Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Middag uten oppskrift: Mikael Svenssons superenkle fiskemiddag

Et stykke fersk fisk blir uimotståelig godt med det du har av rester i kjøkken- og kjøleskapet.

HELT ENKELT: Bruk det du har for hånden og du har super middag på et kvarter, om du følger Mikael Svenssons fremgangsmåte. Her posjert laks, babypoteter, biter av squash, gulrot, løk og paprika, smørdampet spinat, og brønnkarse med grønnsaksbuljong. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
HELT ENKELT: Bruk det du har for hånden og du har super middag på et kvarter, om du følger Mikael Svenssons fremgangsmåte. Her posjert laks, babypoteter, biter av squash, gulrot, løk og paprika, smørdampet spinat, og brønnkarse med grønnsaksbuljong. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Må du ha oppskrift? Jeg har ingen satt oppskrift, jeg tar det jeg har for hånden, sier Mikael Svensson når vi spør ham hva han lager når han ikke orker å tenke på hva han skal lage til middag.

Vi er sikkert ikke alene i å gå tom for inspirasjon.

Det er hverdag, kjøleskapet er halvtomt, magen rumler, og vi står i butikken og tygger på det evige spørsmålet: Hva skal vi ha til middag?

Her er kyllinggryten Andreas Viestad har laget - minst 500 ganger

Fisk er fast-food

Vi har et par håndfuller retter på repertoiret som vi rullerer - litt avhengig av hva vi har i skapet - eller hvilke butikker vi handler i på veien hjem.

Nå prøver vi å utvide hverdagsmiddagsrepertoiret vårt, og spør alle vi møter om de har lyst til å dele oppskrift på en middagsrett de lager på automatikk.

Mikael Svensson, kjøkkensjef og eier på Kontrast i Oslo, som nylig fikk en stjerne i Michelin-guiden, posjerer fisk.

Følger du hans oppskriftløse oppskrift har du middag på bordet på et kvarter.

TØM KJØLESKAPET: Michelin-kokk Mikael Svensson bruker ikke oppskrift, men bruker de råvarene han har tilgjengelig. Foto: JOHN T. PEDERSEN
TØM KJØLESKAPET: Michelin-kokk Mikael Svensson bruker ikke oppskrift, men bruker de råvarene han har tilgjengelig. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Robinson og Fredag om Kontrast: En smaksopplevelse i særklasse

Tøm kjøleskapet

Det må ikke være så vanskelig, men råvarene skal helst være gode og det er de oftest om du kjøper det som er i sesong.

Svenssons restaurant ligger vis-a-vis Mathallen i Oslo, så han har god tilgang på ferske råvarer. Som for eksempel fisk, som gjerne står på menyen en helt vanlig hverdag.

Denne posjerer han i en god kraft, smaksatt ekstra med det han måtte ha for hånden av krydder, urter, og rester fra grønnsaksskuffen.

- Lag en god kraft av krydder, løk, salt og vann, eventuelt friske urter, og bruk grønnsaker i sesong. Har du en god kraft, så bruk den som base. Og krydder. Ikke lås deg fast i én type, bruk det du er glad i, sier Svensson.

Du kan også variere med soya, sesamolje, chili og koriander om du vil ha en mer asiatisk vri.

Til den smaksrike fisken serverer Svensson surrete eller dampete grønsaker.

- Nå på våren er det veldig enkelt med nykål og asparges, for eksempel.

Server gjerne med litt av kraften for ekstra smak.

Fiskeboller, fiskekaker og fiskepudding: Arne Brimis beste basisoppskrifter gjør hverdagsklassikerne til festmat

Trekk, ikke kok

For perfekt resultat på fisken, er det én regel som gjelder: Den skal ikke koke, den skal trekke.

- Når kraften koker tar du kjelen til siden og har i fisken. Legg på lokk, og la fisken trekke ferdig.

Hvor lenge fisken skal trekke er avhengig av hvor mye fisk du har i, hvor tykk den er, og hvilken type fisk, men som hovedregel er det vanlig å la fisk trekke 5-8 minutter.

Hele Norges coronakart