SNART MAMMA: Din egen motivasjon kan være avgjørende for hvor vondt du har det under fødselen. FOTO: Istockphoto
SNART MAMMA: Din egen motivasjon kan være avgjørende for hvor vondt du har det under fødselen. FOTO: IstockphotoVis mer

Mer hjelp når fødselen drøyer

Rikshospitalet vil kutte pinetida med ny metode.

Noen få kan, irriterende nok, fortelle at de fødte nesten helt uten smerte. De åpnet seg i en fei og kjente nesten ingenting før pressriene begynte.

Andre har så vondt at de trygler om å bli lagt i narkose. Alle som skal føde første gang, frykter et maratonløp i slow motion, en lidelse uten ende.

- Langvarige fødsler er en utfordring som ikke alltid blir løst på en god måte, sier Lise C. Gaudernack, jordmor ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet.

Fra vondt til verre Fødselssmerter kan deles inn i to hovedgrupper:

I starten kommer smertene fra livmoren og livmorhalsen. De kan minne om menstruasjonssmerter, men er betydelig sterkere. Du kjenner gjerne en indre smerte i bekkenet og ryggen når riene trekker livmoren sammen og åpner livmorhalsen.

I fødselens utdrivningsfase, når livmorhalsen har utvidet seg og babyen skal ut, oppstår smerten fra vev som presses, strekkes og kanskje revner. Denne smerten er skarpere, mer konkret og tydeligere lokalisert.
Tenk positivt Din egen motivasjon kan være avgjørende for hvor vondt du har det under fødselen. Din egen aktivitet underveis kan også spille en rolle.

Har du en positiv innstilling, og klarer å slappe av mellom riene, er sjansen stor for at du klarer deg kjempefint - med eller uten smertelindring.

For dette er fakta: Hvis fødselen varer i 10 timer, kan du forvente mindre enn 1,5 timer sammenlagt med smerte.

Dette kommer fram i en nederlandsk studie som er gjengitt i boka Proactive Support of Labour (på norsk: Proaktiv støtte under fødsel).
På og av Du har med andre ord ikke vondt hele tiden. Smertene er intense på toppen av en ri, men flater fort ut igjen. Vit også at halvparten av alle førstegangsfødende klarer å føde på under seks timer fra jordmor konstaterer at fødselen er i gang.
Som en treningsøkt Både åpningsfasen og trykkefasen varer lenger for førstegangsfødende enn for flergangsfødende. Fødselen er nemlig en skikkelig treningsøkt for livmormuskelen og underlivet ellers. Når du først har født én gang, vil muskelen holde seg veltrent til du skal føde neste gang.

- Riearbeidet vil derfor være mer effektivt hos en som har født før. I tillegg er også annet vev tøyd og strukket, sier Lise Gaudernack.
Fare for komplikasjoner Det hender at førstegangsfødende med langsom fremgang ikke blir fanget opp før det er for sent å sette inn tiltak. For sent er det når livmoren, som en hvilken som helst annen muskel, blir så sliten og full av melkesyre at riene ikke lenger har den effekten de burde ha.

Åpningsfasen kan altså gå så langsomt at kroppen ikke kommer helt i mål før den er utslitt. Da øker også faren for komplikasjoner.
Ny metode i Norge Proaktiv støtte under fødsel er ganske nytt i Norge, og Gaudernack en av pådriverne for metoden ved Rikshospitalet. I slutten av april hadde den nederlandske fødselslegen Paul Reuwer kurs for norske leger og jordmødre.

Ifølge denne metoden bør vi anta at fødselen er i gang allerede ved én centimeter åpning dersom livmorhalsen er helt avflatet, og dersom den fødende har smertefulle rier. Dette er nå praksis ved fødeavdelingen på Rikshospitalet.

Deretter er det viktig å følge med på fremgangen, særlig hos dem som har hatt vondt lenge. Dersom jordmoren konstaterer at fremgangen er for langsom, kan hun sette inn tiltak, for eksempel ved å ta fostervannet eller gi riestimulerende drypp.
Flere undersøkt tidlig Proaktiv støtte handler om å tenke litt nytt om fødselshjelp. I stedet for å be fødekvinnen om å holde ut lengst mulig hjemme, kan hun komme inn til en undersøkelse for å få konstatert om fødselen er i gang, og om hun har normal fremgang.

- Dermed blir flere undersøkt tidlig. Likevel kan det bli mindre å gjøre totalt sett, fordi færre vil få komplikasjoner som følge av for lange fødselsforløp, forklarer Gaudernack. - Prognosene blir bedre så fort du kommer deg over tre - fire centimeter uten problemer.
Motiverende å se slutten Gaudernack mener det bør være et mål at førstegangsfødende skal ha tettest mulig oppfølging av en jordmor gjennom hele fødselen, noe som kan være en utfordring på store og hektiske fødeavdelinger.

Et annet viktig mål er å kunne slå fast omtrent på hvilket tidspunkt fødselen vil være overstått. Dette er normalt mulig når den fødende har vært cirka tre timer på fødeavdelingen. Det kan virke motiverende på utholdenheten å ha et konkret mål som stadig nærmer seg.
Smertefull arv Professor Audun Stubhaug er leder ved Avdeling for smertebehandling ved Oslo universitetssykehus.

Han har forsket mye på smerte, og viser til flere tvillingstudier som konkluderer med at over 50 prosent av variasjonen i smertefølsomheten skyldes arv.

- Smertesystemene våre er helt forskjellige. Det kan være en rekke genetiske årsaker til at noen kjenner mye, mens andre kjenner lite.
Bør få smertebehandling Professoren mener det er viktig at alle fødende får individuelt tilpasset behandling. Alle som ønsker det, bør få smertebehandling, og det er ingen grunn til å føle seg mislykket om du ikke vil klare deg uten.

- Fødselssmerter er de sterkeste ikke-behandlede smertene som tillates i norske sykehus. Dessverre kan noen fødende oppleve få beskjed om at sykehuset ikke har noe å tilby dem. Heldigvis har de fleste sykehus varierte tilbud, slik at alle får den smertelindring de ønsker, sier Stubhaug.
Epidural Ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet får over halvparten av de førstegangsfødende epidural .

- Epidural kan hjelpe redde fødende til å åpne seg fortere. Om det gis før fødselen er ordentlig i gang, kan riene bli svekket, men etter cirka fem centimeters åpning er det faktisk få bivirkninger ved epidural, forklarer Lise C. Gaudernack.

Uansett: Hvis det er noe som kjennetegner fødselssmerter, er det at vi har en tendens til å fortrenge dem. Før du vet ordet av det går du og snakker om å føde flere barn.

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre og Barn for Klikk.no. Les her.

NY METODE: Proaktiv støtte under fødsel skal bidra til at flere får jordmorhjelp tidligere i fødselsforløpet. Oslo Universitetsssykehus Rikshospitalet er først ute med å prøve ut metoden i Norge. FOTO: Scanpix
NY METODE: Proaktiv støtte under fødsel skal bidra til at flere får jordmorhjelp tidligere i fødselsforløpet. Oslo Universitetsssykehus Rikshospitalet er først ute med å prøve ut metoden i Norge. FOTO: Scanpix Vis mer

Les også:
10 steg til en enklere fødsel
Yoga for bedre fødsel
Unngå alvorlige rifter under fødselen
Det første vi sa etter fødselen
Svangerskapet fra uke til uke