Midt i uka er det bare en øde vei, men i helga fylles gatene i Guavate av helstekte griser og salsadans

Du finner knapt noe mer puertoricansk enn «grisefesten».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi danser masse, det er godt for formen. Og noen trenger det, sier Yolanda Davila og tar godt tak i moras sideflesk. Før hun klyper meg i mitt, og lurer på om jeg ikke skal være med på en svingom.

Sky er puertoricanerne ikke kjent for å være.

«Grisefest» Det er søndag ettermiddag, og et typisk puertoricansk fenomen er på sitt beste: Midt på en øde vei ved Highway 184 i Guavate langt inne i landet, har en rekke restauranter åpnet dørene, liveband spiller musikk og folk strømmer til helt fra hovedstaden San Juan en liten time unna.

Midt i uka er Guavate bare en stripe med rønner. I helgen er det her det skjer.

Dette er Pork Highway - Routa del Lechón. Det handler om store, feite purker stekt på spidd over åpen flamme - lechón asado, skylt ned med en liter øl og store mengder salsa-merengue-rumba på åpne dansegulv til høy musikk.

Det handler om familier fra seks til 80 som samles for en hyggelig utedag sammen.

Du finner knapt noe mer puertoricansk enn grisefesten i Guavate. Kanskje med unntak av slaraffenlivet på stranda, som langt ifra er forbeholdt turistene.

Stranda som lekeplass Puerto Rico er omgitt av vakre strender, hele 437 kilometer av dem. På den to kilometer lange Isla Verde-stranda i utkanten av San Juan leker barna Johanna (11), José (9) og Josué (6) Alcántara Alcalá mens moren Johanna Alcalá Várges forbereder piknik under et palmetre.

Ungene løper i den melismyke sanden, graver et halvt sandslott, kaster seg i bølgene og spruter lunkent vann på hverandre. For en lekeplass!

En mann i fargerike klær dundrer forbi på fatbike med store hjul. Under et tre ligger et kjærestepar og slapper av. Bortenfor sitter en mann musestille og tilsynelatende funderer over livet.

Til å være et «turiststed» er det få turister å oppdrive på Isla Verde-stranda.

Plass til flere Ifølge data fra World Bank kommer det nesten like mange turister til Puerto Rico i året som det er innbyggere - rundt 4 millioner besøkende var det her i fjor. Men de synes liksom ikke.

- Turistene her smelter inn, mener surferen Gabriel Enriques (23) som trener på brettet sitt i småbølgene på Ocean Parque-stranda med vennegjengen.

- Det fordi mange som bor her opprinnelig er fra USA eller Europa, så når det kommer turister ser man jo ikke forskjell. Dessuten gjør vi lokale de samme tingene som turistene - henger på stranda, går tur i regnskogen, padler kajakk, surfer, mener han.

Så Norwegians nye flyvninger med solhungrige nordmenn ønsker han hjertelig velkommen.

- Når nordmennene kommer, si at de bare trenger å ta med shorts. Og ingen sko, bare sandaler, oppfordrer Gabriel.

Men de vil gjerne ha flere. Turister altså. For turister betyr inntekter, og det kan Puerto Rico trenge.

Variert Landet ble hardt rammet av finanskrisen i 2008, ikke minst fordi det allerede hadde hatt sin egen krise i 2006 av andre årsaker. Siden har det vært tungt å komme tilbake, turistene har sviktet og arbeidsledigheten steget.

Puerto Rico er Karibias Hellas. Mange har emigrert for å søke lykken i USA.

Men det mener Camille Carrasquillo (23) ikke er en løsning.

Tre høydepunkter i Puerto Rico

1. El Yunque-regnskogen
El Yunque betyr skogen i skyene, og har fått navn etter taino-guden Yuquiyu. Ifølge taino-legenden regjerer Yuquiyu fortsatt fra sin store trone på toppen av fjellet, hvorfra han beskytter Puerto Rico og dets innbyggere.
Dette er den eneste tropiske regnskogen i USA, et jungel-aktig område med tette bregner, fossefall og små elver. En del av nasjonalparken er gjort tilgjengelig for publikum med et nettverk av veier og stier.

2. Øyene Vieques og Culebra
Visst har Puerto Rico fine strender, men de aller vakreste finner du på de bittesmå øyene Vieques og Culebra rett øst for hovedøya.
Det er lett å komme seg hit enten med småfly eller ferge fra byen Fajardo, og vips er man transportert til en oase av skjønnhet og indre ro.

3. Historiske San Juan
Gamlebyen i San Juan er den nest eldste europeiske bosetting i Amerika, hvor over 400 restaurerte kolonibygninger fra 1600 og 1700-tallet utgjør en koselig bykjerne.
Byen ombinerer gammel storhet og moderne energi med kule barer, fine restauranter, historiske fort og lekker shopping.

- Jeg elsker øya mi, og ville aldri bodd et annet sted, slår hun fast nesten like hardt som hun slår pingpongballen på stranda, der hun tilbringer dagen med vennen Armando Antuna (23).

- Det er mange som flytter ut for å få jobb og sånn, men jeg vil være her. Det er så masse å gjøre i Puerto Rico! Regnskog, grotter, strand, by - her har vi alt, mener hun.

Og på disse få setningene har hun egentlig oppsummert essensen av Puerto Rico: masse å gjøre, men et bedagelig tempo å gjøre det i.

Reisefakta

Hovedstad: San Juan
Folketall:
Ca 3,5 millioner
Areal: 9100 km2 (omtrent på størrelse med Korsika)
Språk:
Engelsk og spansk
Valuta:
Amerikanske dollar
Visum: En del av USA, så husk ESTA-skjema før avreise
Vaskiner: Ikke nødvendig utover vanlig vaksinasjonsprogram.

Historie:
Puerto Rico var opprinnelig bosatt av taino-indianere før Christopher Columbus annekterte øya for kongeriket Spania i 1493. Som Cuba, forble Puerto Rico en spansk koloni helt til den spansk-amerikanske krigen i 1898 da USA overtok øyriket. Puerto Rico er i dag amerikansk territorium, som vil si at folk født i Puerto Rico er amerikanske statsborgere, men øya har ingen medlemmer med stemmerett i Kongressen.

Reise hit:
Fra 1. november kommer du til San Juan direkte fra Oslo med Norwegian — og prisene starter på rundt 4500 inkludert alle tillegg som bagasje, mat og sete (3000 uten tillegg). Reisetid rundt 10 timer. Billett med to mellomlandinger fra kr 3500, reisetid 17-20 timer.

Bo:
San Juan Water & Beach Club Hotel ligger midt på Isla Verde stranda, med formidabel utsikt i alle retninger og klubb med svømmebasseng. Kr 1300 for dobbeltrom. 

Et billig og bra alternativ er Hotel La Playa helt i enden av Isla Verde-stranda. Litt motell-stil, men god pris og helt ok rom. Fra kr 500 for dobbeltrom. Mange velger å bo i området rundt Luquillo og Fajardo i nordøst, for det er nært El Yunque, utflukter og aktiviteter.

Vi bodde på Wyndham Rio Mar Beach Resort, et stort anlegg med casino og golfbane, priser fra kr 2000 for dobbeltrom. 

Beste tid:
Her er gode temperaturer året rundt, med et snitt på 26 grader. Høysesong er fra desember til april, samt juli og august på grunn av ferier. Merk at det er orkansesong fra juni til oktober, da kan det være fint, men det kan også være en del regn.

Aktiviteter og ting du kan gjøre

Dykking
Puerto Rico er et av de beste dykkerstedene i Karibia, med stor variasjon i type dykk og liv under vann. Gå for vakre korallrev, grotter og vertikale vegger på Mona Lisa-øya, eller svøm med skilpadder, delfiner og rokker på Vieques.

Pris kr 900 for to dykk f.eks. gjennom divepuertorico.com

Zipline i regnskogen
Det finnes flere steder å zipline i Puerto Rico. Bare 10 minutter utenfor San Juan ligger Campo Rico Ziplining Adventures, et system med sju forskjellige zipliner. Svev fra tre til tre, 10 meter over bakken!

Halvdagstur til Campo Rico kr 1100. camporicoziplining.com

Hesteridning
Sitt høyt til hest og nyt en vakker tur i kanten av El Yunque regnskog. Underveis stopper man ved Mamayes-elven for å bade og slappe av. En times ridetur koster kr 300 for voksne og 150 for barn, det dobbelte for totimerstur med stopp. carabalirainforestpark.com

Grotting
El Río Camuy er verdens tredje største undergrunnselv, med over 220 grotter, 16 innganger og to grottesystemer som til sammen strekker seg over 16 kilometer under bakken. Det er helt magisk sted på nordkysten av øya. Du kan se dem på egenhånd, det er bare å parkere ved parkens hovedkvarte og kjøpe billett. Inngang koster kr 130.

Eller bli med et selskap på arrangert grottetur, pris kr 1500 f.eks. med aventuraspr.com.

Surfe
Rincon på vestkysten av Puerto Rico har vært et velkjent surfested siden verdensmesterskapet i surfing ble holdt her i 1968. Med enorme bølger som taktfast slår inn over stranda, er dette paradis for surfere. Så populært er surfing på øya, at det finnes en egen nettside for entusiaster (og nybegynnere): surfingpuertorico.org

Fluoriserende kajakktur
Bli med på en magisk kajakktur hvor du padler gjennom mystiske mangrovekanaler til en helt spesiell lagune. Her er vannet selvlysende på grunn av mikroskopiske plankton, som kreerer et fenomen omtrent som morild, og produserer lys når de blir berørt av enten båter, padleårer eller hender.

En rekke selskap tilbyr turer både rundt Fajardo og på Vieques. Priser rundt kr 400 for en kveld. kayakingpuertorico.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer