Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Merk deg denne forskjellen!

Nye skilter skal gjøre det lettere å ferdes i naturen.

NYE SKILTER: Det blå er for nybegynneren, mens det svarte er for eksperten. Det er greit å vite når du skal velge rute, for det er ingen spøk å havne i for krevende terreng. Foto: DNT/MERKEHÅNDBOKA
NYE SKILTER: Det blå er for nybegynneren, mens det svarte er for eksperten. Det er greit å vite når du skal velge rute, for det er ingen spøk å havne i for krevende terreng. Foto: DNT/MERKEHÅNDBOKA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

DinSide.no: Å komme seg ut i naturen kan være en fornøyelse for kropp og sjel så lenge du har forberedt deg.

En ting er nødvendig påfyll i form av mat og drikke, for det fins utallige smarte produkter å ta med seg; enten det nå er toastjern for bål, en primus-brødrister, eller ganske enkelt rett i koppen-løsninger.

Men det viktigste er selvsagt å vite hvor du skal gå eller hvilke områder du bør unngå, noe som spesielt er viktig nå som vær- og føreforholdene kan endre seg raskt.

Og her spiller selvsagt skiltene en viktig rolle. Da er det viktig å være klar over at merkesystemet endres.

innføres det nemlig et felles merkesystem i Norge, med en egen mal for hvordan skilt og merker skal se ut, og hva de betyr. Målet er ganske enkelt å gjøre det lettere å orientere seg.

- Det skal bli veldig mye lettere å komme seg ut på tur, og det skal bli lettere for turister som kommer til Norge, når vi nå også innfører det internasjonale systemet for gradering av rutene, sier Anne Mari Aamelfot Hjelle, assisterende generalsekretær i DNT til DinSide.

Samarbeid på tvers Merking av stier og løyper og turområder er ikke noe nytt i norsk sammenheng: Ifølge Hjelle i DNT kom den første vardeinstruksen allerede i 1909.

Det som har vært utfordringen for turfolk, har selvsagt vært at det har vært litt ymse med skiltingen, både i utbredelse og i utforming. Ifølge en undersøkelse fra Innovasjon Norge etterlyser også turistene bedre skilting når de bruker naturen på ferien i Norge.

Merk også de brune skiltene som viser severdigheter langs bilveien.

Det er DNT som sammen med Friluftsrådenes Landsforbund (FL), Innovativ Fjellturisme og Innovasjon Norge har utviklet en ny merkehåndbok med et helhetlig system for alle som tilrettelegger for naturvennlig ferdsel for vandring, skigåing, sykling og ferdsel på vann.

Dette skal sikre at folk finner fram i den norske naturen.

DEN VIKTIGE FORSKJELLEN: Symbolet til venstre viser merking av skiløype med graderingen SORT, altså med vanskelighetsgrad EKSPERT. Symbolet til høyre viser ganske enkelt til en skiløype som ikke er gradert, altså ikke kjent vanskelighetsgrad. Foto: DNT/MERKEHÅNDBOKA
FLERE MERKER: Disse merkene for egnede aktiviteter vil du også kunne støte på med gradering/fargekoder, som angir vanskelighetsgrad. Foto: DNT/MERKEHÅNDBOKA
GRADERT ETTER VANSKELIGHETSGRAD: Fra enkel til ekspert. Foto: DNT/MERKEHÅNDBOKA
FORSKJELLEN: Terrengsykling for eksperten (til venstre) og ugradert løype (til høyre). Foto: DNT/MERKEHÅNDBOKA
SYKKELMERKING: Legg også merke til denne forskjellen: Symbolet til venstre viser vei til terrengsykling, mens det til høyre viser vei til utforsykling. Foto: DNT/MERKEHÅNDBOKA
IKKE GRADERT: Disse aktivitetene kommer ikke med gradering. Foto: DNT/MERKEHÅNDBOKA
TIL INFO: Dette er rene informasjonssymboler. Foto: DNT/MERKEHÅNDBOKA
SLIK BLIR DET: Eksempler på skilting med gradering. Foto: DNT/MERKEHÅNDBOKA
VISER VEI: Fra venstre Per-Arne Tuftin (Innovasjon Norge), Nils Øverås (Den Norske Turistforening), Morten Dånes (Friluftrådenes Landsforbund) og Knut Koren (Innovativ Fjellturisme). Foto: SINDRE THORESEN LØNNES

- Målet er at alle som bruker naturen, skal møte på likt system for merking og tilrettelegging uansett hvor i Norge de beveger seg. Når folk kjenner igjen skiltene og systemet, gjør vi det enklere for folk å få gode naturopplevelser, sier Nils Øveraas, generalsekretær i DNT.

Tryggere på tur - Det har også tidligere blitt brukt symboler, men alle har hatt forskjellige typer symboler. Nå er de laget mer moderne, slik at de også kan brukes på nett og i publikasjoner. De gamle symbolene var for detaljerte til at de egnet seg til dette, forteller Hjelle til DinSide.

Det er Kartverket som har laget symbolene, i samarbeid med redaksjonen for Merkehåndboka.

Samtidig med at selve symbolene blir enklere, innføres også fargegradering av turområdene i utstrakt grad.

Dette er noe som er kjent også fra andre land, og som også foreningen Innovativ Fjellturisme utviklet for bruk i Norge i 2006 - med utgangspunkt i internasjonale standarder.

Når dette nå tas inn som en del av merkesystemet, betyr det at du vil kunne støte på dette enda flere steder enn tidligere.

Merk at det ikke er et krav om gradering: Aktivitetene kan også merkes med skilt som ikke graderer ut fra vanskelighetsgrad.

Fargegraderingene Graderingen følger en fargeskala mange kjenner igjen fra alpinløypene. Den går fra grønt (enkel) via blått (middels) og rødt (krevende) til svart (ekspert). Dette gjelder for løyper for turgåing, skigåing, tursykling, terrengsykling og utforsykling. En ugradert løype vises for eksempel med svart figur på hvit bakgrunn, og du ser dem alle i bildespesialen.

Fargegraderingen kan hjelpe deg til å velge riktig løype ut ifra dine fysiske forutsetninger. Slik ligger det også til rette for tryggere ferdsel.

Merking eller ei: Du har vel med deg kart og kompass? Her kan du friske opp kart- og kompass-kunnskapene

Som bakgrunn for graderingen ligger forhold som høydemeter, underlag, tekniske utfordringer, lengde etc.

Du kan lese mer om graderinger og hva de betyr for de ulike aktivitetene, i Merkehåndboka.

Starter nå Alle organisasjonene som driver med merking av turområder, vil nå kurses i hvordan dette skal gjøres riktig. Hjelle sier til DinSide at merkingen vil starte i sommer.

- Det er mange som kommer til å bli satt opp i sommer. I løpet av de tre årene vi har prosjektfinansiering for, vil man se en stor forskjell, sier Hjelle.

- Det er ikke slik at vi kaster gamle skilt, men de nye vil komme på mange nye stier som ikke er merket tidligere, sier hun.

Og så vil selvsagt gamle skilt bli byttet med disse nye ved behov.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Flere saker får du her:
Vet du når isen er trygg?
Her kan du sjekke snø- og løypeforholdene FØR du reiser på skitur
Alt du bør vite om piggdekk til sykkelen
De aller letteste tursekkene?

Hele Norges coronakart