HJEMMELAGD: Midt i påsken kan det smake med hjemmelagd hamburger. Nedenfor finner du oppskrift på Dagblad-kokk Karla Siverts' beste burger med hjemmebakt hamburgerbrød og coleslaw. Foto: METTE MØLLER
HJEMMELAGD: Midt i påsken kan det smake med hjemmelagd hamburger. Nedenfor finner du oppskrift på Dagblad-kokk Karla Siverts' beste burger med hjemmebakt hamburgerbrød og coleslaw. Foto: METTE MØLLERVis mer

Menyen du trenger til hele påskeuka

Noe eksotisk, noe hjemlig. Her er påskematen alle kan like.

• Flere matsaker på db.no/mat
Ikke hatt tid til å planlegge en variert påskemeny? Fortvil ikke.

Her er mat som passer like godt til fjells som ved havet. Eller i byen.

Om en av oppskriftene ikke skulle falle i smak hos alle i familien, er det bare å ta en hviledag med pizza, pasta eller taco.

Sett tonen med det samme. Påske er sitrus. Appelsinsalat med kylling gir en frisk start, uten å gjøre deg stappmett.

Retten passer ypperlig til en sein lunsj, etter en spasertur i tomme bygater eller på hytta.

Å starte med lyst kjøtt og salat er lurt. Det kommer dager med tyngre mat.

Lager seg sjøl Palmesøndag er fin dag for gryterett som lager seg sjøl mens dere nyter latmannslivet.

Å kutte opp grønnsaker kan alle være med på. Deretter er det bare å slappe av mens gryta putrer.

Variasjon må til. Mandag er tid for fisk, nærmere bestemt latino-varianten med fisk marinert i lime. Resultatet blir herlig, eksotisk og sunt. Dessuten er ceviche populært hos unger.

Tirsdag kommer store og små til å juble over hjemmelagde burgere. Eneste regel her: Den dårligste kjøttdeigen får ikke være med på påskeferie.

En hjemmelagd burger fortjener gode råvarer.

Grovkvernet Grovkvernet kjøtt med endel fett er bra saker. Har du tid og anledning, oppsøk en slakter. Hvis ikke kjøper du en god deig og krydrer godt med salt og pepper.

Prøv gjerne Dagblad-kokk Karla Siverts hjemmelagde hamburgerbrød og fennikelslaw med nykål, fennikel, epler og chilimajones som tilbehør. Saligheten kan komme til å bre seg rundt bordet før du vet ordet av.

- Grill burgerbrødene kjapt før servering, da blir de ekstra gode, råder Siverts.

Tradisjoner I påsken liker vi tradisjoner. Mange av oss må ha lam påskeaften. Det samme gjelder mat langfredag. Det er ikke bare i Østfold ertesuppe er fast innslag. Den kalles gjerne langfredag-ertesuppe.

En god ertesuppe er norsk husmannskost på sitt beste. Det beste er å koke på svineknoke. Det tar det litt tid, men resultatet er verdt det.

Kanskje klarer du noen pannekaker til dessert etterpå, også det et fast tilbehør til ertesuppa for mange.

Lørdagen er ikke noe å lurer på. Prøv Dagblad-kokk Arne Brimis variant av lam. Er du flink til å pensle burde glasert lammelår sikre kvelden.

Deretter er det bare å trappe ned med noe lettere. Brunsjomelett er super mat 1.påskedag.

Ikke helt ferdig med lam? Gå inn for landing med stil. 2.påskedag slår du til med en god lammefrikasse.

Deretter kan du si farvel til påsken 2015.