Mener «Halvbroren» burde vært filmet her, og det heter «fesk» - ikke «fæsk»

- Alt er feil. Vi kjenner oss jo ikke igjen i det hele tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

RØST (Dagbladet): Ytterst i Lofoten, 100 kilometer fra fastlandet ligger den. Øykommunen Røst har i vinter fått mer oppmerksomhet enn på lenge.

Ikke fordi den er en av landets minste kommuner med knappe 600 innbyggere.

Heller ikke fordi den huser Europas største sjøfuglbestand, eller fordi den hvert år eksporterer hundrevis av tonn med tørrfisk til Italia.

<strong>HIMMEL OG HAV:</strong> - Jeg pleier å si at vi er plassen i Norge med mest himmel, sier ordfører Tor Arne Andreassen. Foto: ANITA ARNTZEN
HIMMEL OG HAV: - Jeg pleier å si at vi er plassen i Norge med mest himmel, sier ordfører Tor Arne Andreassen. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Nei, i vinter er det NRKs storfilmatisering av Lars Saabye Christensens «Halvbroren» som virkelig har satt Røst på kartet.

Spilt inn på Sunnmøre Etter å ha brukt millioner av kroner og 2500 timer på å forvandle Oslo tilbake til 60-tallet, valgte produsentene å spille inn scenene som skal forestille Røst, på Godøy på Sunnmøre.

Det har fått røstværingene til å vri seg i TV-stolene. I tillegg har de ristet på hodet av Jon Øigardens Røst-dialekt i rollen som Arnold Nilsen.

<strong>GOD STEMNING:</strong> Hver dag møtes pensjonister og fiskere for å løse verdensproblemer på Fiskarheimen Havly. Fra venstre Walter Nilsen (76), Tor Kjetil Pettersen (55), Halfdan Karlsen (76), Harjeet Jassal (41), Martha Hansen (89), Hans Arne Hanssen (65) og Jens Thorsteinsen (56). Foto: ANITA ARNTZEN
GOD STEMNING: Hver dag møtes pensjonister og fiskere for å løse verdensproblemer på Fiskarheimen Havly. Fra venstre Walter Nilsen (76), Tor Kjetil Pettersen (55), Halfdan Karlsen (76), Harjeet Jassal (41), Martha Hansen (89), Hans Arne Hanssen (65) og Jens Thorsteinsen (56). Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Så hvordan er virkelighetens Røst?

- I dag skjer det ikke stort her. Det er søndag, så de fleste er fyllesyke, fleiper taxisjåføren på vei fra flyplassen.

Stille før fisket Røstlandet, hovedøya der de fleste av innbyggerne bor, er smal, flat og vakker. Fiskehjellene som sprer seg ut over landskapet, er fremdeles ganske tomme. Snart skal de fylles med nyfisket torsk. Når skreien inntar farvannet, fordobles innbyggertallet på øya, og flere hundre fiskebåter legger til kai.

RØST. Grafikk: KJELL ERIK BERG
RØST. Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

- Under vinterfisket kommer det mange tilreisende, både fiskere og turister. Vi ligger midt i «feskfatet», sier ordfører Tor Arne Andreassen.

- Hva er det som er så feil med bildene som forestiller Røst i «Halvbroren»?

FAKTA OM RØST

• Øykommune i Lofoten 100 kilometer fra fastlandet.

• Har om lag 600 innbyggere, som i hovedsak bor på hovedøya Røstlandet.  Kommunen består også av flere hundre småøyer.

• Fiske er den viktigste næringsveien i kommunen, og Røst er landets ledende eksportør av tørrfisk, blant annet til Italia.

• Kommunen har et kystklima og middeltemperaturen i januar er +3°C, og +11°C i juli.
Kilde: røstkommune.no

- Alt er feil. Vi som er fra Røst, kjenner oss jo ikke igjen i det hele tatt.

- Røst er et helt spesielt samfunn. Lofoten er kjent for fjellene, men Røst er ei øy som er helt flat. Jeg pleier å si at vi er den plassen i Norge med mest himmel. Den ligger som en kuppel over øya, og det er ingenting som sperrer for utsikten.

Pensjonisttreff På Fiskarheimen Havly er det tid for kaffe og vafler. Her samles pensjonistene hver eneste dag. Hit kommer også fiskerne som trenger en pause på land.

SLIK REISER DU TIL RØST

• Fly: Widerøe har daglige avganger til Røst fra Bodø. Flyturen tar om lag 20 minutter.

• Ferje: Torghatten Nord driver ferjerutene i Lofoten. Fra Bodø kan man daglig ta ferje til og fra Røst.

- Det er folkene her ute som får folk til å komme tilbake til Røst. Alle er så vennlige, hilser og prater, sier vertinne Harjeet Jassal (41).

- På vinterstid kan folk komme hit for å se på uvær og feske. Om sommeren er det jo fint å dra til fuglefjellene og ikke minst Skomvær fyr. Det er fantastisk vakkert, sier Jens Thorsteinsen (56).

<strong>SMÅ AVSTANDER:</strong> Hovedøya i kommunen, Røstlandet, er bare 11 kvadratkilometer. Foto: ANITA ARNTZEN
SMÅ AVSTANDER: Hovedøya i kommunen, Røstlandet, er bare 11 kvadratkilometer. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Her diskuteres det meste, både hverdagskniper og verdensproblemer. To ting er pensjonistene imidlertid enige om. «Halvbroren» burde vært filmet på Røst, og det heter «fesk» - ikke «fæsk».

- Den ekte Røst-dialekten fins vel knapt. Den er begynt å bli utvannet. Røstværingen er jo et bereist folkeferd etter hvert, sier Hans Arne Hanssen (65).

Torsketunger på kaia I NRKs «Halvbroren» har vi sett den unge Arnold Nilsen kappe av seg fingrene mens han skjærer torsketunger. På virkelighetens Røst jobber Vegard Vikedal (13) og Martine Johansen (11) iherdig i kveldsmørket på kaia.

- Jeg er ikke så interessert i å bli fisker, jeg har lyst til å jobbe i oljebransjen, sier Vegard.

- Dette er en fin måte å tjene penger på, men jeg har mest lyst til å bli sykepleier, sier Martine.

TING Å GJØRE PÅ RØST

• Fuglefjellene er en populær turistattraksjon i kommunen. Den gamle legeskyssbåten «MS Inger Helen» er blant båtene som tilbyr turer ut til fuglefjellene. Sjøfuglsesongen, når fuglene inntar fjellene for å hekke, varer fra april til august.

• Tørrfisk er den viktigste eksportvaren fra Røst, og på Røst Sjømat AS kan man få guidede turer på tørrfiskloftet og innføring i tørrfiskens historie.

• Den venetianske adelsmannen Pietro Querinis skip forliste i Nordsjøen i 1432. De overlevende reddet seg i en livbåt og kom til Røst, der de oppholdt seg i tre måneder. Ifølge historien bodde de i området «Nesset», nord på Røstlandet, et område mange turister besøker i dag.

• Flere bedrifter på Røstlandet, blant annet Røst Havfiskecamping, tilbyr utleie av båter til fiske.

Det gryr av dag i horisonten. Etter to dager på Røst er vi ganske sikre på at vi har sett tømmerkoia fra «Halvbroren» på en av holmene i havgapet. Ordfører Tor Arne Andreassen håper flere turister vil legge Lars Saabye Christensens bok i kofferten og reise ut til Røstlandet for å oppleve naturen, fisket og folket.

- Det er jo en kjempefin serie. Og kjempegod reklame for oss uansett. Hva er det de sier? All reklame er god reklame!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer