TI PROSENT: Migrene er hodepine som forekommer hos vel ti prosent av befolkningen.  Noen kan ha svært sjeldne anfall, andre flere ganger i uka. En ny forskningsstudie viser at migrene gir økt slagrisiko ved operasjoner. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TI PROSENT: Migrene er hodepine som forekommer hos vel ti prosent av befolkningen. Noen kan ha svært sjeldne anfall, andre flere ganger i uka. En ny forskningsstudie viser at migrene gir økt slagrisiko ved operasjoner. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Migrene og slagrisiko

Migrene øker slagrisikoen - men ikke alle med migrene behøver bekymre seg

En ny forskningsstudie viser at migrene gir økt slagrisiko ved operasjoner.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Risikoen for hjerneslag i forbindelse med operasjonen er totalt sett lav både hos de med og uten migrene. Men denne studien viser at de med migrene har høyere risiko for hjerneslag, sier Anne Hege Aamodt, overlege ved Oslo universitetssykehus og leder for Norsk nevrologisk forening.

Hun understreker at det viktigste for dem med migrene er å være obs på andre risikofaktorer for hjerneslag, som for eksempel høyt blodtrykk, røyking og inaktivitet – faktorer som man kan gjøre noe med.

At migrene øker slagrisikoen er godt kjent fra tidligere og vist i store befolkningsstudier. Særlig migrene med aura er vist å øke slagrisikoen, men også migrene uten aura.

Dobler risikoen

- Tidligere er det vist at migrene med aura dobler risikoen for hjerneslag hos unge og middelaldrende. Dette er en gruppe som har lav slagrisiko i utgangspunktet, men sammen med andre risikofaktorer, som for eksempel røyking, kan dette gi en mangedoblet risiko. Da kan migrene bli en faktor å ta hensyn til, sier Anne Hege Aamodt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn