VELG FETT MED OMHU: Forskerne er uenige om fordeler og ulemper ved mettet og flerumettet fett. Men alle er enige om at det beste fettet, er det du får fra fet fisk. Foto: COLOURBOX
VELG FETT MED OMHU: Forskerne er uenige om fordeler og ulemper ved mettet og flerumettet fett. Men alle er enige om at det beste fettet, er det du får fra fet fisk. Foto: COLOURBOXVis mer

Mener noen av de «sunne» oljene kan gjøre mer skade enn gagn

Vil endre fett-rådene for det norske kostholdet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Solsikkeolje, rapsolje, olivenolje eller smør? Fett er en egen vitenskap, og det er ikke like lett å henge med i rådene om hva du bør velge når du lager mat.

De norske kostrådene anbefaler å bytte ut mettede fettsyrer, som for eksempel smør er rikt på, med mer gunstige umettede fettsyrer.

Nå tar imidlertid flere forskere til orde for at rådene må nyanseres mer.

Bakgrunnen for det ligger i nyere viten om de flerumettede fettsyrene omega-3 og omega-6.

Bytt ut oljene

- Fett er ikke ett fett. Alt mettet fett er ikke det samme, og alt umettet fett er ikke det samme. Vi må begynne å nyansere vårt syn på fett, sier Birger Svihus, professor i ernæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn