BLÅTIMEN: Ved stengetid ligger fortsatt bakkene på stasjonsida badet i i kveldsol. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
BLÅTIMEN: Ved stengetid ligger fortsatt bakkene på stasjonsida badet i i kveldsol. Alle foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

Mens Geilo venter på Gondol

Stasjons- og ski- byen markedsfører seg som et samlet skisted. Sannheten er at det er hele sju heisanlegg drevet av fem forskjellige firmaer. Vi legger godviljen til og deler Geilo i to.

||| GEILO (Dagbladet): Det er et historisk sus over høyfjellsbyen som er senter i Hol kommune. Bergensbanen har i hundre år brakt turister til stasjonen og til Dr. Holms, for helsebringende opphold.

Geilo var tidlig ute med anlegg for nedoverski. Taubanen ble åpnet allerede i 1954. Mot vest, mellom jern ligger Geiloheisen og Halstensgård-heisen. Motsatt vei, østover, forbi Dr. Holms Hotel, finner vi Slaata Skisenter. Videre, forbi Bardøla Hotell, går bilveien til Havsdalen.

Det er minus fire grader og sol.

JÂTTEBRA: Fra v. Magdalena (10) , mamma Malin , Emma (11) og pappa Peter Boglund er fornøyd med Geilo. Helpensjon på Ustedalen Hotell er de fornøyd med. Foto: Ole C. H. Thomassen
JÂTTEBRA: Fra v. Magdalena (10) , mamma Malin , Emma (11) og pappa Peter Boglund er fornøyd med Geilo. Helpensjon på Ustedalen Hotell er de fornøyd med. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Slalåmbakkene er fint friserte og innbydende. Snille, brede og familievennlige. Flere barneheiser og barneområder. Terrengparkene ved Fugleleiken har rød og svart vanskelighetsgrad, mens Havsdalen kan tilby en blå park.

Løypene
Den lange og nedarvede erfaringen gir oss noen av landets best preparerte løyper. Vi tar Expressheisen til toppen. Nordavinden får oss til å finne buff og votter i sekken før vi breier oss alene ned løypene til Havsdalen.

Her finner vi siste utbygging på solsida av dalen, med heiser opp til Havsdalshovda på 1178 moh.

Langrennsløypene seg mot Prestholtseter, til Ustaoset og videre under Hallingskarvet til Haugastøl.

Mot øst ligger en rødløype av det bredeste slaget. Bortenfor er fjellsida som skapt for løssnøkjøring.

Familiefint
Tilbake ved toppen av Geiloheisen, etter å ha skøytet og staket oss opp 200 meter med motbakke, tar vi rødløypa ned. Her treffer på en familie på fire som kommer svingende inn fra blåløypa.

- Jättebra på Geilo. Peter Berglund fra Göteborg er blid og klar i talen.

Med kona Malin og døtrene Magdalena (10) og Emma (11) er de på vinterferie, for første gang på Geilo

- Mycket familjevänlig, sier Malin i det de inntar Taubanekroa med matpakke fra helpensjon på Ustedalen. Og det er de velkommen til å gjøre.

Alminnelig mat og moderate priser fjerner snobbestemplet fra vår underbevissthet.

Vi setter oss i bilen, kjører forbi Taubanen hvordu ta stolheis rett opp i pizzarestauranten, om du liker Peppes og vil nyte utsikten. Vi kjører forbi, passerer Dr. Holms, før vi svinger opp til Slaata Skisenter.

I le for nordavinden finner vi danske Nicoline sammen med mor Anne Mette Skavtrup fra Helsingør. De har også tatt vinterferie utenfor skoleferien og nyter de stille og snilleste bakkene på Geilo.

- Banerne er fine. De passer os. Vi er ikke så dygtige på ski, sier Anne Mette Skavtrup.

Og da er det godt med en liten pause.

MERKING: Forbilledlig merking av vanskeligsgrad og med nummer som gjør at du kan sjekke hvor i anlegget du befinner deg.
MERKING: Forbilledlig merking av vanskeligsgrad og med nummer som gjør at du kan sjekke hvor i anlegget du befinner deg. Vis mer

Slaata har kafé med nistekrok. Parkeringsplassen rommer en 50- 60 biler. I Havsdalen er det rikelig med parkering Ved Geiloheisen er det snaue 80 plasser.

Planer
Dette og mer til har Geilo planer om å forandre.

Ski i sentrum er en av drømmene.

MATEN: Ikke så aller værst, hverken maten eller prisene. Litt dårlig markedsføring av de få lokalmattilbudene som finnes.
MATEN: Ikke så aller værst, hverken maten eller prisene. Litt dårlig markedsføring av de få lokalmattilbudene som finnes. Vis mer

Det er klare planer om å lage en skibru over jernbanen, rett til en ny gondolheis som skal binde dalsidene sammen og samle Geilo til ett ski-rike. Det kan skje i 2015.

Bilene skal under jorda, i et garasjeanlegg med plass til tusen biler. Geilo ønsker å bli som en alpeby, av det slaget man rusler bilfritt rundt i, fra «glühwein» til «bier und schnaps».

HAVSDALSHØGDA: Fra toppen av Fjellheisene er utsikten mot Hallingskarvet upåklagelig.
HAVSDALSHØGDA: Fra toppen av Fjellheisene er utsikten mot Hallingskarvet upåklagelig. Vis mer

SkyggesidaI dag er det bare heiskortet og skibussen som er fellesI. I Geilolia ligger snøen lengre, men midtvinters må en ta heis for å oppleve sola. Tre stolheiser, hvorav to er ekspress, sørger for det.

Her finner du kafé både oppe og nede. Sammen med Kikutanlegget som starter ved Geilo Fjellandsby dekkes de fleste behov, fra rulleheis og barnebakker til ekspressheis og svartløyper. Det er rikelig med parkering. Her er ski in/ ski out fra utleiehytter. Fra Vestlia Hotell er rusleturen kort.

HVIL:   Nicoline sammen med mor Anne Mette Skavtrup fra Helsingør tar en pause.
HVIL: Nicoline sammen med mor Anne Mette Skavtrup fra Helsingør tar en pause. Vis mer

Over Kikkuttoppen skinner sola på Fjellandsbyen.

Her ligger luksushyttene, hyttegarsjene og leilighetene tett som rekkehusene i et middels borettslag. Mange like, tømmerhytter, beiset svarte. Bakkene er lette, grønne og blå.

KØFRI: Fra v. Magdalena (10) , mamma Malin , Emma (11) og pappa Peter Boglund nyter hverdager uten heiskø på Geilo.
KØFRI: Fra v. Magdalena (10) , mamma Malin , Emma (11) og pappa Peter Boglund nyter hverdager uten heiskø på Geilo. Vis mer

I bunnen av heisanlegget kan Kikutkroa by på elggryte, biffsnadder og nystekte omeletter.

På toppen tar løypenettet for bortoverski deg inn på Hardangervidda, helt inn i nasjonalparken. Langrennsopplevelsene er derfor av den spektakulære sorten, på begge sider av dalen.

SKISKOLE: Fine bakker for undervisning av nybegynnere i alle aldre.
SKISKOLE: Fine bakker for undervisning av nybegynnere i alle aldre. Vis mer

Geilolia og Kikut framstår samlet som mindre, men mer tidsriktig enn anleggene på solsida.

Konklusjonen er uavgjort, en femmer på begge.

ETTERMIDDAG: Sola skinner på Geilos nordside. I bakgrunnen ligger Geilolia i skyggen Foto: Ole C. H. Thomassen
ETTERMIDDAG: Sola skinner på Geilos nordside. I bakgrunnen ligger Geilolia i skyggen Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Med gondol blir de samlet på topp.