LETTVINT OG RIMELIG: Nordmenn plukker ofte med seg varer fra frysedisken i butikken. Med riktig behandling kan det bli like godt som dagsgammel ferskmat. Foto: NTB SCANPIX
LETTVINT OG RIMELIG: Nordmenn plukker ofte med seg varer fra frysedisken i butikken. Med riktig behandling kan det bli like godt som dagsgammel ferskmat. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Middag fra frysedisken? Da bør du unngå dette

Triksene som gjør frossenmaten god.

Å handle varer fra frysedisken kan være både lettvint og billig. Og ifølge Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen ASA, tyr nordmenn ofte til frossenmat når de skal handle middag.

Blant de mest populære varene finner vi kyllingfilet, laksefilet, seiblokk, pommes frites og amerikansk blanding.

Men hva skal til for at maten - i tillegg til å være billig og lettvint - også blir velsmakende?

- Det viktigste med frosne varer er å tine de seint, gjerne i kjøleskap (0-4 grader) over én til to dager. Dette for å unngå væsketap, sier kokk Tor Harald Rysjedal.

- Kylling, laks og sei kan en langtidstine så lenge som over tre, fire dager.

Du bør absolutt ikke tine kjøtt i mikroen.

- Ikke kok fisken Han får støtte av Ole Jørgen Eilertsen, kokk og eier av firmaet Go Smak.

- Seiblokk kan også kuttes halvtint. Det er viktig å huske at fisken ikke skal koke, men bare dampes. Dessuten må du tilsette rikelig med salt i vannet.

Du kan også trekke fisken i buljong, slik Mikael Svensson fra Kontrast gjør når han ikke helt vet hva han vil ha til middag.

Når det kommer til laksefilet, anbefaler Eilertsen å drysse salt på fisken, la det stå i ti til 15 minutter, før du skyller og tørker filetene.

PÅ TOPP: Pommes frites er et av de mest populære valgene fra frysedisken. Foto: NTB SCANPIX
PÅ TOPP: Pommes frites er et av de mest populære valgene fra frysedisken. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

- Dette gjør fisken fastere og saltet får fram smaken. Også her er det viktig at du ikke koker fisken. Om du velger steking istedenfor damping, kan du først legge filetene på med hard varme et par minutter på hver side. Deretter steker du videre i ovnen i 12 til 14 minutter før servering.

La kjøttet hvile Under tilberedningen av kyllingfilet er det ifølge kokkene viktig å passe på temperaturen.

- Det kan være smart å først svi kjøttet på begge sider for å lukke kjøttfibrene. Etterpå kan du legge kyllingen i ovnen på 155 til 180 grader, for så å la kjøttet hvile når det er ferdig. Skjærer du for kjapt i fileten vil saften sive ut, sier Eilertsen.

Slik blir kyllingfileten garantert saftig

Bedre enn sitt rykte Når det kommer til pommes frites og amerikansk blanding er det ikke nødvendig med tining før tilberedningen.

- Pommes frites får som oftest best resultat direkte fra frys til frityr eller varm ovn. Amerikansk blanding er allerede ferdig kokt, så her er det bare å sile av vann og deretter er det absolutt best å gratinere i ovnen med raspet ost og god olivenolje, sier Rysjedal.

Ifølge bramat.no viser undersøkelser at frosne grønnsaker faktisk kan inneholde mer vitaminer enn ferske:

«Ferske grønnsaker har ofte blitt fraktet langt, og ligget en stund på lager. Hvis grønnsakene oppbevares feil, vil grønnsakene tape mye vitamin C. Dette vitaminet, som også er en antioksidant, er nemlig svært sensitivt for både lys og varme.»

Les også:
Fem gode og rimelige middager med frossen torskeblokk

Den beste kaka når du ikke gidder å bake
Ernæringstest: Ingen frossenmiddager har nok grønt til å være skikkelig sunne.
Arne Brimi bruker aller helst fisk og potetlomper til fredagstacoen