FOLKELIG GOURMET: Michelin-restauranter er fristende, men ikke aktuelt for alle. I Oslo har to restauranter Michelinutmerkelsen Bib Gourmand, steder hvor du spiser godt og rimelig. Restaurant Eik (bildet) er en av dem. Her får du valuta for pengene, mener Michelininspektørene - og Dagbladets anmeldere. Michelin-guiden anbefaler også spisesteder ved å gi dem utmerkelsen kniv og gaffel (se faktaboks). Foto: DAGBLADET
FOLKELIG GOURMET: Michelin-restauranter er fristende, men ikke aktuelt for alle. I Oslo har to restauranter Michelinutmerkelsen Bib Gourmand, steder hvor du spiser godt og rimelig. Restaurant Eik (bildet) er en av dem. Her får du valuta for pengene, mener Michelininspektørene - og Dagbladets anmeldere. Michelin-guiden anbefaler også spisesteder ved å gi dem utmerkelsen kniv og gaffel (se faktaboks). Foto: DAGBLADETVis mer

Michelin på budsjett: Når du ikke har råd til Michelin-stjernemat

Stjerneløse steder med god mat til priser du kan leve med.

Hva gjør du når lysten på gourmetmat er større enn  tjukkelsen på lommeboka? Eller koster summen du har lyst til å bruke på andre ting?

For vil du spise «stjernemat», må du punge ut. På Maaemo (tre stjerner i Michelin-guiden) koster en middag for to åtte tusen kroner.

Statholdergaarden, som har hatt sin michelinstjerne i årevis, er heller ikke noe sted du uten videre stikker innom. Selv den hippe Michelin-nykomlingen Kontrast kan for mange være utenfor budsjett.

Bib til folket Løsningen kan være Bib Gourmand, en egen utmerkelse i Michelin-guiden. Bib Gourmand-restauranter ligger hakket under michelinstjerne, men er blitt oppdaget av guiden og funnet verdig en utmerkelse.

Ser du Bib Gourmand på døra, betyr det at Michelin mener du her spiser rimelig og godt.

To restauranter i Oslo har fått Bib Gourmand i 2016. Den ene er Johnny Eikefjords restaurant Eik, som har hatt utmerkelsen lenge. Den andre er nykomlingen Smalhans, der Dagbladets kokk Karla Siverts er kjøkkensjef.

Sammen med kokken Arne Brimi alternerer Siverts ukentlig om å dele fristende oppskrifter med Dagbladets lesere.

Også Vaaghals i Bjørvika, hvor Brimi er medeier, er nevnt i Michelin-guiden (se fullstendig listen nedenf.

Null mose Restaurant Eik har en trofast tilhengerskare, på grunn av den rikholdige menyen, de lave prisene og det innbydende lokalet et steinkast fra Karl Johan.

Les også: Michelin-stjerne til Kontrast og Re-Naa, tre stjerner til Maaemo 

NY: Restaurant Bokbacka på Frogner har tatt anmelderne med storm de siste månedene. Her gjemme det seg tartar av hjort under det grønne. Foto: SCANPIX
NY: Restaurant Bokbacka på Frogner har tatt anmelderne med storm de siste månedene. Her gjemme det seg tartar av hjort under det grønne. Foto: SCANPIX Vis mer

På Eik får du følelsen av å være på en langt dyrere restaurant, uten at det blir jålete. Interiøret er tiltalende, maten «befriende fri for fløytende nitrogen og kortreist mose» konkluderte Dagbladets Robinson og Fredag da spiseparet besøkte stedet i fjor vår.

Våre anmeldere satte pris på å «slippe molekylær gastronomi og ny nordisk økologi i en høyere potens».

Råvarene på restaurant Eik er verken eksklusive eller eksotiske, men de tilberedes så godt at det kan bli fest på tallerkenen likevel, mente våre anmeldere som ga restauranten en solid femmer på terningen.

Menyene skifter ukentlig. En treretters meny koster 395, deretter en hundrelapp mer for hver rett.

Rocka gourmet Smalhans er også gourmet til folket, mener Michelin-inspektørene.

SMALHANS: Michelininspektørene mener restaurant Smalhans er et sted hvor du spiser godt og rimelig i Oslo. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
SMALHANS: Michelininspektørene mener restaurant Smalhans er et sted hvor du spiser godt og rimelig i Oslo. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Bak restauranten står tre venner med fartstid fra den rocka gourmetrestauranten Palace Grill: mesterkokk Tom Victor Gausdal, Stian Floer og Anders Braathen. Som kjøkkensjef valgte de altså Karla Siverts.

Gaudal, Floer og Braathen har, sammen med Anders Braathen, etablert kokkekollektivet Lava, og jobber for å gjøre Oslo til en mat-destinasjon.

Ordet Smalhans forbindes gjerne med slunken lommebok og fattigslige kår. På Smalhans er tanken å snu det til et honnørord.

Med god utnyttelse av råvarene ønsker restauranten å tilby enkle hjemmelagde retter til en god pris.

MANGE RETTER: Bon Lio serverer spennende mat, men vit at du bare kan bestille en fast meny. Foto: ANETTE KARLSEN
MANGE RETTER: Bon Lio serverer spennende mat, men vit at du bare kan bestille en fast meny. Foto: ANETTE KARLSEN Vis mer

Før klokka 18 kan du få dagens rett til 175 kroner. Seinere får du valget mellom fem (små) retter til 425 kroner eller åtte-ti serveringer til 615 kroner. Dette er ikke fulle retter. Tanken er at alle rundt bordet skal dele.

Da Robinson og Fredag besøkte stedet gikk de for den største menyen, med både østers og hummer, og ble ikke skuffet.

Er du ute for å spise ungt og kult, er dette stedet. Vil du ha et mer påkostet og formelt lokale, velg Eik.

Alt i alt nevner Michelin et 30-talls spisesteder i Oslo i sin nye guide. For en komplett liste se faktaboks. Merk at Fauna, til stor skuffelse for Michelin-inspektør Rebecca Burr, stenger til sommeren.

White Guide Men Michelin er langt fra alene om å guide deg til gode restauranter. White Guide, som har spesialisert seg på Norden, er den røde guidens argeste konkurrent.

GODE SMAKER: Bon Lios søsterrestaurant Otro Lio ligger på Majorstuen. Her potet kokt i fett fra Stangekylling, servert med arugakaviør og aioli. Foto: SCANPIX
GODE SMAKER: Bon Lios søsterrestaurant Otro Lio ligger på Majorstuen. Her potet kokt i fett fra Stangekylling, servert med arugakaviør og aioli. Foto: SCANPIX Vis mer

Her finner du blant annet Arakataka, som mange mener burde hatt en Bib Gourmand for lengst. Er du i det italienske hjørnet kan du trygt prøve Baltazar eller Skur 33, begge drevet av Italia-kjenneren Dag Tjersland.

Helt billig er det ikke på Bon Lio, men spennende smaker er du sikker på å få. Det samme gjelder søstersteder Otro Lio.

Dessuten kan du følge kokkene. De går ikke bare på steder med Bib Gourmand-skilt på døra.

Kokkenes hemmelige oaser I Oslo er Le Benjamin yndlingsstedet til Michelin-kokken Bent Stiansen og Robinson & Fredag, mens Pjoltergeist er favoritten til blogger og foodie Anders Husa - og til mesterkokken Bård Greni.

Også nykomlingen Bokbacka har fått en skikkelig fanskare. Et måltid her koster sine hundrelapper, men byr på matminner som varer lenge.

HØYT ELSKET. Restaurant Arakataka serverer Oslos kanskje billigste gourmetmat i et trivelig lokale. Foto: ARAKATAKA
HØYT ELSKET. Restaurant Arakataka serverer Oslos kanskje billigste gourmetmat i et trivelig lokale. Foto: ARAKATAKA Vis mer

Da Robinson og Fredag besøkte stedet, var dommen unison: Et av de beste måltider vi har spist på lenge.

Tripadvisor er på mange måter i utakt med Oslo-anmelderne. Da «Hos Thea» ble kåret til Oslos beste, hevet mange øyebrynet. Heller ikke Indi Spice kvalifiserer til å havne blant hovedstadens ti beste, mente våre anmeldere nylig.

Tripadvisors fortreffelighetsbevis til Brasserie France, Le Benjamin og Dinner, tiltredes derimot av de fleste som kjenner hovedstadens over 1000 hovedsteder.

Vil du spise sushi i eliteklassen i Oslo, skal du til Hanami, Alex eller Nodee, men det finnes godt med andre sushisteder hvor du får valuta for pengene også. Prøv for eksempel Jonoe i Ringnes Park.

Utsikt til god mat Er du opptatt av økologisk mat og ikke kan gå for michelin-stjerne, prøv Kolonihagen på Frogner. Eller Maschmanns på Sjølyst. Restaurant Jor har også økologisk mat, men Dagbladets anmeldere var ikke udelt begeistret da de besøkte restauranten.

POPULÆR NYKOMLING: Restaurant Bokbacka i Skovveien på Frogner. Foto: SCANPIX
POPULÆR NYKOMLING: Restaurant Bokbacka i Skovveien på Frogner. Foto: SCANPIX Vis mer

Også andre anmeldere har vært skuffet.

Er det ikke bare god mat, men også utsikt du er på jakt etter, ta turen til Akershus festning og Festningen restaurant, hiv deg på bussen til Grefsenkollen restaurant eller sett deg på Ekebergtrikken og gå av ved den gamle Sjømannsskolen.

Da har du bare noen meter igjen til Ekebergrestauranten og det mange mener er Oslos aller beste utsikt.