TROPISK ØYHOPPING: El Nido er fortsatt fri for masseturismen. Foto: INGRID ANTHONSEN
TROPISK ØYHOPPING: El Nido er fortsatt fri for masseturismen. Foto: INGRID ANTHONSENVis mer

Mer enn 50 kritthvite strender og hemmelige, turkise laguner

Det er ikke bare Hellas som egner seg for øyhopping.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

FILIPPINENE (Dagbladet): Lengter du etter din egen øde strand er dette stedet.

Helt nord på øya Palawan ligger El Nido.

ØYHOPPING PÅ FILIPPINENE: I søvnige El Nido kan du finne en kritthvit strand nesten for deg selv. Foto: INGRID ANTHONSEN
ØYHOPPING PÅ FILIPPINENE: I søvnige El Nido kan du finne en kritthvit strand nesten for deg selv. Foto: INGRID ANTHONSEN Vis mer

Den søvnige byen, med sine 12 000 innbyggere, er omgitt av dramatisk natur.

45 kalksteinsøyer, på den høyeste kneiser fjellet 600 meter opp fra det turkise havet og danner et landskap som kan minne om Lofoten.

Mer enn 50 kritthvite strender, hemmelige laguner og tropisk vegetasjon, gjør ikke det. Her handler alt om øyhopping, snorkling og dykking.

Eventyrlige oppdagelser I den vesle havna i El Nido spiser svenskene Kristina Sundell (25) og Joakim Lind (31) frokost på en av kaféene i strandkanten.

BACKPACKERVENNLIG: De svenske sykepleierstudentene Kristina Sundell og Joakim Lind setter pris på de snille prisene på Filippinene. I El Nido fikk de dobbeltrom på et enklere hotell for 300 kroner natta. Foto: INGRID ANTHONSEN
BACKPACKERVENNLIG: De svenske sykepleierstudentene Kristina Sundell og Joakim Lind setter pris på de snille prisene på Filippinene. I El Nido fikk de dobbeltrom på et enklere hotell for 300 kroner natta. Foto: INGRID ANTHONSEN Vis mer

Backpackerne er på en to måneder lang rundreise i Asia, og har tilbrakt fem dager i El Nido.

- Stemningen er veldig avslappet. Her kan vi nyte et godt måltid med tærne i tidevannet og ta livet med ro, sier Joakim.

Paret har vært på båttur, padlet kajakk, lest og solt seg.

ØYPARADIS: I søvnige El Nido kan du finne en kritthvit strand nesten for deg selv. Foto: INGRID ANTHONSEN
ØYPARADIS: I søvnige El Nido kan du finne en kritthvit strand nesten for deg selv. Foto: INGRID ANTHONSEN Vis mer

- Vi padlet til øyer med vakre strender som vi hadde helt for oss selv. Ikke en turist å se! forteller Kristina.

Øyhopping Vi bestiller øyhopping gjennom en av de mange lokale turoperatørene som tilbyr daglige båtturer med de ulike rutene a, b, c og d.

På en sjutimers dagstur besøker båten fire-fem øyer, og her begynner eventyret.

- Mind your head! gliser guiden idet vi åler oss gjennom et hull i en fjellvegg.

PRIVAT TUR: Trimaranen i rutefart tar vanligvis 6-8 personer, men du får privat båt og mannskap til totalt 700 kroner dagen inkludert lunsj. Da kan du selv bestemme hvor lenge du vil bli på favorittøya. Foto: INGRID ANTHONSEN
PRIVAT TUR: Trimaranen i rutefart tar vanligvis 6-8 personer, men du får privat båt og mannskap til totalt 700 kroner dagen inkludert lunsj. Da kan du selv bestemme hvor lenge du vil bli på favorittøya. Foto: INGRID ANTHONSEN Vis mer

På den andre siden åpenbarer en øde postkortstrand seg med svaiende palmer, i beste Robinson Crusoe-stil.

På neste øy utforsker vi turkise laguner omgitt av stupbratte, grønnkledde klipper, og guidene serverer oss ferskgrillet lunsj med tropiske frukter til dessert. Hele herligheten har en prislapp på 200 norske kroner.

I TV-ruta Det var på El Nido at Alex Garland fikk inspirasjonen til boka «The Beach». På den største øya, Cadlao, ble den første sesongen av norske Robinsonekspedisjonen spilt inn i 1999.

Svenske og israelske sesonger av realityprogrammet har også blitt spilt inn i området, det samme har «Amazing Race» og avslutningsscenen til en av Jason Bourne-filmene. Stadig flere turister får øynene opp for øyparadiset.

- Turismen kom ordentlig i gang her på slutten av 1990-tallet, og vi ser ikke bort fra at Robinson-innspillingene er del av forklaringen, forteller Shirlette C. Somayo (30) ved El Nidos turistkontor.

Selv om turismen er hovednæring, er El Nido strippet for masseturismen man eksempelvis finner på den populære filippinske turistøya Boracay. El Nido har verken hotellkjeder, støyete nattklubber eller turisthorder.

- En av grunnene er at staten har strenge restriksjoner for utbygging i byen og på øyene, forklarer Somayo.

Ettertraktet dykkerparadis El Nidos natur er minst like spektakulær under vann. Havet byr på et av verdens mest mangfoldige marine liv, og er et eldorado for dykkere og snorklere. Her finnes mer enn femti arter korall, over 900 fiskearter, hvaler, hvithai, delfiner og utryddingstruede sjøskilpadder.

PÅFYLL: Båtguiden Allan sørger for at alle gjestene får ferskgrillet fisk, blekksprut, svin og kylling på en av øyene. Maten nytes på stranda. Foto: INGRID ANTHONSEN
PÅFYLL: Båtguiden Allan sørger for at alle gjestene får ferskgrillet fisk, blekksprut, svin og kylling på en av øyene. Maten nytes på stranda. Foto: INGRID ANTHONSEN Vis mer

- I dag så jeg en baby sykepleierhai! forteller dykkerinstruktør Andre Philippe Samayoa Bonin (31) entusiastisk. Han sitter på kafeen Habibi og underviser turister som skal ta dykkerlappen.

Guatemaleren har vært dykkerinstruktør i El Nido siden 2012, og har dykket i Karibia, Belize, Great Barrier Reef og Indonesia.

- Men ingenting kan måle seg med El Nido på grunn av mangfoldet av korall og fisk, sier Samayoa Bonin, som også er utdannet marinbiolog.

PARADISFERIE: Foto: INGRID ANTHONSEN
PARADISFERIE: Foto: INGRID ANTHONSEN Vis mer

For å ivareta mangfoldet må alle som skal utforske skjærgården, betale økoturismeavgift. Alle turistguider kurses i å forhindre at turister tråkker i stykker skjøre koraller eller mater fiskene. Forsøpling straffes med høye bøter.

Strømløs ferie Benedicte Westin (49) fra Bærum besøkte El Nido i fjor, da datteren jobbet som dykkerinstruktør her, og falt pladask.

- Jeg liker at stedet har beholdt et autentisk, avslappet preg, sier hun, og forbereder seg til å utforske havets hemmeligheter med dykkerinstruktør André.

I går kveld dunket hotellbesetningen på døra og ba henne slå av air-conditionen.

El Nido har så dårlig strømtilførsel at det ikke alltid er tilstrekkelig å kutte strømmen mellom 06 og 14 hver dag.

Finner hvilepulsen Internettforbindelsen er svært varierende, og byen har ingen minibank - så husk kontanter.

- Det er en del av sjarmen, back to basic. Her finner jeg virkelig hvilepulsen, smiler hun.

- Hva liker du best å gjøre her?

DRØM FOR ØYET: En rekke lokale turoperatører tilbyr øyhopping. Sjutimers båttur til fire-fem øyer inkludert ferskgrillet lunsj koster rundt 200 kroner per person. Foto: INGRID ANTHONSEN
DRØM FOR ØYET: En rekke lokale turoperatører tilbyr øyhopping. Sjutimers båttur til fire-fem øyer inkludert ferskgrillet lunsj koster rundt 200 kroner per person. Foto: INGRID ANTHONSEN Vis mer

- Minst mulig!

• Les også: Stort nærmere himmelen enn dette kommer du ikke.