Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Middag med historien

De mongolske horder invaderte tunet mitt. Det ble en tidsreise.

HISTORISK MATSUS: Lag på lag med kjøtt og stein, mer kjøtt, mer stein. Akkurat som i gamle, gamle dager. Foto: METTE RANDEM
HISTORISK MATSUS: Lag på lag med kjøtt og stein, mer kjøtt, mer stein. Akkurat som i gamle, gamle dager. Foto: METTE RANDEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg må innrømme det: Første gang Tuul Damdin og vennene hennes kom innom for å lage khorkhog (uttales hhrohhrohhk, som når du klarner halsen) tenkte jeg at dette var en litt sær greie.

Jeg vet ikke så veldig mye om Mongolia, bortsett fra at det er et land langt borte.

Og ikke så mye om mongolsk mat, annet at det kommer fra Mongolia.

Men når de først var i gang med matlagingen ble jeg først fascinert, og seinere også overbevist om at jeg opplevde noe helt unikt - et blikk på selve matlagingens opprinnelse.

Mat er grunnleggende i menneskenes liv. Det vet vi alle. Vi bare tenker ikke så ofte over det. Og måten vi lagde mat på i gamle dager, er fortsatt fascinerende for oss. Det er derfor det er noe helt spesielt med å grille.

Det handler ikke bare om å rømme ut av kjøkkenet på varme sommerdager, men om å føle en dyp forbindelse med hva det vil si å være menneske.

For grilling var menneskets første aktivitet, det som skilte oss fra dyra.

«Sånn har vi mennesker stått siden tidenes morgen, tenker vi fornøyd, mens vi står foran Weber-grillen med en iskald øl og passer på en renskåret og modnet bit biff.»

Men hvordan var det egentlig å lage mat, for lenge, lenge siden? Før bokseøl, kjøleskap og kulegrill - i ei tid da dresser var grilldresser.

Det er dette spørsmålet som plutselig får et praktisk og velsmakende svar, når Bagi Jadamba, Oogii Baagii og Bata Puje tenner opp bakerovnen på Geitmyra for å lage khorkhog.

Den vedfyrte bakerovnen har jeg brukt mange, mange ganger. Vi bruker den flere ganger i uka på matkultursenteret. Til pizza, brød, kjøtt og fisk.

Så langt, ikke noe nytt.

Men det Oogii og de andre gjør, er ikke å fylle den med mat. I stedet fyller de ovnen med små, runde steiner innimellom vedkubber og glør.

Etter noen få minutter er steinene glohete. Og det er nå showet begynner: Bagi og Oogii legger et lag med kjøttbiter nederst i ei gryte, deretter en masse steiner, så mer kjøtt, og for ordens skyld litt løk og gulrøtter, men først og fremst flere lag med kjøtt og stein, kjøtt og stein.

- Hmm, virkelig interessant, sier en arkeolog som er til stede.

- Jeg har faktisk aldri sett dette i praksis.

Hva er så spesielt med denne måten å lage mat på, bortsett fra at det er en teknikk jeg aldri før har sett brukt? Jo, det spesielle er at det slik vi alle lagde mat, hvis vi bare går langt nok tilbake i tid.

I riktig gamle dager, var kjøtt noe veldig, veldig seigt.

GRYTEGRILLET KJØTT : Eller khorkhog, som det heter i Mongolia. Kjøttet blir grillet, stekt, kokt og dampet.
 Foto: METTE RANDEM
GRYTEGRILLET KJØTT : Eller khorkhog, som det heter i Mongolia. Kjøttet blir grillet, stekt, kokt og dampet. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Prøv å grille låret til en nyslaktet elg, yakokse eller geit på bålet, og resultatet er mat som er veldig, veldig seigt, samtidig som det antakeligvis også er brent.

Alle som lager mye mat, vet at den beste måten å behandle litt røft og seigt kjøtt, er å koke det.

Men hvordan koke hvis du ikke har ei gryte? I steinalderen fantes det ikke gryter. Og lenge, lenge var gryter i metall en luksus. Det samme var brente leirgryter som er solide nok til å tåle å bli satt rett på bålet.

Løsningen, som er det som nå damper og freser foran meg, er å fange varmen, og plassere den oppi gryta, eller kalabasen, eller trebutten, sammen med maten. Fuktigheten i maten gjør at temperaturen - etter det første, brennhete sjokket - aldri kommer opp i stort mer enn hundre grader. Kjøttet blir grillet, stekt, kokt og dampet.

Selv om vi bruker det billigste norske grytekjøttet, så er det ikke så veldig seigt. Etter en times tid, tar Oogii lokket av gryta. Dampen fyller gårdsplassen.

- Det er sånn det lukter når man har fest i Mongolia, forklarer Tuul.

Det er også sånn det lukter når man har middag med sin egen forhistorie.

Prøv også: Legg biffen rett på kullet

I GRYTA: Kjøtt, grønnsaker og varme steiner - alt i samme gryte. Foto: METTE RANDEM
I GRYTA: Kjøtt, grønnsaker og varme steiner - alt i samme gryte. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!