<strong>PÅ TOPP I BERGEN:</strong> Restaurant 1877 er stemt fram som Bergens beste restaurant på TripAdvisor. Foto: ØYSTEIN GRUTLA HAARA
PÅ TOPP I BERGEN: Restaurant 1877 er stemt fram som Bergens beste restaurant på TripAdvisor. Foto: ØYSTEIN GRUTLA HAARA Vis mer

Michelin, White Guide, TripAdvisor: Slik blir restaurantene vurdert

Kan du stole på de forskjellige listene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vi nordmenn blir stadig mer opptatt av god mat - og ikke minst hva som er i maten vi spiser.

Vi er opptatt av andres anbefalinger, og tyr stadig til blogger, avisanmeldelser og sider som TripAdvisor for å finne ut hvor ens neste bedre måltid skal inntas.

I tillegg har man Michelin-guiden og The White Guide som to av mange restaurantguider. Sistnevnte er en restaurantguide som dekker hele Norden.

Men kan du stole på disse listene? Vi har sett nærmere på hva som skal til for å få en restaurant på topplista i de ulike guidene.

Guide Michelin Michelin-guiden er den mest prestisjefulle restaurantguiden. Den første guiden kom allerede i år 1900, og ble delt ut gratis til alle som kjøpte bil. Som navnet tilsier, er det dekkgiganten Michelin som ga ut guiden.

Ettersom det på denne tiden bare fantes rundt 3000 biler i Frankrike, hadde guiden to formål: én, å slite ut dekkene sine, slik av de måtte kjøpe nye. To, spre interessen for biler, slik at flere skulle kjøpe biler - og dermed trenge dekk.

Vurderingen gjøres av egne inspektører, og gode restauranter belønnes med én til tre stjerner.

Systemet med stjerner ble introdusert på 30-tallet. I guiden er det bare maten som blir gitt stjerner, mens service, miljø og øvrige inntrykk belønnes med bestikk.

Dette betyr stjernene I tillegg til restauranter, får også hoteller Michelin-stjerner. De blir belønnet på lik måte for sitt miljø og komfort, da med hussymboler i forskjellige størrelser.

<strong>DROPPET:</strong> Bookatables liste ble droppet i denne artikkelen. Les hvorfor i faktaboksen. Foto: SKJERMDUMP/bookatable.com
DROPPET: Bookatables liste ble droppet i denne artikkelen. Les hvorfor i faktaboksen. Foto: SKJERMDUMP/bookatable.com Vis mer

- Tre stjerner i Michelin-guiden betyr at en restaurant er verdt en reise i seg selv.
- To stjerner betyr at restauranten er verdt en omvei.
- En stjerne betyr at det er en eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori.

I Oslo har det kommet flere restauranter som markerer seg internasjonalt med Michelin-stjerner, se hvilke i faktaboksen til høyre for artikkelen.

Får man en stjerne (eller to), blir man kjempestolt: Slik som Maaemos kjøkkensjef ble tidligere i år.

- Ingen mønstre for inspektørene - Antall inspektører endres hele tiden. I tillegg jobber de på kryss og tvers av landene, sier den nordiske Michelin Guidens sjefredaktør, Rebecca Burr.

I den nye kinofilmen «Burnt», snakker kokkene om hvordan de kjenner igjen Michelin-inspektører - for eksempel at de blant annet bestiller en halvflaske med vin.

Sånn er det ikke i virkeligheten.

- Vi slipper ikke gafler på gulvet eller noe slikt. Det finnes ikke noe mønster hos inspektørene så de blir kjent igjen, forteller Burr.

Ikke alle Michelin-restauranter trenger å være dyre: Her er Europas billigste Michelin-restaurant.

TripAdvisor Det er gjestene som sørger for at topplista hos TripAdvisor er som den er. Etter å ha besøkt en restaurant legger man inn sin anmeldelse, og vurderer fra en til fem.

Her er storbyenes beste restauranter

Oslo

Tripadvisor:
1. Hos Thea
2. Statholdergaarden
3. Ylajali
4. Ruffino Ristorante Italiano
5. Fauna
6. Maaemo

Bergen

Tripadvisor:
1. 1877
2. Horn of Africa
3. Cornelius Sjømatrestaurant

Trondheim

Tripadvisor:
1. To Rom og Kjøkken
2. Restaurant Søttitre
3. Emilies - et spisested

Anbefalt i The White Guide topp 30

Maaemo, åttende plass i The White Guide 2016 topp 30.
Statholdergaarden, 27. plass på topp 30-lista.

Michelin-stjerner

To stjerner:
Maaemo
En stjerne:
Ylajali
Statholdergaarden
Fauna

Bookatable

Vi har her valgt å droppe restaurantene på topplista til Bookatable.

Er du uenig eller enig i lista?
Send gjerne en mail til journalisten.

For å sikre anmeldelsene, bruker TripAdvisor både teknologi og personell til å kvalitetssikre. På sin nettside skriver de at de sjekker at anmeldelsene er familievennlige, publisert under riktig forretning og i samsvar med alle andre retningslinjer.

Ettersom besøkende forventer at nettstedet gir objektive anmeldelser, er det flere punkter som går under «svindel».

Det er blant annet ikke lov for en eier eller en representant for stedet å skrive anmeldelser for sin egen restaurant, utgi seg for å være en konkurrent eller gjest, eller be venner eller familie om å skrive positive anmeldelser.

Og er du restauranteier kan du glemme å presse reisende til å fjerne negative anmeldelser på TripAdvisor, eller at du selv legger ut en negativ anmeldelse av en nær konkurrent.

Dette er for eksempel ikke lov: Trukket tusen kroner ekstra fordi de skrev «råtten, stinkende rønne» på TripAdvisor.

Det er likevel ikke til å komme forbi at utvalget restauranter som anmeldes på TripAdvisor gjerne er en blanding av restauranter som ligger nær turistløypene - og mer kjente gourmetrestauranter.

Bookatable Denne nettsida er ganske lik TripAdvisor når det gjelder anmeldelser. Du booker et restaurantbord via nettsida eller mobilen, og etter måltidet kan du vurdere restauranten.

Men ikke alle anmeldelsene på nettsida er fra gjester som har booket et bord gjennom selve Bookatable-siden.

<strong>HOS THEA:</strong> Restauranten ligger i Gabels gate 11. Foto: BJØRN LANGSEM/Dagbladet
HOS THEA: Restauranten ligger i Gabels gate 11. Foto: BJØRN LANGSEM/Dagbladet Vis mer

- Anmeldelsene som publiseres på Bookatable, er de som tilhører bookinger som er gjort via hjemmesiden, men også de som gjøres på restaurantenes hjemmeside og partnersider. Vi jobber med å få et sammenkoblet anmeldelsessystem, sier Nathalia Svanström, marketing manager i Bookatable.

Manglende data Ingen av restaurantene har mer enn 100 anmeldelser fra gjester på sin nettside. Likevel ble det tidligere denne måneden delt ut priser til forskjellige kategorier, slik som «årets restaurant». En av restaurantene som fikk pris av Bookatable, kun to anmeldelser.

Vi finner disse kåringene noe svake, da det som nevnt ikke er mange som har gitt sin vurdering av restaurantene, sammenliknet med restaurantene hos for eksempel TripAdvisor.

Blant annet fant journalisten det rart at kjeden TGI Fridays ble kåret til årets amerikanske restaurant, når det finnes flere andre gode, amerikanske restauranter.

The White Guide Historien til The White Guide stammer fra de første svenske restaurantguidene, publisert for mer enn 30 år siden, og er i dag kjent for å ha en sterk innflytelse på det voksende, kulinariske utviklingen.

The White Guide tar for seg de 300 beste restaurantene i Norden, og på topp 30 lista for 2016 er det to norske restauranter som blir nevnt.

100-poengsskala The White Guide er forholdsvis nytt med norske restauranter, men i faktaboksen over finner du ut hvilke to norske som har kommet seg inn på The White Guide sin topp 30-liste for 2016.

De to restaurantene fikk henholdsvis 39 og 36 av 40 mulige matpoeng.

For hos White Guide bedømmes kvaliteten på maten, drikkevarer, service, miljø og stemning, og i alle kategorier ser de etter personlighet, originalitet og innovasjon.Guiden bruker en 100-poengsskala, hvor maten får opp til 40 poeng.

Dette betyr matpoengene:

<strong>STATHOLDERGAARDEN:</strong> Michelin-restaurant og innehar plass nummer to hos TripAdvisor. Foto: NINA HANSEN/Dagbladet
STATHOLDERGAARDEN: Michelin-restaurant og innehar plass nummer to hos TripAdvisor. Foto: NINA HANSEN/Dagbladet Vis mer

- 17 til 21 poeng: Godkjent matlaging.
- 22 til 27 poeng: Velutført matlaging på høyt nivå.
- 28 til 31 poeng: Interessant og velutført matlaging på høyt nivå.
- 32 til 35 poeng: Meget interessant og velutført matlaging i mesterklasse.
- 36 til 40 poeng: Strålende og personlig matlaging i internasjonal mesterklasse.

<strong>YLAJALI:</strong> Restauranten har fått en Michelin-stjerne. Foto: HANSEN/JON TERJE H/Dagbladet
YLAJALI: Restauranten har fått en Michelin-stjerne. Foto: HANSEN/JON TERJE H/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer