Midjemålet sier mer enn vekta

Slik får du vite om du er for tjukk.

MÅLEBÅND: - Midjemål er et bedre mål på helseskadelig fedme enn BMI, sier lege Jøran Hjelmesæth.  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
MÅLEBÅND: - Midjemål er et bedre mål på helseskadelig fedme enn BMI, sier lege Jøran Hjelmesæth. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BMI - Body Mass Index, eller kroppsmasseindeks som det heter på norsk, er en formel som viser forholdet mellom høyde og vekt.

BMI viser om en person er over- eller undervektig eller har normal vekt. BMI mellom 18,5 og 24,9 regnes som normal kroppsvekt, mellom 25 og 29,9 er overvektig, og over 30 regnes som fedme.

Svakhet ved formelen Ifølge dr. med. Jøran Hjelmesæth, leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, er BMI ment som et relativt godt indirekte mål på mengde fett.

Selv om legen mener det er mulig å bruke sitt BMI-tall som nyttig informasjon om kroppen, mener han det er bedre egnet for å si noe om tilstanden i en gruppe under ett, slik blant annet Verdens Helseorganisasjon bruker tallene.

En svakhet ved formelen er nemlig at den ikke er helt eksakt. Muskuløse og personer med tung beinbygning kan ha en BMI-verdi på over 25 uten å være overvektige.

BMI skiller heller ikke mellom kroppsfett og muskler, selv om muskler veier mer enn fett.

- Mål midjemål i tillegg For folk som vil ned i vekt, anbefaler Hjelmesæth å måle midjemålet i tillegg til BMI.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer