Merket for livet av en veltet tekopp

Resulterte i kraftige infeksjoner og hudtransplantasjoner for 1-åring.

SKÅLDET: Slik så 1-åringen ut samme kveld som han veltet en kopp te over seg. FOTO: Oslo universitetssykehus, Ullevål
SKÅLDET: Slik så 1-åringen ut samme kveld som han veltet en kopp te over seg. FOTO: Oslo universitetssykehus, UllevålVis mer

|||  Ved åttetida en morgen helte mamma varmt vann i en tekopp og satte den på bordet. Deretter snudde hun seg, åpnet kjøleskapet og strakte seg etter melkekartongen. Hun trodde sønnen (1½) lekte i et annet rom - helt til hun plutselig hørte et skrik.

Da hun snudde seg, så hun at sønnen var våt på hele bodyen og strømpebuksa.

Kan du førstehjelp? Vi har laget instruksjonsvideoer sammen med Norsk Luftambulanse.

Omfattende skader Denne familien fra Oslo er ikke alene.

Rundt 50 barn med alvorlige brannskader blir lagt inn på Barnekirurgisk avdeling på Ullevål i Oslo hvert år. Barn mellom 1 og 2 år som er blitt skåldet av kaffe eller te, er overrepresentert.

- Vi tror ikke foreldre er klar over hvor omfattende skader en kopp te eller kaffe kan gjøre på et lite barn, sier spesialsykepleier Inger-Lise Bråtelund.

Barna var så raske Barn får også skåldingsskader fra vannkokere, kjeler, tekanner, presskanner, boller med varmt vann og vann direkte fra springen, men gjengangeren er koppen med varmt vann, te eller kaffe.

- Vi får ofte høre i etterkant at foreldrene er overrasket over hvor store brannskader barna har fått. Det er skremmende. Vi får også høre at det skjedde så fort, at barna var så raske, sier Bråtelund.

Ulykken skjer gjerne når foreldrene blir opptatt med noe annet etter å ha satt en kopp med varm drikke i nærheten av bordkanten.

Kan få varige mén - Barna må gjennomgå mange sårskift, narkoser, transplantasjoner og noen ganger også infeksjoner som forverrer situasjonen. De opplever mye ubehag og smerter.

- Og det er selvsagt forferdelig for foreldrene å se barnet sitt på denne måten. De føler seg hjelpeløse, samtidig som de også sliter med skyldfølelse, sier Bråtelund.

Barna kan få varige mén, som arrdannelse og funksjonsnedsettelse. Skaden skjer ofte på brystet, noe som er verre for jenter enn for gutter.

Det er heldigvis en del du kan gjøre for å sikre barn mot brannskader hjemme.

Ikke smør på tannkrem eller olje Bråtelund mener foreldre bør får vite hvor livsviktig det er å forebygge at slike ulykker skjer. I tillegg er det nødvendig å informere om hvordan skåldingsskader skal behandles.

- Vi synes for mange barn kommer inn med skåldingsskader, og da spesielt av en kopp te eller kaffe.

- Det har kommet barn hvor skaden ikke har vært avkjølt med én gang, noe som er veldig viktig for å forhindre dypere skade. Noen har smurt på tannkrem, smør, egg, olje eller lignende, noe som kan forverre skaden.

Huden skallet av Foreldrene til 1-åringen fra Oslo gjorde alt riktig.

Mammas første innskytelse var å vrenge av gutten klærne, bære ham med seg inn på badet og legge ham i badekaret. Hun satte på vannet, litt kaldere enn lunket.

Sønnen skrek bare mer og mer. Huden hans skallet av i store flak.

Pappa ringte legevakta som bekreftet at de gjorde det rette. De fikk beskjed om å gi sønnen Paracet og fortsette nedkjølingen i minst tre kvarter før de dro til til legen.

I ambulanse til Ullevål Gutten hadde brannsår fra haka og ned til bleiekanten. Mamma pakket ham inn i våte håndklær og hadde ham i armene sine i baksetet. På legevakta i Oslo sto fire personer klare til å ta dem imot. Da var han nedkjølt og blå på leppene.

Legene ga ham Paracet og varmet ham forsiktig opp. De stelte sårene og sendte gutten videre med ambulanse til akuttmottaket på Ullevål. Der ble han bandasjert og innlagt på barneintensiven.

Infiserte sår - Vi skjønte ikke hvor alvorlig det var. Han var da i ganske fin form og spiste godt, sier guttens mamma til Foreldre.no.

Dessverre ble sønnen fort verre. Den andre kvelden på sykehuset fikk han høy feber og diaré. Han bare skrek når han var våken, og det var vanskelig å få kontakt med ham.

- Ulykken skjedde på mandag, og først på torsdag åpnet de bandasjen. Sårene så veldig ille ut. De var infiserte, og et stort område var tredjegradsforbrent. Vi spurte rett ut om han kom til å overleve.

Transplanterte hud Legene ville operere med én gang. De fjernet alt som var infisert og transplanterte hud fra låret hans til brystet. I tillegg fikk han en kraftig antibiotikakur, morfindrypp og intravenøs næring.

Tilstanden ble gradvis mer stabil. Litt over to uker etter ulykken fikk de komme hjem på permisjon, men 1-åringen måtte likevel inn på sykehuset for å skifte bandasje annenhver dag.

Det var nødvendig med narkose for at han skulle ligge rolig.

Ble matet med sonde En ny infeksjon førte til hull i den transplanterte huden, men heldigvis grodde dette igjen av seg selv. I den perioden var det nødvendig med bandasjeskift, og dermed narkose og faste hver dag. Han ble sondematet for at han skulle få i seg nok næring.

Fem uker etter innleggelse ble bandasjene fjernet. Først da ble 1-åringen skrevet ut fra sykehuset.

Ville ikke sove alene Opplevelsen var nok en psykiske belastning for den lille gutten.

- Han var engstelig og veldig klengete på meg, særlig hvis fremmede kom inn døra. Han klarte heller ikke sove alene, verken om natta eller dagen, forteller mamma.

Under klærne skjuler det seg store arr som kommer til å blekne, men aldri helt forsvinne.

- Sinnssykt dårlig samvittighet - Vi fikk oss et skikkelig sjokk. At en tekopp kan være så farlig, hadde jeg aldri kunnet forestille meg. Det er lett å tenke at det er bare er å kjøle ned brannskaden, så går det bra, men etter nedkjølingen er det masse igjen. Det kan oppstå komplikasjoner og alvorlige infeksjoner, forteller mamma.

Hun har tenkt mye på at om sønnen hadde blitt skåldet i ansiktet, kunne han blitt blind eller kvalt eller fått store, stygge arr som aldri går bort. Det var flaks at det traff der det traff.

- Jeg har hatt sinnssykt dårlig samvittighet. Jeg var ikke forsiktig nok. Det hjelper ikke hva folk sier. Om han hadde blitt blind eller fått store arr i ansiktet, vet jeg ikke om jeg noen gang hadde klart å slappe av.

Les også:
Slik sikrer du barn mot fallulykker i hjemmet
Sjekk om du bør tegne barneforsikring
Dette gjør du hvis barnet blir forgiftet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.