Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Menyen for en lat kokk

Med denne maten blir det avslappet sommer.

En ny soluke ligger foran oss!

Og været skal skinne også på tallerkenen. Herved serveres en ny, gla'vær-meny!

OPPSKRIFT PÅ POTETSALAT: Her kommer det en oppskrift på potetsalat det ikke er særlig lurt å ikke prøve. Erik Hannemann
ASPARGESSUPPE: Den blir super nesten samme hva - og du bestemmer selv hva du vil ha i den. Foto: Erik Hannemann
Her har du oppskrift på couscous - dobbelt så raskt som pasta. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ ERTEPURÉ: Du har aldri smak bedre ertepuré... Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ GRILLSPYD: Dette grillspydet er svært godt krydret. Foto: Erik Hannemann
MED ØLBOKS: Kyllingen blir helt sjef når du griller den på denne måten. Foto: Erik Hannemann
Raske blåskjell: Med disse blåskjellene har du middag på 10 minutter. Foto: Erik Hannemann


Mandag: Aspargessuppe

Uka begynner lett med en enkelt aspargessuppe. Den lages simpelthen ved å steke løk og hvitløk, heller i vann og asparges, fløte og smaker til med kyllingkraft og kjører glatt med stavmikser.

Den blir kul når du serverer den med rømme og litt balsamicoeddk.

Tirsdag: Grillet laks med den beste potetsalaten

På tirsdag skal det grilles laks! Frykter du at den vil svi seg fast? Sjekk videoen med Bent Stiansen så slipper du det problemet for resten livet.

Laksen spiller egentlig bare bi-rollen som smakfull proteinforsørger i dette måltidet. For, på matbordscenen er det nemlig en gedigen potetsalat som breier seg og tar det meste av oppmerksomheten: Foruten poteter er den er full av godsaker som grønne bønner, olivenolje, pinjekjerner og gressløk. Blir det for mye? Du finner noen andre forslag her.

Onsdag: indisk grillkylling - og raita

Det er på tide å få litt fart i smakene på grillen! Og forslaget er å strimle kyllingbryst, kle dem i indisk krydderdrakt før de slippes på grillen som du har penslet med olje). Det som gjør dette måltidet ekstra morsomt er at du har laget raita. Raita er en indisk yoghurtsaus med agurk, mynte og litt krydder.


Torsdag: Couscous

Ukens andre eksotiske forslag er couscous. Det er det raskeste og lateste jeg vet om, og som samtidig kan gi et mettende måltid som alle blir fornøyd med.

Jeg pleier å gjøre det omtrent slik: Kok på vann, dobbelt så mye som couscous, ha i couscous og la det svelle, mens jeg venter på at vannet skal koke opp hakker jeg grønnsaker for harde livet; agurk, tomater, reddiker, sukkererter, paprika... Så blander jeg alt sammen, med olje og knust hvitløk. Dette er default couscous i det Sjuveske-kjøkkenet. Så kan det hende at jeg tar meg bryet med å steke litt løk, grille asparges, noen auberginer, kylling eller andre ting som krever varmebehandling for å ikke å ødelegge festen i couscousenbollen.

Oppskriften du finner nedenfor kan brukes som en guide, men slå deg løs med det du har!


Fredag: Banket kylling med ertepuré

Jeg tror det er to sommere siden jeg fikk dilla på den her. Kanskje har det like mye med prosessen som smaken å gjøre, det skal jeg ikke si sikkert, men det er like gøy å lage som å spise denne. Du tar fram kjøttbankeren din (har ikke? Bruk en vinflaske) og banker kyllingbrystet flatt. Slå deg løs! Legg på en god spekeskinke og et stykke cheddar eller annen ost. Brett sammen og bank igjen slik at det blir fast i formen. Du kan også sette i en tannpirker om det ikke henger sammen.

Jeg liker erter så godt at det gjerne kan være tilbehøret mitt til denne kyllingen. Har du lyst på noe med substansielt tør jeg foreslå en ratatouille.

Lørdag: Kylling på ølboks ruccolasalat

- Det er ikke ordentlig sommer før du har sett en kylling som er tredd ned på en ølboks, hørte jeg en gang på en campingplass. Han om det. Men god kylling blir det med den teknikken. Poenget er at kyllingen blir dampet fra innsiden mens den grilles. Man må også huske på å pensle den med jevne mellomrom. Og akkurat det er en fin syssel på en deilig lørdag.

Søndag: Blåskjell - med brød

Har du lyst til å lage blåskjell på grillen går det fint! (Se video). Ellers kan du bruke oppskriften nedenfor.

En av de fine tingene med blåskjellsuppe er å dyppe brød i den gode kraften. Har du ork, jeg tilgir alle som ikke har det, kan du sette denne deigen, som ikke krever at du knar, dagen i forveien. Da skal jeg love deg at det ikke blir så mye som en dråpe igjen i skålene...


Les også:
Slik blir det tre forretter av en salmalaks
Dette er det beste brødet du kan bake
De beste potetoppskriftene
Aioli lager du enkelt på denne måten
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling