Menn i kvinneyrker, færre faste ansatte, mer bonuslønn

Det blir store endringer i norsk arbeidsliv de neste åra, spår eksperter.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

[teaser][/teaser]- Én ting vi vet helt sikkert om framtida, er at det blir behov for langt flere hender i omsorgssektoren. De neste åra blir det stadig flere eldre, og færre til å betjene dem, sier Robert Salomon, seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet (Afi).

Dette kan løses på to måter: rekruttere flere personer inn i helseyrkene eller bruke roboter, påpeker han.

- En av de viktige problemstillingene framover blir om man skal dekke opp behovet for arbeidskraft ved hjelp av teknologiske hjelpemidler. Spørsmålet er hvor det blir av det menneskelige aspektet i omsorgsarbeidet dersom vi robotiserer helsesektoren, sier Salomon.

- Lengter etter ryddige arbeidsforhold George Caric (29) og Kahtan Khashoga (33) føler seg trygge på at framtida er sikret. - Jeg har tidligere jobbet som anleggsarbeider og kjørt lastebil og gravemaskin. Om sommeren kunne vi ha 14 timers arbeidsdager, mens det var helt stille på vinterstid. Jeg lengter etter ryddige og ordnede arbeidsforhold og ser fram til å jobbe i helsesektoren, sier Caric.De neste 12 ukene skal han og Kahtan Khashoga ha praksis på Nordraaksvei bo- og behandlingssenter i Bærum kommune, i regi av det nasjonale rekrutteringsprogrammet «Menn i helse». Totalt 36 menn i Akershus tilbys et utdanningsløp fram mot fagbrev som helsefagarbeider. Før Khashoga kom til Norge fra Irak i 2011 jobbet han som dataingeniør og sikkerhetspoliti. I Norge har han hatt forskjellige småjobber, i barnehage, på IT-avdelingen på en skole og i radio.- Jeg trives med å jobbe med mennesker. Foreldrene mine er begge leger, søsteren min tannlege og broren min farmasøyt. Sånn sett har jeg valgt å følge familiesporet, sier han.I 2035 vil det være behov for 57 000 flere helsefagarbeidere. På landsbasis utgjør menn bare 10 prosent av de ansatte i helse- og omsorgssektoren.- Kjønnsbalansen i helsesektoren er dårlig, og vi håper at flere menn får opp øynene for en karriere innen helse og omsorg. Mange av pasientene er menn, og en mannlig pleier vil kunne møte disse på en annen måte, sier arbeidsminister Anniken Hauglie.Helt uavhengig av dagens situasjon på arbeidsmarkedet er det behov for flere menn i helsesektoren, understreker hun. - Andelen eldre øker framover, og flere vil dermed trenge hjelp i hverdagen. Mye kan løses ved hjelp av velferdsteknologi, men teknologi kan aldri erstatte behovet for mennesker, sier Hauglie.Ved Nordraaksvei bo- og behandlings-senter er andelen mannlige ansatte 25 prosent.- Når man først begynner å ansette menn i typiske kvinneyrker, er det langt lettere å rekruttere flere, sier arbeidsministeren.

Stor kjøpekraft

Hvis det offentlige tjenestetilbudet blir for lite menneskelig, vil innslaget av private helsetjenester øke, tror han.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn