Menyen gjør uka til en lek

Slik løser du middagene i 17. mai-uka.

Vi går inn i en spesiell uke. Jeg har laget en svært enkel meny som gir deg rikelig med tid til å finne fram bunad, pusse sølv, stryke skjorter og flagg.

Men først: litt pepper.

Mandag: Spagetti med pepper
Det enkleste først. Og denne gangen er det alvor. Spagetti med pepper høres nesten for enkelt ut, men det er faktisk en knallgod rett.

MANDAG: Pasta med pepper går inn i historien som en av de billigste, men også beste pastarettene. Foto: Erik Hannemann
TIRSDAG: Torskegryte med fløtesaus. Foto: Erik Hannemann
ONSDAG: Tomatsuppe med kjøttdeig. Foto: Erik Hannemann
FREDAG: Dette er den eneste oppskriften på kjøttboller du trenger. Foto: Erik Hannemann
LØRDAG: Biff med sopp. Foto: Erik Hannemann
SØNDAG: Denne laksen smaker av masse frisk dill og serveres med asparges og mandler. Foto: Erik Hannemann

Det viktige her er å ha nykvernet pepper i en tørr stekepanne til smakene og duftene kommer fram. Den første gangen du gjør pepperoppvarmingsøvelsen blir ditt forhold til pepper endret - for evig og alltid. Det er først da man dufter og smaker hva dette krydderet er.

Tirsdag: Torsk i panne med fløtesaus

Dette er en såkalt "one-pot-wonder", altså en rett hvor alt havner i samme gryte, strengt tatt stekepanne, i dette tilfellet. Først har du i skiver av poteter, fennikel og løk som du koker i litt fløte og vann. Så har du i fisken og litt krydder.

Onsdag: Tomatsuppe
Siden dette er dagen før nasjonaldagen, tenkte jeg vi måtte ha noe enkelt. De fleste er jo mer opptatt med å finne fram bunadsølv, pusse sko og stryke skjorter enn mat. Og det kan jeg, med litt velvilje, forstå.

Tomatsuppen lages ved å steke løk og kjøttdeig. Så kokes det inn med tomat, litt vin (om du har en slant) og buljong (terning eller flytende). Dette kan gjøres dagen i forveien. Så, før servering, koker du opp og har i makaroni. Når den er kokt kan du servere, gjerne med litt crème fraîche og persille.

Har du tid og overskudd, kan du sette prikken over i-en ved å bake noen paprikaer i ovnen til de blir svarte, flekke av skinnet, hakke opp og ha det i tomatsuppa. Det unner jeg alle å prøve... (Du finner en litt mer detaljert metode her).

Torsdag: 17. mai
Det er bare én ting å gjøre, lage koldtbord! Her finner du ideene du trenger.

Fredag: Verdens beste kjøttboller
Alle som følger denne spalten, har hørt om disse kjøttbollene. Til eventuelt nye lesere: Dette er verdens beste kjøttboller (spør hvem som helst på Facebook-siden vår).

I oppskriften serveres de enkelt med pasta og tomatsaus. Noen har uttrykt at det er nedverdigende og for simpelt for disse kjøttbollene. Kanskje det, men da får de lov til å spille hovedrollen. Og det er viktig for kjøttboller.

Lørdag: Biff og poteter

La oss ikke gjøre det vanskelig. Denne lørdagen fortjener vi biff. Med sopp, og jeg anbefaler hasselbackpoteter.

Søndag: Ovnsbakt laks med dill og asparges

Aspargesen er i sesong nå. Det vil si, den norske aspargesen er ikke i sesong ennå, men i Sør-Europa popper den grønne, potente stengelen opp.

Sa jeg grønn? Vel, den er jo ofte hvit og noen steder får man lilla asparges. Hvit og grønn asparges er samme type. Men den hvite er dyrket slik at den ikke blir utsatt for sollys (ved stadig å dekke den med jord etter hvert som den gror. Den lilla ble krysset fram i Italia og er litt forskjellig.

I denne lakseretten kan du gjerne bruke hvite asparges. Forskjellen er ikke så stor, selv om de toneangivende aspargesmiljøene i Mellom-Europa hardnakket vil påstå at de hvite er mindre bitre og mindre trå.

Les også:
De beste potetoppskriftene
Aioli lager du enkelt på denne måten
Her er vinneren av sjokoladekonkurransen
Slik blir finnbiff morsomt

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.