LEKKERT I WOKEN: Grønnsaker som hovedrett er mye bedre enn mange kjøttspisere tror. - Bruk rubb og stubb av det du har i wokpanna, sier Dagbladets kokk. Alle foto: Håkon Eikesdal
LEKKERT I WOKEN: Grønnsaker som hovedrett er mye bedre enn mange kjøttspisere tror. - Bruk rubb og stubb av det du har i wokpanna, sier Dagbladets kokk. Alle foto: Håkon EikesdalVis mer

Middag på et kvarter

Hvem kjenner seg ikke igjen: Stormer ut fra jobben etter endt dag, hente barn og så hjem for å lage middag.

||| OPAKER GÅRD i Hedmark (Dagbladet): Planlegging er viktig — også når det
gjelder mat. Og det trenger ikke ta all verdens av tid og energi for å lage
en fullverdig middag for fire. Dagbladets kokk Charlotte Mohn har denne
formiddagen bestemt seg for å hjelpe til med raske middagsretter.

Kvartersretten
—Fire forskjellige middagsretter fra 10 til 20 minutter lar seg høre, sier
Charlotte med et smil.

Vi starter med kvartersretten — svinesnitsel — banket kjøtt som har
gjennomgått en mørningsprosess.

—Store og små liker panneringen — og den lille krispe overflaten er
tekkende, sier Charlotte.

Svinesnitsel er magert kjøtt, hvor lårdelene er de mest brukte. På
tallerken bør det være et biffstykke til alle.

—Dette er deilig hverdagsmat — en god, gammel klassiker, sier Charlotte.

Ørret litt finere smak
En fiskerett på 10 minutter frister — og når fisken er ørret er det bare å
glede seg til det ferdige resultatet.

—Fisken skal pannesteikes, og du kan selvsagt også bruke laks, sier
Charlotte. —De røde fiskene har godt fett i seg, og det trenger kroppen
vår.

Ørret er like lett å få tak i som laks. Med litt salt og pepper og noen få
minutter på hver side i panna, så er det gjort.

—Personlig syns jeg ørret smaker bedre enn laks, sier Charlotte. —Den er
liksom litt finere i smaken — men laks er også en deilig fisk.

Fin i konsistensen
Lettsalta torsk er det også lett å bli glad i, skal vi tro kokka på Opaker.
Hun framhever konsistensen og smaken.

Svinesnitsel
Svinesnitsel Vis mer

—Den er rett og slett lett og fin i konsistensen — og så er den ferdig
salta, sier Charlotte. —Sammen med litt eggesmør er dette en av mine
favoritter.

Hun poengterer at vi bør spise fisk et par ganger i uka — og sier at ingen
ting er bedre enn å spise litt fisk hver dag.  Gjerne feit fisk.

—Det er viktig å variere innafor fiskens verden, sier Charlotte. —Rød,
naturell, hvit eller salta.

Lettsalta torsk er god å bruke i fiskegrateng sammen med den milde sausen
og makaroni.

Ikke wok i hjel
Grønnsakswok er fullverdig middag — og det er det mange som ikke er helt
klar over.

—Vi må minne folk på at det er helt ok å spise bare grønnsaker til middag,
sier Charlotte. —Frukt og grønt er ofte  bare en liten andel i handlekørja.

Hun foreslår at du bruker rubb og stubb av det du har av grønnsaker i
wokpanna. Og ber om at du ikke woker det i hjel.

—Dette har vi godt av å få i oss, sier Charlotte.

Den som tror at grønnsaker ikke er fullverdig middag og redd for ikke å bli
mett, får ta seg en prat med vår matekspert.

—Selv om du er en kjøttspiser kan du trygt spise dette, sier Charlotte Mohn
til Dagbladet. —Og du kommer til å føle deg lettere i kroppen.

Oppskriftene:
Svinesnitsel
15 minutter

4 middels store poteter
Ca 6 del grønne erter
4 panerte svinesnitsler
Smør, olje
4 skiver sitron
4 ts kapers

Lettsaltet torsk
Lettsaltet torsk Vis mer

Slik gjør du det:

Vask potetene og del de i terninger på 1x1 cm.
Kokes møre i lettsaltet vann.
Rett før potetene er ferdige har du ertene oppi og varmer de opp sammen med potetene.
Stek snitslene i litt olje og smør, ca. 2 min på hver side. Ha på salt og pepper.
Server snitselen på en seng av potetterninger og erter, og sitronskive og kapers oppå.
Smelt litt ekstra smør i panna og hell dette over snitselen.

Pannestekt ørret
10 minutter

4 porsjonsstykker ørretfilet
4 porsjoner grønn salat
4 ss rømme
Ferskt brød

Slik gjør du det:

Stek ørreten i litt olje og smør, ca. 3 min på hver side. Ha på salt og pepper.
Vask salaten og server det hele med god seterrømme og brød til.

Lettsaltet torsk
20 minutter

4 porsjonsstykker lettsaltet torskefilet
2 hardkokte egg
2 ss hakket persille
200 g meierismør
1 boks hermetiske grønne linser
Olivenolje
Sitron

Slik gjør det du:

Legg torskestykkene i en ildfast form og bak de i ovn på 200 grader til fisken flaker seg.
Hakk eggene og bland det i smeltet smør sammen med persillen.
Skyll linsene og smak de til med litt olivenolje og sitron.
Server torsken på en seng av linser og hell eggesmøret over.

Pannestekt ørret
Pannestekt ørret Vis mer