fleste vil oppleve innsiden av en isbre som noe helt for seg selv.

- Det er både mystisk og vakkert. Selve reisen over viddene og opp til ishulen med «bre-trucks» vil også være en uforglemmelig opplevelse. Uansett om man har fenomenal utsikt eller bare kan se hvit tåke, sier Bjarnadottir.

- Fordelaktig plassering Hulen skal ligge i ganske flatt terreng høyt oppe på breen. Bjarnadottir sier at plasseringen er fordelaktig med tanke på sikkerhet.

- Gjennomsnittstemperaturene er relativt lave der og man kan forvente forholdsvis lite smelting, noe som gjør at den vil være mindre utsatt for raske endringer enn for eksempel nede ved brefronten. Siden det alltid vil være noen små bevegelser i breen vil en slik hule likevel kreve kontinuerlig tilsyn og vedlikehold, uten at det nødvendigvis betyr at det er noen fare knyttet til disse bevegelsene, sier hun.

Ice Cave Iceland skriver på hjemmesidene sine at de besøkendes sikkerhet er viktig, både når det gjelder turen til breen og selve hulebesøket.

Prosjektleder Sigurdur Skarphendisson sier til Dagbladet at de vil overvåke bevegelser i isen daglig.

- Tunnelene vil bli overvåket et år før vi åpner for besøkende. Måten hulene og tunnelene er utformet på minimerer sjansene for at isen kommer til å bryte sammen, sier han. 

Hulen kommer til å kreve mye vedlikehold for at den ikke skal forsvinne.

«Kunne sendt kone og barn inn» På oppfordring fra Ice Cave har den britiske forfatteren Jonathan Blain besøkt ishulen. Poenget var å undersøke hvorvidt en som ikke er vant til å bevege seg på en isbre, opplevde hulen som trygg eller ikke.

Blains største frykt var at hulen skulle kollapse.

«Da jeg spurte om det var risikofritt å besøke Ice Cave, og fikk nei til svar, ble jeg først litt urolig. Senere innså jeg at det egentlig ikke var noe å bekymre seg over», skrev han etter besøket.

Etter å ha snakket med en geofysiker og en sivilingeniør som er involvert i Ice Cave-prosjektet, skriver Blain at han gjerne kunne sendt både barn og kone inn i ishulen.

Skarphedinsson sier at Ice Cave vil koste et sted mellom 14 og 17 millioner kroner totalt.

De forventer at ishulen kommer til å trekke mer enn 25 000 gjester til Island årlig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling