Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Michelin-stjerne til Kontrast og Re-Naa, tre stjerner til Maaemo

Første norske restaurant utenfor Oslo med stjerne i boka.

(Dagbladet): Endelig kan jubelen stå i taket på restaurant Kontrast i Oslo. Også Stavanger har fått sin første Michelin-stjerne. Svein Erik Renaa, eier av Re-Naa i Stavanger, har etter mange års godt arbeid på kjøkkenet endelig fått lønn for strevet.

Størst for restaurant-Norge er nok likevel nyheten om at Maaemo fikk en velfortjent tredje stjerne. Dermed er de historiske siden de kan smykke seg med tittelen som den første norske restauranten som har tre stjerner i den eksklusive guiden.

I formiddag presenterte Michelin sin nordiske guide for 2016. Pressekonferansen ble overført på Dagbladet fra Hotel d'Angleterre i København. Guiden utgis for andre gang.

Robinson & Fredag om Maaemo: Naturtalent

Stjerneskudd

I går var det bare to restauranter med Michelin-stjerner igjen i Norge. Begge holdt til i Oslo; Maeemo med to stjerner og Statholdergaarden, som i en årrekke har hatt én stjerne.

Ylajali hadde også en stjerne, men la ned ved nyttår. Restaurant Fauna, som også hadde én stjerne, har besluttet å gjøre det samme.

Fauna beholder likevel sin stjerne, det samme gjelder Statholdergaarden.

Nå har vi altså fem restauranter, Re-Naa og Kontrast med én, og Maaemo med tre.

Smalhans i Oslo, der Dagbladets kokk Karla Siverts er kjøkkensjef, fikk Bib Gourmand, en utmerkelse som går til gode og rimelige spisesteder.

Dete bettyr stjernene

Å få en Michelin-stjerne er en enorm anerkjennelse. En stjerne bringer prestisje, og fulle restauranter.

STORMENDE JUBEL: På Maaemo i dag: (fra venstre) Halaigh Whelan McManus, David Taylor, Jordan Bailey, James Goodyear, Benedikt Gerster og Emily Walden Harris. Foto: BJØRN LANGSEM
STORMENDE JUBEL: På Maaemo i dag: (fra venstre) Halaigh Whelan McManus, David Taylor, Jordan Bailey, James Goodyear, Benedikt Gerster og Emily Walden Harris. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Mange tilreisende er opptatt av å prøve restauranter som har et kvalitetsstempel. Blant guidene er Michelin den gjeveste, selv om den nordiske White Guide også vinner terreng.

I måneder har ryktene svirret om hvem som kan få lønn for strevet i årets guide. Mange håpet at det endelig skulle gå veien for Lysverket i Bergen, da den tre år gamle restauranten har vakt oppsikt internasjonalt.

Medeier og kjøkkensjef Christopher Haatuft har blant annet fartstid tre-stjerners Michelinrestauranten Per Se, ansett som en av verdens ti beste restauranter.

Slik gikk det dessverre ikke. Men svenske Michael fikk som mange ventet en stjerne til restaurant Kontrast.

- Det er lov til å håpe, sa Svensson til Dagbladet for noen dager siden. Han vet at Michelin har vært på besøk. Det har de tvitret om.

Mikael Svensson (34) har gjort seg sterkt bemerket i Oslo med nyskapende nordisk mat. «En smaksopplevelse i særklasse» mente Dagbladets anmeldere «Robinson og Fredag» da de besøkte restauranten.

At anmelderne og gjestene er fornøyd, lager ny nordisk mat og er en av kokkenes favoritter, betyr ikke automatisk at Michelin-inspektørene blar opp en stjerne.

Les også: Slik blir restaurantene vurdert.

Utvider nedslagsfeltet

I fjor fikk den franske guiden kritikk for slett arbeid i Norden.

Det kom da fram at inspektørene ikke engang hadde tatt seg bryet med å reise til byer utenfor Oslo. Dagbladets Andreas Viestad og stjernekokk Eyvind Hellstrøm var blant kritikerne.

I år har guiden utvidet fra Nordic Cities til «bare» Nordic Guide, og besøkt restauranter også utenfor de nordiske byene.

Blant restaurantene som har fått en stjerne utenfor de store byene er Daniel Berlins restaurant i Skåne og Paul Cunninghams Henne Kirkeby Kro på Jylland, slik tippet av flere i Dagbladet i går.

Michelin-guiden er gratis og kan lastes ned fra app-store eller Google play, men merk at den ikke er oppdatert med 2016-resultatene ennå.